Η Λιθουανία γίνεται η πρώτα χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που προχωρά σε προμήθεια καμικάζι drones, με την Ελλάδα να μην μένει αδιάφορη σε μία τέτοια προοπτική.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Switchblade 600» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας το πρώτο ευρωπαϊκό μέλος του ΝΑΤΟ που παρήγγειλε το σύστημα των Μη Επανδρωμένων Σκαφών Αυτοκτονίας ή kamikaze drones όπως αποκαλούνται.
«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που αγόρασε το “Switchblade 600”. Αυτά τα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια νέα δυνατότητα επαναδιάταξης που θα δώσει στον λιθουανικό στρατό τη δυνατότητα να καταστρέψει εχθρικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση έως και 40 χιλιόμετρα. Ο στρατός μας δεν είχε τέτοια ικανότητα μέχρι τώρα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Arvydas Anusauskas.
Όπως έγινε γνωστό, το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Τα καμικάζι drones που αναφέρονται κι ως «περιπλανώμενοι πύραυλοι» κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία AeroVironment.
Το σύστημα τακτικών πυραύλων «Switchblade 600» διαθέτει οπτικά υψηλής ακρίβειας, περισσότερα από 40 λεπτά αντοχής σε περιπλάνηση και κεφαλή κατά της θωράκισης για εμπλοκή και δίωξη σκληρυμένων στατικών και κινούμενων ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων ενώ το ελαφρύ, αυτόνομο σύστημα σωλήνων εκτόξευσης επιτρέπει την ευελιξία ανάπτυξης από σταθερές και κινητές πλατφόρμες στην ξηρά, στον αέρα ή στη θάλασσα.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσα συστήματα «Switchblade 600» θα λάβει η Λιθουανία. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ως τιμή κόστους τα 220.000 ευρώ την κάθε μονάδα, εκτιμάται ότι η Λιθουανία θα προχωρήσει στην απόκτηση πάνω από 200 kamikaze drones του τύπου.
Στο ελληνικό Πεντάγωνο, που ήδη γίνονται κινήσεις ενίσχυσης του στόλου των UAV, όπως έχουμε γράψει λεπτομερώς στο enikos.gr, έχουν εξεταστεί πολλές περιπτώσεις προμήθειας καμικάζι drones, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση του «Switchblade 600».
Άλλωστε τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, και την μαζική επίθεση που εξαπέλυσε τον Οκτώβριο η Ρωσία για την καταστροφή υποδομών ενέργειας με τα ιρανικά Shahed-136, είναι πλούσια και δη στις επιχειρήσεις κορεσμού της αντίπαλης άμυνας.