Ήσυχος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την ανεπάρκειά της

Ήσυχος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την ανεπάρκειά της

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την ένταση που επικρατεί στη Μεσόγειο με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις.

«Είμαστε σε μία εύφλεκτη περιοχή μεγάλων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Φαίνεται ότι και η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν νέα δεδομένα στις σχέσεις και τις Κύπρου με την Τουρκία και της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Φαίνεται ότι δεν έχουμε σκληρές δηλώσεις καταγγελίας ή καταδίκης αυτής της τουρκικής προκλητικότητας που παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε από τις Η.Π.Α. Είχαμε το μπλοκάρισμα από πλευράς Φινλανδίας, Μεγάλης Βρετανίας και Σουηδίας, μίας καταδίκης σαφής που θα έπρεπε να βγει από την Κομισιόν προς την Τουρκία. Είναι σημάδια που μας ανησυχούν», σχολίασε αρχικά ο κ. Ήσυχος και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές τις ευθύνες και την ανεπάρκειά της σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική που πρέπει να έχουμε ως χώρα απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προσπαθώντας να αντλήσει από το οπλοστάσιό της, ένα ξαναζεσταμένο φαγητό. Εμείς είμαστε πάντα επικριτικοί στην προσπάθεια κλιμάκωσης που γίνεται με το ξεκίνημα της τουρκικής προκλητικότητας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, εμείς έχουμε σταθερή εμπιστοσύνη και στάση έναντι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καταγγέλλουμε αυτή την τουρκική προκλητικότητα και θα κάνουμε ότι μπορούμε σε όλους τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους θεσμούς, προκειμένου να στηρίξουμε την προσπάθεια του διεθνούς δικαίου. Αν η κυβέρνηση επιλέγει χαρακώματα και μια προσέγγιση αντιπαλότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λυπάμαι».

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη ενημερώσει τα μέλη ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα έπρεπε ένα επιδείξουμε μια μεγάλη κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, θα έπρεπε να επιδιώξουμε τη συντεταγμένη προσπάθεια με όλες τις χώρες που επιδιώκουν το διεθνές δίκαιο. Θα έπρεπε να κάνουμε πάρα πολλά και όχι να εγκλωβιστούμε όπως έπραξε ο κ. Βενιζέλος πριν από λίγους μήνες όταν συμφώνησε με τον ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, για χιαστές, διμερής και τετραμερής συναντήσεις, όταν ξέρουμε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Όποτε δείχνουμε ρωγμές, ανεπάρκειες και αντιφατικότητες, η τουρκική εξωτερική πολιτική θα το εκμεταλλεύεται», πρόσθεσε ο κ. Ήσυχος.

«Σε ζητήματα υψίστης σημασίας θα μπορούσε να υπάρξει τουλάχιστον μια κοινή συναντίληψη για σοβαρά θέματα που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και της Κύπρου. Η κυβέρνηση επιλέγει την αντιπαλότητα με έναν τριτοκοσμικό τρόπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ακόμα ο κ. Ήσυχος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ