Του Χρήστου Μαζανίτη
«Τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο
Κοινός παρονομαστής σε όσους μιλήσαμε – και είναι πολλοί – είναι η πικρία για την «ελαφρότητα» με την οποία ορισμένοι προσεγγίζουν ευαίσθητα εθνικά θέματα. Ωστόσο, αποκωδικοποιώντας όλες τις εξελίξεις, καταλαβαίνει κάποιος ότι ο μοναδικός που «τρίβει τα χέρια του» από αυτές τις εξελίξεις είναι ο τουρκικός παράγοντας, που βλέπει την διχόνοια και την αμφιβολία να διαδέχονται το πνεύμα ενότητας κι αποφασιστικότητας που είχε δημιουργηθεί μετά την ελληνική επιτυχία στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Πώς βλέπουν οι άνδρες κι οι γυναίκες του Στρατού Ξηράς, που βρίσκονται στην γραμμή των συνόρων νυχθημερόν όλα όσα γράφονται;
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στο ΓΕΕΘΑ αντιμετωπίζουν με πλήρη ψυχραιμία το κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί. Κι αυτό γιατί όπως μας εξήγησε συγκεκριμένη πηγή, «γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση αλλά και ποια είναι τα κέντρα τα οποία προσπαθούν για δικούς τους λόγους να δημιουργήσουν συνθήκες που θα διαταράξουν τη συνοχή στο στράτευμα».
Ποια είναι η πραγματική κατάσταση
Θα λέγαμε ότι είναι η «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» των τελευταίων ημερών. «Κατέλαβαν ή όχι οι Τούρκοι ελληνικό έδαφος, στον Έβρο κι αν όχι γιατί όλη αυτή η φασαρία;» είναι η μεγάλη απορία. Η απάντηση είναι «όχι»! Οι Έλληνες στρατιωτικοί κάνουν εργασίες αποψίλωσης σε διάφορα σημεία του Έβρου στο πλαίσιο ανέγερσης φράχτη για την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την αντιμετώπιση ανάλογων αποπειρών μαζικής εισβολής αλλοδαπών, όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτη. Τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και η υπηρεσία χαρτογράφησης γνωρίζουν σαν την παλάμη του χεριού τους – ίσως και καλύτερα – και τα 212 χιλιόμετρα της συνοριακής γραμμής και τα «ευαίσθητα» σημεία. Ο Έβρος αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας, όμως σε διάφορα σημεία που έχει αλλάξει η ροή η Ελλάδα έχει διατηρήσει εδάφη στην ανατολική πλευρά του ποταμού και η Τουρκία στα δυτικά. Υπάρχουν 15 σημεία δυτικά του Έβρου, που βρίσκεται η Τουρκία και άλλα τόσα περίπου που έχει η Ελλάδα ανατολικά του ποταμού.
Πώς ξεκίνησε ο ντόρος
Ο ντόρος ξεκίνησε από την ανησυχία των Τούρκων, όταν η ελληνική πλευρά αποφάσισε στις 11 Μαΐου να ξεκινήσει εργασίες αποψίλωσης σε 5 διαφορετικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών για την κατασκευή του φράχτη. Ένας φράχτης που αλλού θα είναι τσιμεντένιος και αλλού θα είναι με συρματόπλεγμα. Αυτό θα κριθεί αποκλειστικά με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες. «Οι εργασίες αποψίλωσης γίνονται σε σημεία που μέχρι πρότινος ήταν ζούγκλα» μας εξηγεί στρατιωτική πηγή. Έργα δεν γίνονται μόνο στην θέση Μελισσοκομείο αλλά και στο κτήμα Τσιρώζη, το κτήμα Μιχαηλίδη και αλλού.
Όπως είχαμε αποκαλύψει και σε οδοιπορικό του enikos.gr τον περασμένο Μάριο, στα σημεία που υπάρχει στένωση του ποταμού έχουν τοποθετηθεί διπλές περιπολίες. Στην Μάνδρα, τον Πόρο, την Λυκόφη τον Πέπλο, είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που Αστυνομία και Στρατός έχουν διπλασιάσει όχι μόνο την επιτήρηση με φυσική παρουσία αλλά και με τεχνητά μέσα, κυρίως με θερμοκάμερες.
Το συγκεκριμένο σημείο που έγινε η αποψίλωση θορύβησε τους Τούρκους, από την πρώτη στιγμή. Είδαν μία ημέρα Έλληνες στρατιώτες να μπαίνουν στην ξεραμένη κοίτη του ποταμού με βαριά μηχανήματα και να προχωρούν σε εργασίες εκκαθάρισης. Μάλιστα είδαν Έλληνες να έχουν μπει και σε τουρκικό έδαφος και μάλιστα αρκετά μέτρα, παρότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά. Εκεί, λοιπόν, έστειλαν παρατηρητές της στρατοχωροφυλακής και έξι οπλισμένους στρατιώτες. Δεν έγινε ούτε απειλήθηκε κανένα επεισόδιο, παρά μόνο το βράδυ αργά της Τετάρτης, προς ξημερώματα Πέμπτης, που δύο Τούρκοι στρατιώτες ανέβηκαν σε ένα ύψωμα μικρό σαν ανάχωμα κάνοντας χειρονομίες προς την ελληνική πλευρά, κάτι που διήρκησε λίγα λεπτά, πριν αποχωρήσουν στην θέα των οπλισμένων Ελλήνων στρατιωτών, που αντέδρασαν ακαριαία, αλλά και την ψύχραιμη αντίδραση Τούρκων στρατιωτών.Οι εργασίες αποψίλωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά και οι Έλληνες συνεχίζουν με την δεύτερη φάση, της πασσάλωσης και αμέσως μετά της κατασκευής φράχτη.
Πού βρισκόμαστε
Το επίμαχο σημείο, που γίνεται και ο ντόρος, βρίσκεται περίπου πεντέμισι χλμ νότια από εκεί που οι Έλληνες στρατιώτες συνέλαβαν δύο Τούρκους στρατιωτικούς το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 2018, κι αφού είχε τερματιστεί η υπόθεση ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από 5 μήνες. Αυτό είχε συμβεί στην περιοχή του Πέπλου. Αυτή τη στιγμή στο επίμαχο σημείο, οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει, στη δική τους πλευρά μία σκηνή την οποία στελέχωσαν με 8μελές περίπολο με την Ελλάδα να απαντά με ανάλογη ομάδα από απέναντι.
Κάποια στιγμή πραγματοποίησαν μετρήσεις εντός του δικού τους εδάφους. Μέχρι εκεί, όμως. Δεν κατέλαβαν στιγμή ελληνικό έδαφος. Και γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορούν να στήσουν ούτε κοντάρι. Στις πρώτες βροχές, ο ποταμός θα φουσκώσει και θα παρασύρει τα πάντα. Κάτι που γνωρίζει και η ελληνική πλευρά. Άλλωστε, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στη θέση «Πράσινη Πόρτα» στην περιοχή της Νέας Βύσσας, το Μάρτιο του 2015, όταν τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν τμήμα από την βαριά κατασκευή.
Το πάθημα από την «Πράσινη Πόρτα» έχει γίνει μάθημα στην ελληνική πλευρά που έχει αποφασίσει να στήσει μερικά μέτρα πιο μέσα από την ξεραμένη κοίτη του ποταμού τον φράχτη που όμως δεν θα αποτελεί το σύνορο με την Τουρκία, αλλά αποτρεπτικό εμπόδιο.
Η πραγματική απειλή
Όμως, όπως μας εξηγούσε στρατιωτική πηγή, από όλη αυτή την ιστορία στον Έβρο, τρίβουν τα χέρια τους στην Τουρκία, που βλέπουν ότι με μία κίνηση μηδενικού κόστους, την εμφάνιση δηλαδή 35 στροτοχωροφυλάκων και στρατιωτικών (η πλειοψηφία των οποίων άοπλοι) συνολικά για πέντε ημέρες να δημιουργεί τόση μεγάλη εσωτερική αναταραχή στην Ελλάδα. Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι «η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πράξει το παραμικρό πλέον στον Έβρο και αυτό τους ήρθε ως δώρο Θεού. Αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσαν, η οποία είναι πάρα πολύ προσεκτική».
Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία έχει να κάνει με το Αιγαίο. Και ήδη έχει διαταχθεί αυξημένη επιφυλακή καθότι θεωρείται πώς η αναστάτωση εκ του μηδενός που επικρατεί στον Έβρο ίσως αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιάσει την ελληνική πλευρά στον ύπνο, με την αποστολή καραβιών φορτωμένων με αλλοδαπούς που παράνομα θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα.
Ποιοι μένουν με την μεγαλύτερη πικρία; Μα φυσικά τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, από τους αξιωματικούς μέχρι τον τελευταίο οπλίτη στην πρώτη γραμμή, που όλους τους προηγούμενους μήνες αποθεώνονταν για τις «Θερμοπύλες» που κράτησαν στην τουρκική ασύμμετρη απειλή στον Έβρο και τώρα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ «δακτυλοδεικτούμενοι» ως μέρος ενός γενικότερου υποτιθέμενου μυστικού σχεδίου παραχώρησης εδαφών στους Τούρκους..