Ιταλική σφήνα για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

H διαδικασία επιλογής για νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, που θα αντικαταστήσουν άμεσα και με το μικρότερο δυνατό κόστος, τις παλαιές φρεγάτες «S», όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά, όπως φαίνεται, κρύβει και εκπλήξεις.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Οι Ιταλοί κινήθηκαν εντελώς αθόρυβα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απόλυτη ανατροπή στην άτυπη διαγωνιστική διαδικασία.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω έρχεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας. «Μην προτρέχετε. Αυτές οι αποφάσεις προϋποθέτουν μήνες εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, μεταξύ διαφορετικών παραγόντων», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Θα περιμένετε, δεν θα προεξοφλείτε τίποτα και δεν θα σπεκουλάρετε.

Εχουμε πολλές και ανανεούμενες προτάσεις», έλεγε ο υπουργός στις 24 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη Βουλή σε σχετικό ερώτημα του αναπληρωτή τομεάρχη Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα.

Φρεγάτες «Μίνι Belharra»

Η ιταλική πρόταση κάθε άλλο παρά ως… κεραυνός εν αιθρία έπεσε. Ηταν αρχές του 2020 όταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωνε την ένταξη της χώρας μας στον συνασπισμό του προγράμματος PESCO για τη ναυπήγηση της ευρω-κορβέτας, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία PESCO (Permanent Structured Cooperation) είναι ένα πρόγραμμα με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής, το οποίο εισήχθη με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, στην οποία προβλέπεται η δυνατότητα περισσότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Στο πρόγραμμα της ευρω-κορβέτας συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι Ιταλοί δεν ήρθαν να προωθήσουν το κοινό πρόγραμμα, αλλά συγκεκριμένη δική τους πρόταση, την οποία απεργάζονται με αρκετούς εμπλεκόμενους φορείς εν γνώσει του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι σχέση έχει η νέα ιταλική πρόταση με την PESCO; «Αμεση», είναι η απάντηση που δίνει στην «R» γνώστης των συζητήσεων. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ιταλική κορβέτα DOHA, η οποία πλησιάζει το εκτόπισμα μιας φρεγάτας «S» και φέρει οπλισμό παρεμφερή με την Belharra, κάνοντας έτσι αρκετούς να τη χαρακτηρίζουν -όχι άδικα- ως «μίνι Belharra».

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

κορβέτες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ