«Καν’ το όπως ο Έντα Κένι»

«Καν’ το όπως ο Έντα Κένι»

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Την επιλογή της εξόδου στις αγορές, με τη βοήθεια των δανειστών, όπως συμβαίνει στην Ιρλανδία, φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα σκληραίνει τη στάση της στο ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων, απειλώντας ακόμα και με εκλογές!

Το στίγμα της νέας «σκληρής» τακτικής απέναντι στην τρόικα έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που δήλωσε δημοσίως πως αν απαιτηθούν νέα μέτρα, απάντηση πρέπει να είναι οι εκλογές. Εκλογές, όμως, που θα ομοιάζουν με απονενοημένο διάβημα, καθώς η απειλή προς τους εταίρους είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση αναλαμβάνουν την… ευθύνη για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία!

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, σε πλήρη συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επιδιώκουν να αποφύγουν πάση θυσία την ψήφιση ενός νέου Μνημονίου, καθώς εκτιμούν ότι αυτό δεν περνάει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, κυρίως από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα «κάν’ το όπως ο Έντα Κένι» (σ.σ. ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, χώρας που αφήνει πλέον πίσω της το Μνημόνιο και επιχειρεί να βγει στις αγορές), ακούγεται όλο και περισσότερο στα ηγετικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, έστω και αν οι διαφορές στην οικονομική κατάσταση των δύο χωρών είναι μεγάλες, έστω και αν στο νέο προϋπολογισμό που ψηφίζεται για το ’14 λαμβάνονται μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ!

Οι πιθανότητες για μη επιβολή Μνημονίου θεωρούνται ελάχιστες, ωστόσο φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις διεκδικήσει. Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που οι δανειστές αποσυνδέουν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού -και άρα των νέων μέτρων- από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί ώστε να επιστρέψει στη χώρα η τρόικα.

Μεταξύ αυτών και η επίλυση των θεμάτων με τα αμυντικά συστήματα της χώρας, θέμα για το οποίο αναμένεται τηλεδιάσκεψη σήμερα με την τρόικα, η οποία πάντως επιμένει στο κλείσιμο των ΕΑΣ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ