Η Μεγάλη Βρετάνια δείχνει το μέλλον και για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό – Το οπλικό σύστημα με λέιζερ DragonFire

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός κανονιού λέιζερ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τα καμικάζι drones που αποτελούν μία φθηνή αλλά θανάσιμη απειλή για κάθε πλοίο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να έχει επανειλημμένως τονίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αποκτήσουν αυτάρκεια και η χώρα μας θα πρέπει να γίνει από καταναλωτής, παραγωγός αμυντικών συστημάτων, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την ανάπτυξη τεχνολογίας λέιζερ. Ακόμη ένας τομέας στον οποίο δίνει έμφαση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού με μικρό κόστος μπορούν να ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο και να προσδώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα ειδικά έναντι των σύγχρονων απειλών, που ως κύριο στόχο έχουν τον κορεσμό των αμυντικών στοιχείων.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές ενός στρατιωτικού λέιζερ «που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από πυρομαχικά υψηλού κόστους».

Το οπλικό σύστημα DragonFire

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής στο Hebrides Range του MOD, το σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας με λέιζερ DragonFire (LDEW) πέτυχε την πρώτη εκτόξευση υψηλής ισχύος όπλου λέιζερ στο Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον εναέριων στόχων. Το βεληνεκές του DragonFire είναι ταξινομημένο, αλλά είναι ένα όπλο οπτικής επαφής και μπορεί να εμπλέκεται με οποιονδήποτε ορατό στόχο.

Το DragonFire αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης της εγχώριας βιομηχανίας για την δημιουργία λέιζερ υψηλής ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις. Η ακρίβεια που απαιτείται είναι ισοδύναμη με το να χτυπήσετε ένα νόμισμα από ένα χιλιόμετρο μακριά.

λέιζερ DragonFire (LDEW)

Τα ενεργειακά όπλα που κατευθύνονται με λέιζερ μπορούν να εμπλέξουν στόχους με την ταχύτητα του φωτός και να χρησιμοποιήσουν μια έντονη δέσμη φωτός για να κόψουν τον στόχο, οδηγώντας σε δομική αστοχία ή πιο επικίνδυνα αποτελέσματα εάν στοχευτεί η κεφαλή.

Η ενεργοποίηση του για 10 δευτερόλεπτα έχει κόστος που ισοδυναμεί με τη χρήση ενός κανονικού θερμαντήρα για μόλις μία ώρα. Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να είναι μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε ορισμένα καθήκοντα που εκτελούν επί του παρόντος οι πύραυλοι. Το κόστος λειτουργίας του λέιζερ είναι συνήθως λιγότερο από 10 £ (βρετανικές λίρες) ανά βολή.

Βεβαίως, η τεχνολογία λέιζερ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, όμως με κόστος 12 ευρώ ανά βολή μπορεί να καταρρίψει κάθε απειλή από drones μέχρι και πύραυλο σε απόσταση 1 χλμ.

Με βάση αυτή την έρευνα, το MOD ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων λιρών για τη μετάβαση της τεχνολογίας από το ερευνητικό περιβάλλον στο πεδίο της μάχης. Η πιο πρόσφατη δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό Άμυνας Επιστήμης και Τεχνολογίας (DST) του MOD και τα Στρατηγικά Προγράμματα και ενεργοποιήθηκε από πολλούς άλλους φορείς σε όλη την κυβέρνηση, διασφαλίζοντας ότι πληρούνται όλες οι ρυθμιστικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις έγκρισης ασφάλειας.

Το οπλικό σύστημα DragonFire είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής επένδυσης 100 εκατομμυρίων λιρών από το Υπουργείο Άμυνας και τη βιομηχανία. Μαζί, οι εμπλεκόμενες εταιρείες υποστηρίζουν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε νέες τεχνολογίες αιχμής που προσφέρουν μια σημαντική αλλαγή στην ικανότητα του ΗΒ στα συστήματα LDEW .

Το 2017 το Ερευνητικό Πρόγραμμα Επιστημονικού Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας ανέθεσε συμβόλαιο 30 εκατομμυρίων λιρών στην κοινοπραξία DragonFire για να καταδείξει τις δυνατότητες των LDEW.

Η τοποθέτηση όπλων λέιζερ ειδικά σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ουκ ολίγες φορές απασχολήσει την ηγεσία, αφού τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τα πεδία των μαχών σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ερυθρά Θάλασσα δείχνουν ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν φθηνής κατασκευής drones και πυραύλους για επιθέσεις κορεσμού άμυνας κόστους 2.000 ευρώ ανά μονάδα ενώ η Δύση προτάσσει ως μέσο αντιμετώπισής τους πανάκριβους πυραύλους αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών συζητήθηκε από τον Νίκο Δένδια και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για την επιχειρησιακή πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι.

Μεταξύ άλλων, η ατζέντα τους συμπεριλάμβανε διμερή θέματα και αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο κρατών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στόχος είναι ένας είδος συνεργασίας όπου οι βρετανικές εταιρείες θα μπορούν να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη μορφή «συνεταιρισμού και όχι αγοπωλησίας», σύμφωνα με πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ