Η απολογία της Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

«Με απόλυτη εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία σας εναποθέτω την τύχη μου στη κρίση σας” είπε η Ελένη Τουλουπάκη απευθυνόμενη προς τους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου όπου δικάζεται μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Της Άννας Κανδύλη

Η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς αρνήθηκε κατά την απολογία της σήμερα, την κακουργηματική κατηγορία που της αποδίδεται για κατάχρηση εξουσίας και έκανε λόγο για έναν «πόλεμο» εις βάρος της. «Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στη δικογραφία της Νοβάρτις είπε πως «μόλις προέκυψαν από έγγραφα και καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάσθηκαν στις 5-2-2018 στην Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας. Η υποβλητική μας αναφορά, δηλαδή η δική μου και των επίκουρων εισαγγελεων ελέγχθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έκτοτε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ».

Για τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που κατά την κατηγορία δεν απέστειλε αμελλητί στη Βουλή, η κ. Τουλουπάκη αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της προκατόχου της Ελένης Ράικου για μη ενημέρωσης της όταν ανέλαβε αυτή καθήκοντα, σημείωσε πως:«Και οι τρεις αναφορες με ημερομηνίες 22-2-2017, 8-3-2017 και 13-4-2017 υπεβλήθησαν στην προκάτοχό μου την κ. Ραικου η οποία εάν ίσχυε το κατηγορητήριο όφειλε να τα έχει διαβιβάσει η ίδια αμελλητί στην Βουλη. Στις 9-3-2017, δηλαδή την επόμενη μετά την υποβολή της δεύτερης αναφοράς, ο κ.Ελευθεριάνος στέλνει τις αναφορές στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου με παραγγελία την αξιολόγηση των αναφορών αυτών. Η τρίτη αναφορά υποβλήθηκε στις 13-4-2017, ημερομηνία που ναι μεν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ διορισμού μου χωρίς ωστόσο να έχω αναλάβει εγω καθήκοντα»

Για τις αναφορές του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ακόμη πως «δεν είχαν σαφές καταγγελτικό περιεχόμενο, δεν καταμήνυαν συγκεκριμένο υπουργό αλλά γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου υπηρέτησαν 4 υπουργοί συνολικά, δεν κατεμήνυαν συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, και διαπίστωνε κάποιος ότι στόχος ήταν η διεύρυνση του πεδίου έρευνας και στο έτος 2015. Κατά συνέπεια κατέληξα στη συγκεκριμένη στιγμή, βλέποντας και την παραγγελία για περαιτέρω έρευνα που είχε δώσει ο Ελευθεριάνος με έγγραφο του που εστάλη στην κ. Παπασπύρου στις 9-3-2017, ότι οι αναφορές αυτές δεν μπορούσαν να υποβληθούν αυτοτελώς στη Βουλή για αναζήτηση ευθυνών συγκεκριμένου υπουργού αν δεν είχαν συγκεντρωθεί πρόσθετα στοιχεία».

Αναφερόμενη στις σχέσεις της με τον κ. Παπαγγελόπουλο σημείωσε πως αυτές ήταν πάντα τυπικές. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον Θεό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ