Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» σχεδιάζεται κι ετοιμάζεται να χτυπήσει ξανά

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» αποτελεί την κορύφωση του στρατιωτικού συνασπισμού Ελλάδας – Αιγύπτου, που δεν μπορεί να… χωνέψει η Τουρκία. Και ο σχεδιασμός έχει ήδη αρχίσει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» αποτελεί το απαύγασμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που προκαλεί εκνευρισμό και τρόμο στην Τουρκία.

Είναι ο «θανατηφόρος» στρατιωτικός συνασπισμός των δύο χωρών που διεξάγεται δύο φορές κάθε χρόνο σε Αίγυπτο και Ελλάδα, εκπέμποντας το μήνυμα ισχυρής συνεργασίας και ασφάλειας στην Μεσόγειο.

Τα τελευταία χρόνια η συμμαχία των «δύο» γίνεται όλο και πιο ισχυρή, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να κλείνουν συμφωνίες για την ένταξη κι άλλων χωρών στο «σχήμα». Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές της χώρες, που στηρίζουν τον Συνασπισμό της Μεσογείου, το βλέμμα του οποίου «παγώνει τους εχθρούς» όπως άλλωστε γινόταν με τη «Μέδουσα» από την αρχαία μυθολογία, απ’ όπου κι αντλήθηκε η έμπνευση της ονοματοδοσίας της άσκησης.

Σύσκεψη για άσκηση Μέδουσα

Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 13», που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας η Αρχική Σύσκεψη Σχεδίασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου ως προσκεκλημένης χώρας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων της Άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 16 έως 24 Νοεμβρίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σύσκεψη για άσκηση Μέδουσα

Όπως και οι προηγούμενες έτσι και η Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, ενισχύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ