“Η Αρετή Τσοχατζοπούλου επέλεξε το δρόμο της Αντιγόνης”
Να εκδοθεί απόφαση με την οποία θα «ικανοποιηθεί το αίσθημα του δικαίου» ζήτησε με την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τους δικαστές να μην ακούσουν «τις εσφαλμένες προτροπές της εισαγγελικής έδρας να ικανοποιηθεί ο ελληνικός λαός, γιατί αυτά γίνονται “από λαοδικείο”».
Ο δικηγόρος τόνισε στην αγόρευσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ότι η εντολέας του δεν εμπλέκεται σε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καθώς και ότι είναι η μόνη από τους κατηγορούμενους που διέθεσε τα ακίνητά της στο Δημόσιο. Τόνισε δε ότι η κόρη του πρώην υπουργού επέλεξε να μην γίνει κατήγορος του πατέρα της: «Η κ. Τσοχατζοπούλου είναι η κόρη ενός παρ’ ολίγον πρωθυπουργού που κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο. Θα μπορούσε να γίνει κατήγορος του πατέρα της. Δεν το έκανε. Επέλεξε τον δρόμο της Αντιγόνης. Γεννήθηκε για να αγαπάει τον πατέρα της. Σε αυτήν τη δεινή θέση που είναι ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο πατέρας της, δεν θα μπορούσε να γίνει δημόσιος κατήγορός του».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο «το κενό» που δημιουργήθηκε, καθώς δεν υπάρχουν παράνομα ποσά που να συνδέονται με την αγορά του ακινήτου στο Κολωνάκι, που ανήκει στην εντολέα του, κλήθηκε να το «καλύψει ο κ. Ζήγρας».
Όπως ανέφερε ο συνήγορος: «Ο κ. Ζήγρας αυτό τον ποταμό αποκαλύψεων τον ξεκίνησε προκειμένου να έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση. Είναι προφανές ότι με όσα καταθέτει επιδιώκει ένα πράγμα: την ελευθερία του. Και προκειμένου να το πετύχει αυτό θα πει και ορισμένα πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είπε ο κ. Ζήγρας ότι η Blue Βell (σ.σ. που εμπλέκεται στο σπίτι της κατηγορουμένης) συνεστήθη προκειμένου να αγοραστεί το σπίτι στη Δεινοκράτους. Η εταιρεία όμως ιδρύθηκε στις 16/5/1996 που η Αρετή Τσοχατζοπούλου είναι στη Θεσσαλονίκη και ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν ήταν υπουργός Έθνικής Άμυνας, αλλά Εσωτερικών. Ξέρει ο Α. Τσοχατζόπουλος ότι θα γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας και φτιάχνει την εταιρεία με μαντικές ικανότητες για να αγοράσει το σπίτι; Η αγορά της Δεινοκράτους έγινε 1/6/1998. Θα πρέπει να έχει προϋπάρξει το “βρώμικο” χρήμα ώστε όταν τοποθετείται στη αγορά ακινήτου να γίνεται νομιμοποίηση. Οι καταβολές από τη Ferostaal στην Blue Βell ξεκινάνε από το 1999 και καταλήγουν το 2007. Και για τα TOR Μ1 οι συναλλαγές είναι από το 1999 έως το 2005. Βλέπουμε ότι στις 30/6/98 γίνεται η πρώτη καταβολή και η Δεινοκράτους αγοράζεται 1/6/1998. Πού είναι λοιπόν το βρώμικο χρήμα; Έτσι “επιστρατεύτηκε” ο κ. Ζήγρας να βοηθήσει το δικαστήριό σας, ενώ βοηθάει τον εαυτό του προκειμένου να ανοίξει η πόρτα του Κορυδαλλού. Και είπε ότι δόθηκαν και 80 εκατ. από τον κ. Μιχαηλίδη προκειμένου να δικαιολογήσει αυτό το κενό. Θα κηρύξετε “Αρχάγγελο της αξιοπιστίας” τον κ. Ζήγρα; Πώς θα το δικαιολογήσετε αυτό για να ξεπεράσετε το κενό του κατηγορητηρίου; Δεν μπορείτε να πείτε ότι η βαλίτσα αυτή που λέει ο Ζήγρας πήγε για την αγορά στη Δεινοκράτους. Δεν υπάρχει εγκληματική περιουσία».
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα της Αρετής Τσοχατζοπούλου, ο συνήγορός της τόνισε ότι επέλεξε να μην εκμεταλλευτεί τη θέση του πατέρα της και σπούδασε στη Γερμανία. «Θα μπορούσε να ήταν εδώ ένα κακομαθημένο παιδί υπουργού, αλλά πήγε στη Γερμανία, σπούδασε, πήρε επαίνους και ασχολήθηκε με τα άτομα με ειδικές ανάγκες δείχνοντας μια ευαισθησία. Το 1997-1998 βρίσκεται στις Βρυξέλες όχι για να γνωρίσει τα μπαράκια και τα κοσμικά κέντρα, αλλά εργαζόμενη στο αντικείμενό της… Η Αρετή εκείνη την περίοδο δεν είχε καμία σχέση με την Αθήνα. Είναι κάποια ανεπάγγελτη, είναι άεργη, περνάει τη ζωή της τρώγοντας τα λεφτά του μπαμπά της; Έκανε ζωή που προκάλεσε; Από την πρώτη στιγμή που πήρε το πτυχίο της εργάζεται και πληρώνει στην εφορία. Και αυτή η γυναίκα κατηγορείται για κατ’ επάγγελμα νομιμοποίηση».
Ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε στο δικαστήριο ότι οι σχέσεις της εντολέως του με τον πατέρα της είχαν “παγώσει” μετά τον γάμο του με την Βίκυ Σταμάτη και επικαλέστηκε προς απόδειξη τις χειρόγραφες σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου: «Σε όλες αυτές τις σημειώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, που θα αξιολογήσει το δικαστήριό σας, η Αρετή “ένα ραντεβού” ήταν. Με ραντεβού έβλεπε τον πατέρα της. Οι σχέσεις τους είχαν “παγώσει”. Εγώ δεν θα έβλεπα με ραντεβού τα παιδιά μου».
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο κ. Δημητρακόπουλος είπε: «Αν ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε συνεργασία και εμβάσματα παράνομης προέλευσης θα έκανε κοινωνό την κόρη του; Είναι δυνατόν να είμαι πατέρας, να έχω ύποπτες συναλλαγές και να βάλω την κόρη μου ενοικιάστρια; Είναι δυνατόν η ίδια να γνώριζε ότι αυτή η εταιρεία είχε σχέση με μίζες και να έβαζε το κεφάλι της στη λαιμητόμο; Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μεταλλάξουν την ελληνική με τη δικαιοσύνη του Ιράν, της Αιγύπτου, του Αφγανιστάν όπου, όταν ένας πολιτικός πέφτει, ακολουθούν και τα μέλη της οικογένειάς του. Η δικαιοσύνη να μην εφαρμόσει οικογενειακή ευθύνη» ζήτησε.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ