Ιστορικό χαμηλό μεταναστών στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και την παράνομης μεταναστευτικής έξαρσης, στις δομές φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων τα νούμερα είναι τόσο χαμηλά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από 2 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και τις δομές φιλοξενίας μεταναστών των Ενόπλων Δυνάμεων έμοιαζε με καζάνι έτοιμο να σκάσει. Πάνω από 60.000 άνθρωποι βρίσκονταν στριμωγμένοι σε καταυλισμούς, των οποίων η δυναμική δεν άντεχε ούτε τους μισούς από αυτούς.

Τα γεγονότα του Έβρου κι αργότερα του Oruc Reis, η εμφάνιση υβριδικών απειλών αφύπνισαν την Ευρώπη από τον μακροχρόνιο λήθαργο, αντιλαμβανόμενη ότι η Ελλάδα αποτελεί το ανατολικό σύνορο όλης της Ενωμένης Ευρώπης, συνεπώς η στήριξη κι ενίσχυση των συνόρων σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλη την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα η απογραφή του ΓΕΕΘΑ έδειξε τα νούμερα να φλερτάρουν με το ψυχολογικό όριο των 11.000 ατόμων. Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου διέμεναν σε 16 δομές διαχείρισης ΕΔ, 11.082 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.045 ατόμων.

Η απογραφή αυτής της εβδομάδας έδειξε σταθερότητα, με μία ελαφρά αύξηση κατά 41 άτομα. Συγκεκριμένα, η εβδομάδα έκλεισε με 11.123 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.045 ατόμων σε συνολικά 16 δομές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Παρόλα αυτά, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 16 Δεκεμβρίου 2021 δεν παρείχαν μερίδες φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες.

Για την υγειονομική κάλυψη, ωστόσο, συνεχίζει να διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ