Μεγάλη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση Freedom Shield 2024 των ΗΠΑ στην Νότια Κορέα με την Ελλάδα να δηλώνει παρούσα. Η άσκηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
του Χρήστου Μαζανίτη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη στρατιωτική άσκηση Freedom Shield 2024, που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή πολλών κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, η οποία δηλώνει παρούσα καθώς στην περιοχή μεταβαίνει ένας Επιτελής.
Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν την άσκηση Freedom Shield 2024 (FS24), μια εκτεταμένη στρατιωτική άσκηση διάρκειας 11 ημερών από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου, με στόχο την ενίσχυση των συνδυασμένων αμυντικών δυνατοτήτων των συμμαχικών δυνάμεων, ανέφερε στις 27 Φεβρουαρίου η United States Forces Korea (USFK), που υπάγεται στη Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ.
Η Freedom Shield 2024 είναι μια μεγάλης κλίμακας εξαμηνιαία στρατιωτική εκπαίδευση που διεξάγεται σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα και πραγματοποιείται σε μία συγκυρία, όπου οι εντάσεις έχουν και πάλι κλιμακωθεί στην κορεατική χερσόνησο μετά την εγκατάλειψη των προσπαθειών του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Νότια Κορέα. Τον Ιανουάριο, ο Κιμ τροποποίησε το σύνταγμα της χώρας, κατονομάζοντας τη Σεούλ ως “κύριο εχθρό” της Πιονγκγιάνγκ.
Οι USFK ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι η «άσκηση θα βοηθήσει με τη διασφάλιση της ικανότητάς τους να οχυρώσουν τη συνδυασμένη αμυντική στάση και να ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης της Συμμαχίας έναντι ενός φάσματος απειλών ασφαλείας. Θα περιλαμβάνει πραγματική και εικονική, επιτόπια εκπαίδευση, εμπλέκοντας προσωπικό από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες».
Αναφέρεται επίσης ότι η άσκηση FS24 αντανακλά τη δέσμευση μεταξύ των USFK, της Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Κορέας (JCS) για την εδραίωση της συμμαχικής αμυντικής στάσης και τη βελτίωση των δυνατοτήτων αντίδρασης.
Στην άσκηση FS24 θα συμμετάσχουν 12 κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Κολομβίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Νέας Ζηλανδίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και των ΗΠΑ, που συνεισφέρουν επιπλέον προσωπικό, δήλωσαν οι USFK. Η Επιτροπή Εποπτείας των Ουδέτερων Εθνών θα παρακολουθήσει επίσης τις ασκήσεις για να διασφαλίσει την τήρηση της Συμφωνίας Εκεχειρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στον πόλεμο της Κορέας αποστέλλοντας εκστρατευτικό σώμα.
Την 25η Ιουνίου του 1950 η Νότια Κορέα δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις τις Βορείου Κορέας και αργότερα από τις δυνάμεις της Κίνας.
Η ενέργεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών με την αποστολή Διεθνούς δύναμης με σκοπό την αναχαίτιση της εχθρικής δράσεως με ένοπλη αντίδραση και την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Νοτίου Κορέας.
Σύμφωνα με την από 29η Ιουνίου 1950 πρόσκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τα κράτη – μέλη, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας ανταποκρίθηκαν και διέθεσαν μάχιμες μονάδες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας η Αιθιοπία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αφρική, η Ολλανδία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και οι Φιλιππίνες, ενώ Υγειονομικές μονάδες διέθεσαν η Δανία, οι Ινδίες, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Οι ανωτέρω δυνάμεις τέθηκαν υπό Αμερικανική Διοίκηση.
Όπως αναφέρει σε ειδικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του το ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα, σαν κράτος μέλος του ΟΗΕ ανταποκρίθηκε αμέσως και απέστειλε τον Νοέμβριο του 1950 το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ). Το αρχικό Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος, το οποίο απεστάλη στην Κορέα την περίοδο 8 Νοεμβρίου 1950 μέχρι και 22 Αυγούστου 1951, αποτελούνταν από τη Διοίκηση με το Επιτελείο της και το Τάγμα του ΕΚΣΕ, συνολικής δύναμης 851 ανδρών με 63 οχήματα.
Ακολούθως, από 23 Αυγούστου 1951 μέχρι Δεκέμβριο 1953, η Ελληνική δύναμη αυξήθηκε στους 1.063 άνδρες, ενώ μετά την επίτευξη εκεχειρίας από Ιανουάριο 1954 μέχρι Μάιο 1955 στους 2.163 άνδρες. Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα τον Απρίλιο του 1955 μειώθηκε στους 850 άνδρες, ενώ από Ιούλιο 1955 μέχρι Δεκέμβριο 1955 στους 191 άνδρες. Τελικά από Ιανουάριο 1956 μέχρι Μάιο 1958 παρέμεινε στην Κορέα αντιπροσωπευτικό τμήμα αποτελούμενο από 1 Αξιωματικό και 9 Οπλίτες.
Αντίστοιχα, στις 13 Οκτωβρίου 1950, συγκροτήθηκε το 13ο Σμήνος Μεταφορών με 9 μεταγωγικά Α/Φ C-47D Dakota/Skytrain. Στις 11 Νοεμβρίου το 13ο Σ.Μ. απογειώθηκε για Κορέα ακολουθώντας το δρομολόγιο Ελευσίνα – Κύπρος – Σαουδική Αραβία – Πακιστάν – Ινδία – Ταϊλάνδη – Ινδοκίνα – Φιλιππίνες – Οκινάουα και προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Itazuki στο Kyushu της Ιαπωνίας την 1η Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά την άφιξή του το σμήνος διατέθηκε στην 21η Μοίρα της 374 Πτέρυγας Μεταφορών, λόγω της αναγκαίας άμεσης συμμετοχής του στις επιχειρήσεις.
Οι αποστολές που ανέλαβε το σμήνος ήταν: μεταφορές υλικών και εφοδίων σε προκεχωρημένες περιοχές του μετώπου, μεταφορές προσωπικού, τραυματιών, αιχμαλώτων και νεκρών, ρίψεις πυρομαχικών και εφοδίων σε προκεχωρημένα ή εγκλωβισθέντα τμήματα και μεταφορά ταχυδρομείου. Επιπλέον, εκτέλεσε αποστολές νυκτερινής αναγνώρισης βαθιά στο εχθρικό έδαφος, πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές του εχθρού για εκφώνηση ανακοινώσεων προπαγάνδας και νυκτερινής υποστήριξης μαχόμενων τμημάτων με φωτιστικά. Οι επιχειρήσεις γινόταν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια ημέρας και νύκτας.
Περί τα τέλη Μαρτίου του 1955 διατάχθηκε η επάνοδος του σμήνους στην Ελλάδα και στις 8 Μαΐου αναχώρησε και έπειτα από σειρά ενδιάμεσων σταθμών έφτασε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1955. Στατιστικά, το σμήνος εκτέλεσε 2.916 πολεμικές αποστολές σε 13.777 ώρες πτήσης κατά τις οποίες μετέφερε 70.568 επιβάτες, 9.243 τραυματίες, 11.104.550 λίμπρες υλικών και πραγματοποίησε ρίψεις εφοδίων βάρους 17.000 λιμπρών.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απωλέσθηκαν 15 Αξιωματικοί και 168 Οπλίτες του Στρατού Ξηράς και 12 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι τραυματισθέντες ανήλθαν σε 33 Αξιωματικούς και 577 Οπλίτες. Επίσης απωλέσθηκαν 4 από τα 9 διατιθέμενα αεροσκάφη.
Το ΕΚΣΕ για την πολεμική του δράση κατά τη διάρκεια του Πολέμου τιμήθηκε με Εύφημο μνεία και Ευαρέσκεια από τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Κορέας. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ απένειμε στην πολεμική Σημαία και στους άνδρες του ΕΚΣΕ έξι Πολεμικούς Σταυρούς (Distinguished Service), 32 Ασημένιους (Silver Stars), 110 Χάλκινους (Bronze Stars) και 19 Αεροπορικά Μετάλλια (Air Medals) σε άνδρες του 13ου Σμήνους Μεταφορών.
Η Νότια Κορέα σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης της ανήγειρε στην περίφημη κοιλάδα των Ηρώων (τοποθεσία Γιουτζού Κιουν Τζι Ντο), κοντά στη Σεούλ, μεγαλοπρεπέστατο μνημείο πεσόντων για τους Έλληνες μαχητές, όπου σε πλάκα αναγράφεται: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς».