Η Αλεξάνδρα από την Ουκρανία και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε το 1965 στην Ουκρανία. Ήρθε πριν από 22 χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τα δύο παιδιά της, μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Στην προσπάθεια της επιβίωσης πέρασε από πολλά εστιατόρια δουλεύοντας αρχικά στη λάντζα και αργότερα στην κουζίνα.

«Αγαπούσα πάντα τη μαγειρική και μου άρεσε να δημιουργώ μέσα στην κουζίνα» λέει σήμερα στο enikos.gr, δουλεύοντας στο πάσο του δικού της πλέον μαγαζιού στα Εξάρχεια.

Ένα μικρό café-bistro στην Εμμανουήλ Μπενάκη που άνοιξε το 2012 και από τότε πλημμυρίζει από ουκρανικές και όχι μόνο γεύσεις, κάνοντας τους πελάτες να αναρωτιούνται: Πώς είναι δυνατό ένας τόσο μικρός χώρος να χωράει τόσες μαγειρικές δημιουργίες, τόσες που, αν δεν έχεις την εικόνα, θεωρείς ότι μία ντουζίνα ανθρώπων δουλεύει σε μία τεράστια κουζίνα για να τις ετοιμάσει.

Αφορμή για την κουβέντα με την Αλεξάνδρα στάθηκε η σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που είχε μία χαλαρή συνάντηση με δημοσιογράφους του διαδικτυακού Τύπου. Μία συζήτηση με μενού τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, την έως σήμερα εμπειρία της στην Προεδρία, κόκκινο κρασί και πολλά από τα πιάτα που είχε ετοιμάσει η Αλεξάνδρα μαζί με την Ολένα και τον Μπογδάν.

Σακελλαροπούλου Ουκρανία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τους δημοσιογράφους για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνθηκών που προκαλεί ο πόλεμος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας αφιερώθηκε στις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τις ανατιμήσεις που «στριμώχνουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η συζήτηση δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, ούτε έγινε καμμιά βαθιά ανάλυση. Κοινοί προβληματισμοί για κοινωνικά θέματα που απασχολούν την πλειονότητα σε καθημερινή βάση. Έτσι ρωτήθηκε και για τις καλές και τις κακές στιγμές στα σχόλια που παρακολουθεί και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Μερικές φορές, πρέπει να δικαιολογείς και κάτι που θα σε ενοχλήσει όταν ξέρεις ότι υπάρχει κοινωνική κόπωση. Οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια…». Όμως στέκεται στις κουβέντες που μπορεί να ανταλλάσσει στη μέση του δρόμου, κατά την διάρκεια των επισκέψεών της σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. « Αυτές είναι υπέροχες στιγμές, όταν βλέπεις ότι ο κόσμος σε πλησιάζει και κάτι θέλει να σου πει, θέλει να σου μιλήσει».

Και μετά το τέλος όλων των ουκρανικών, γευστικών εκπλήξεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε με την Αλεξάνδρα.

«Λόγω του αξιώματός της, περίμενα ότι θα είναι διαφορετική αλλά έπεσα έξω» λέει η Αλεξάνδρα στο enikos.gr. « Μιλήσαμε ως γυναίκα προς γυναίκα και συγκινήθηκε όταν της μίλησα για όλα αυτά που ζει ο ουκρανικός λαός. Είναι μια πανέμορφη ψυχή και αισθάνθηκα ότι έχει μία μεγάλη αγκαλιά» πρόσθεσε.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ