Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, η ατζέντα και οι προσδοκίες

Στις 10 το πρωί συναντώνται στην Άγκυρα για πρώτη φορά οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, Γεραπετρίτης και Φιντάν, οι οποίοι ανέλαβαν αμφότεροι τα χαρτοφυλάκιά τους μετά τις εκλογές του Ιουνίου και του Μαΐου αντίστοιχα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από συμβούλους του αλλά και Έλληνες δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.00 θα βρίσκεται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται στις 12.30 να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Θα ακολουθήσει το γεύμα εργασίας περίπου στις 13.15 και λίγο μετά τις 15.00 η ελληνική αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, απ’ όπου είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση του αεροπλάνου στις 16.45 για το Ελ. Βενιζέλος, με αναμενόμενη ώρα άφιξης τις 18.45.

Το κυρίως ζητούμενο των συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργών είναι ο καθορισμός της ατζέντας επί της οποίας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρ. Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Γ. Γεραπετρίτης τις προηγούμενες ημέρες είχε σειρά συσκέψεων προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια προετοιμασμένος για την συνάντηση.

Από αυτές ξεχώρισαν οι συναντήσεις που είχε την Παρασκευή. Η πρώτη ήταν νωρίς το πρωί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε τη σχετική ενημέρωση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Αν και υπάρχει θετική διάθεση, διακρίνεται σχετική διστακτικότητα ως προς την άμεση επανεκκίνησή τους και το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν κάποιες στρατιωτικές συναντήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τον προπομπό των εξελίξεων. Η αίσθηση είναι ότι αν υπάρξει διατήρηση του θετικού κλίματος και εξελιχθούν καλά οι ανταλλαγές επισκέψεων των στρατιωτικών αντιπροσωπειών, είναι πολύ πιθανό μες στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να γίνουν τα επόμενα βήματα επανεκκίνησης των ΜΟΕ.

Μία δεύτερη κι εξίσου σημαντική σύσκεψη που είχε ο κ. Γεραπετρίτης ήταν αυτή με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και άλλους αξιωματούχους του υπουργείου, με κύριο αντικείμενο την λεγόμενη «θετική ατζεντα», στη συνεργασία δηλαδή των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η θετική ατζέντα περιέχει 25 ενότητες. Από αυτές φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση με την Τουρκία μέχρι στιγμής στις 22 .

Στόχος είναι αν όχι όλα, τουλάχιστον τα 22 θέματα να μπουν επί τάπητος ώστε στο τέλος του 2023 που θα διοργανωθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη, να πέσουν υπογραφές.

Η ελληνική διπλωματία επενδύει πολλά πάνω στην «θετική ατζέντα» η οποία εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων. Όπως επισημαίνουν κύκλοι από την Αθήνα «δεν πας κατευθείαν να λύσεις τις διάφορες αλλά να χτίσεις κάτι θετικό και να το εξελίξεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ