Η χώρα σε κρίσιμη καμπή

Η χώρα σε κρίσιμη καμπή

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πορεία της χώρας, με τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης να είναι ιδιαίτερα ορατός μετά την δολοφονία του 34χρονου αριστερού Παύλου Φύσσα από 45χρονο χρυσαυγίτη και τα όσα ακολούθησαν. Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμάκωση της βίας και ενός ιδιότυπου «εμφυλίου» στους δρόμους, ενώ απεύχεται τη συνέχιση των χθεσινοβραδινών επεισοδίων σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η «Χρυσή Αυγή», πάντως, δείχνει ότι θα επιμείνει στην συνέχιση των προκλήσεων, καθώς ο επικεφαλής της οργανώνει ομιλία στα γραφεία του κόμματός του στη Νίκαια, στη γειτονιά δηλαδή του δολοφονηθέντος, ώστε μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό να αποδείξουν τη «μαύρη προπαγάνδα που προσπαθεί το σάπιο πολιτικό κατεστημένο να δημιουργήσει εις βάρος της Χρυσής Αυγής»! Κατ’ αυτόν τον τρόπο κλιμακώνει όλο και περισσότερο την ένταση, που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τη βία στο Μελιγαλά, την δολοφονική επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ που αφισοκολλούσαν και κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η καταδίκη της δολοφονίας και της εγκληματικής δράσης της «Χρυσής Αυγής» υπήρξε καθολική από τον πολιτικό κόσμο, όμως δεν κατέστη δυνατό ούτε αυτή την κρίσιμη ώρα να υπάρξει κοινός τόπος αντιμετώπισής της, καθώς σε πολλούς χώρους επικράτησε και τώρα η μικροκομματική λογική. Είναι χαρακτηριστικό πως στο παρασκήνιο έγινε προσπάθεια ανάληψης κοινής πρωτοβουλίας από τους Γραμματείς των κομμάτων του λεγόμενο «συνταγματικού τόξου», χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρο Λυκούδη και συνάντησε την συναίνεση των Ανδρέα Παπαμιμίκου της ΝΔ και Νίκου Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εβρέθη κοινός τόπος με τα άλλα κόμματα.

Λάδι στη φωτιά από τον Χρύσανθο

Λάδι στη φωτιά έριξε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, που έβαλε σχεδόν στην ίδια μοίρα τη χρυσή Αυγή και τη… Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποδίδοντάς τους τις ευθύνες για τον ευτελισμό του κοινοβουλίου, ενώ επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων.

Δεν θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τις δηλώσεις Λαζαρίδη, με τον βουλευτή Επικρατείας, πάντως, να επιμένει στις θέσεις του και κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, -και αυτό είναι το πλέον σοβαρό- προειδοποίησε μέσω του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαβούλευση των δυο νομοσχεδίων για την ποινικοποίηση της δράσης της «Χρυσής Αυγής» που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αν προηγουμένως ο πρωθυπουργός δεν ανακαλέσει τη θεωρία των δυο άκρων. Την ταύτιση δηλαδή της ναζιστικής ακροδεξιάς με την κοινοβουλευτική αριστερά και δη με την αξιωματική αντιπολίτευση!

Ενόχληση και ΠΑΣΟΚ

Η παρέμβαση του Χρ. Λαζαρίδη ενόχλησε και την Χαριλάου Τρικούπη, η οποία αποφάσισε σήμερα να αποστείλει μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, πιθανότατα με δημόσια τοποθέτηση βουλευτή του κόμματος. Αργά το βράδυ χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κράτησε αποστάσεις από τον Χρ. Λαζαρίδη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για το πώς έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, όμως παραλληλισμοί ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter του.

Δυσφορία για Σβόμποντα, ανησυχία του διεθνή παράγοντα

Στην Αθήνα επικρατεί δυσφορία για τις δηλώσεις Σβόμποντα, που θεώρησε «μη αποδεκτή» την ελληνική προεδρία αν η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορέσει να θέσει τέρμα στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής αυγής». Στον διεθνή παράγοντα, μάλιστα, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη δράση της Χρυσής Αυγής και οι πληροφορίες του Real.gr από Βρυξέλλες και Βερολίνο επιμένουν πως θα υπάρξει μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Καταδίκη της επίθεσης στον Π. Καμμένο

Ομόθυμη τέλος είναι η καταδίκη της επίθεσης στον Πάνο Καμμένο, με την υπενθύμιση ωστόσο από πολλούς ότι η προτροπή για χρήση βίας επιστρέφει και σε εκείνους που την κάνουν.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ