Αλεξανδρούπολη: Η «Σούδα του Βορρά» εγγυητής της ενεργειακής και στρατιωτικής ασφάλειας της χώρας

Η ευκαιρία που άρπαξε από τα μαλλιά η κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη και η ενεργή αμυντική διπλωματία που προώθησε το ΓΕΕΘΑ έφερε πρωτοφανή αποτελέσματα, που θωρακίζουν την χώρα διπλά, έναντι της ενεργειακής κρίσης αλλά και της όποιας απειλής από την Τουρκία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η «Σούδα του Βορρά» όπως είχε αποκαλέσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, την μεγάλη και ολοένα ενισχυόμενη παρουσία των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του απελθόντος πλέον Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιτ, στις 10 Μαΐου 2021, δείχνει πώς θωρακίζει άμεσα τη χώρα.

Εάν η Σούδα είναι το «περιδέραιο της Μεσογείου» όπως είχε πει ο Αμερικανός Πρέσβης, τότε η Αλεξανδρούπολη είναι το «διαμάντι της Ανατολικής Ευρώπης» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ένα όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ένα προσωπικό στοίχημα που έγινε κοινό κτήμα της Αναβαθμισμένης Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής.

Ένα χρόνο μετά, η Αλεξανδρούπολη γίνεται η «Σούδα του Βορρά», με τους Αμερικανούς Αξιωματούχους να αναγνωρίζουν την μέγιστη συμβολή του ΓΕΕΘΑ και ιδιαίτερα του Αρχηγού στην υλοποίηση του πιο φιλόδοξου στρατιωτικού προγράμματος στους κόλπους της Συμμαχίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Κι αυτό αποδεικνύεται επί του πρακτέου. Με τις επενδύσεις να τρέχουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και το εμπάργκο εισαγωγής αερίου από την Ρωσία, η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα από την ενεργειακή της αυτονομία.

Οι επενδύσεις δημιουργίας υποδομών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου εντατικοποιούνται κι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Πόσο θα συμβάλει στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας; Εκεί θα αποθηκεύονται 5,5 δις. κυβικά μέτρα αερίου. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της επένδυσης, οι συνολικές ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται στα 7 δις. κ.μ. αερίου. Με την προσθήκη 4ης πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως και την ταυτόχρονη δημιουργία νέων σταθμών στην Κόρινθο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα υπερκαλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και δεν θα έχει ανάγκη εισαγωγής αερίου από οποιαδήποτε χώρα της ανατολής αλλά μπορεί να κάνει εξαγωγές σε Βουλγαρία και Σκόπια.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Όπως είχε αποκαλύψει σε ομιλία του στην ΛΑΕΔ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας ως πρώτο πεδίο, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης και αξιοποίησης των ημετέρων δομών στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την Άμυνα και την Αποτροπή στο σύνολο του Ευρώ-Ατλαντικού χώρου.

«Για παράδειγμα, η Ελλάδα επιδιώκει την πλήρη συμμετοχή της στο σχεδιασμό επέκτασης του κεντρικού συστήματος διανομής καυσίμων στην Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, δεδομένου ότι οι ημέτερες εγκαταστάσεις στη Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα, και ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προσφέρουν οικονομικά συμφέρουσες και βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η προστιθέμενη αξία της περιοχής στην ασφάλεια της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναδεικνύεται και από τη συχνή πλέον χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ για τη μετακίνηση των δυνάμεών τους από και προς την περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ