Η Πολεμική Αεροπορία «απλώνει τα φτερά της» στα Βαλκάνια

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία απλώνει… τα φτερά της πάνω από Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία αναλαμβάνοντας την εποπτεία του εναέριου χώρου, ως η ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια που εγγυάται την ασφάλεια.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα «γαλάζια γεράκια» έχουν απλώσει τα φτερά τους πάνω και από τις γειτονικές χώρες, στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναλάβει την εποπτεία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, με τα ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο και των τριών χωρών.

Στις 27 Μαρτίου 2021 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την πρώτη επέτειο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και κατόπιν αιτήματός της, 3 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από την πόλη των Σκοπίων, απ’ όπου και η χαρακτηριστική φωτό από το κοκ-πιτ ενός εξ αυτών.

Ελληνικό μαχητικό εποπτεύει σε χώρες των Βαλκανίων

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να εκτελούν καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing-  AP) στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, από κοινού με την Ιταλία εναλλάξ κάθε 15 ημέρες.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι υψίστης προτεραιότητας για τη Συμμαχία, αφού συμβάλλει ιδιαίτερα στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στα Βαλκάνια.

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα την Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα είχε αναλάβει σε διμερές επίπεδο την εναέρια φύλαξη αρχικά και μετά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εκτελούν με απόλυτη επιτυχία το AP σε Νατοϊκό πλαίσιο.

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ με την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπει ότι AP θα εκτελεί η Ελλάδα εναλλάξ με άλλη μία χώρα – μέλος της Συμμαχίας. Δηλαδή από την αρχή της συμφωνίας καθορίστηκε η Ελλάδα, κάτι το οποίο επετεύχθη μετά από στοχευμένες ενέργειες του ΓΕΕΘΑ.

Κατ’ εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας σε λίγο καιρό προβλέπεται να εκτελείται AP στα Σκόπια μαζί με την Ιταλία, το οποίο είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς μετά τις κατάλληλες επαφές και ανάλογες ενέργειες του ίδιους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποκλείστηκαν κάποιες άλλες χώρες που επιδίωκαν να κάνουν AP στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, που παλεύει χρόνια να στήσει το λεγόμενο «οθωμανικό τόξο στα Βαλκάνια».

Σε ό, τι αφορά το ερώτημα εάν η χώρα μας χάνει κάτι από την είσοδο της Ιταλίας στην εναέρια αστυνόμευση και των Σκοπίων, η απάντηση είναι «κατηγορηματικά όχι», απεναντίας υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία συμφωνία, η οποία μάλιστα έγινε μεταξύ ΝΑΤΟ και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και όχι της Ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατόπιν των οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η χώρα επιδιώκει να επεκτείνει το AP και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή.

Ο Ελληνικός Στρατός «πατάει πόδι» πλέον στα Σκόπια, με το ΓΕΕΘΑ να έχει καταφέρει να εισχωρήσει για τα καλά στις ένοπλες δυνάμεις της γείτονος, μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας, αποκόπτοντάς την από το «μουσουλμανικό άρμα» που προσπάθησε να την προσδέσει η Τουρκία. Δεν είναι μόνο η φύλαξη του εναέριου χώρου της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» που έχει αναλάβει η Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και συνεχής συνεκπαίδευση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος με στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα οι ανωτέρω δράσεις ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλουν στη προαγωγή του ρόλου της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ