Η ώρα του Μπέλτσιου

Η ώρα του Μπέλτσιου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης με τις μίζες στα εξοπλιστικά αναμένεται η σημερινή απολογία του Ιωάννη Μπέλτσιου. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου κατηγορείται ότι συμμετείχε στον κύκλο προσευχής δηλαδή στην ομάδα που εισέπραττε χρήματα από εταιρείες αμυντικών εξοπλισμών και στη συνέχεια έδιναν μίζες σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να κλείσουν συμβάσεις με τις εν λόγω εταιρείες.

Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρώην στελέχη της Ferrostaal μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι τον Γιάννη Μπέλτσιο συνέστησε ως χρήσιμο άνθρωπο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ότι αυτός ήταν ο σύνδεσμος της εταιρίας με τον υπουργό, ότι αυτός ήταν παρών σε συναντήσεις των προσώπων του κύκλου προσευχής, στον οποίο ανήκε και ο ίδιος, στην Βιέννη και αλλού, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των παράνομων πληρωμών».

Το θέμα είχε αποκαλύψει με δημοσιεύματα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εφημερίδα Realnews. Ο Ιωάννης Μπέλτσιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σήμερα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη μίζα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να πήρε από την HDW-Ferrostaal σύμφωνα με την γερμανική δικογραφία.

Πιο συγκεκριμένα ο Μιχάλης Ματαντός, ιδιοκτήτης της εταιρίας ΜΙΕ που λειτουργούσε ως ενδιάμεση της HDW και απολογείται στον ανακριτή τις επόμενες ημέρες, αποκάλυψε ότι έδωσε ένα εκατομμύριο στον Ιωάννη Μπέλτσιο και 17 εκατ. ευρώ στον Σωτήρη Εμμανουήλ.

Από την πλευρά του και ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Αβατάγγελος υποστήριξε ότι έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ στον πρώην στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου προκειμένου να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατά την πώληση των ναυπηγείων στην γερμανική κοινοπραξία.

Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Ο πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ATLAS, Παναγιώτης Ευσταθίου έχει ζητήσει να προσκομίσει νέα στοιχεία για την κίνηση ενός λογαριασμούς στο Λονδίνου από τον οποίον διακινήθηκαν 18 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκαν συνολικά 38 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς του Παναγιώτη Ευσταθίου και ο ίδιος έχει αναφερθεί σε μίζες 3 εκατ. ευρώ.

«Δεν έχω καμία σχέση με παράνομες πληρωμές»

Ο πρώην πρόεδρος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που απολογήθηκε χθες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα τελικά κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο Σωτήρης Εμμανουήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα 17 εκατ. από την εταιρεία Inveco, συμφερόντων του ιδίου, είναι η νόμιμη αμοιβή του για το μάνατζμεντ των Ελληνικών ναυπηγείων και για την περίοδο μίας 4ετίας. «Δεν έχω καμία σχέση με παράνομες πληρωμές. Τα χρήματα αυτά αποτελούν την νόμιμη αμοιβή μου, η οποία φορολογήθηκε και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα με το νόμο Αλογοσκούφη. Ελέγχθηκα από την Εισαγγελία του Κιέλου και η υπόθεση για το πρόσωπο μου μπήκε στο αρχείο» φέρεται να υποστήριξε ο Σωτήρης Εμμανουήλ.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ