Η “ακτινογραφία” των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και τα σενάρια για ανασχηματισμό

Ο μίνι ανασχηματισμός που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί αποτελεί την πρώτη από τις δύο φάσεις των κυβερνητικών αλλαγών στις οποίες προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αναβάθμιση του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος θα αναλάβει τα προγράμματα αρωγής, η επίσης αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας αλλά και η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η αρχή επισημαίνουν με νόημα όσοι “ακτινογραφούν” το πώς κινείται ο Πρωθυπουργός.

Στην αλυσίδα των κρίσεων που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τους τελευταίους 25 μήνες ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προστέθηκαν αίφνης και οι καταστροφικές φωτιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, μεταβάλλοντας τα πολιτικά δεδομένα αλλά και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Realnews για τον ανασχηματισμό μπορεί να είπε ότι “μου κάνετε μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν θα απαντήσω”, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για αλλαγές ή για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μάλιστα πολλοί την τοποθετούν πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η επαρκής διαχείριση των συνεπειών από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και ευρύτερα η προετοιμασία της χώρας έναντι της κλιματικής κρίσης, εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει ένα κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση έως το τέλος της τετραετίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζεται ότι το κλίμα είναι βαρύ. Καθώς επίσης ότι κατά την φάση προσπάθειας αντιμετώπισης των πολλαπλών πύρινων μετώπων υπήρξαν ορισμένες αστοχίες, που αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” ο Πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα προβεί σε αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο, που πιθανότατα θα επεκταθούν και σε πολιτικό μέσω ενός ευρύτερου “λίφτινγκ” στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτιμάται πως ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να μεταβεί στη ΔΕΘ, τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έχοντας ένα καθαρό τοπίο και χωρίς το βάρος ότι δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για την τρέχουσα οικολογική καταστροφή.

Πάντως συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη αποκρούουν με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Η πρώτη αναδιάταξη

Με ανανέωση της εμπροσθοφυλακής ο Πρωθυπουργός προχώρησε τις πρώτες παρεμβάσεις στη διάταξη της κυβέρνησης για τα μεγάλα στοιχήματα στα μέτωπα της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και της πανδημίας αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο σχήμα στον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει δυο υπουργούς και δυο υφυπουργούς Επικρατείας και μετακινήσεις σε πόστα που θεωρούνται νευραλγικά για την επίτευξη των στόχων.

«Το κράτος θα είναι κοντά, ήδη έχουμε αναδιατάξει και θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε σχηματίσει σύμφωνα με την ΕΡΤ1, στο μυαλό εδώ και λίγες ημέρες αυτές τις αποφάσεις που αφορούν στην εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης. Ως καταλύτης λειτούργησαν οι πυρκαγιές, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες. Αντανάκλαση της πρωθυπουργικής απόφασης ήταν οι στοχευμένες αναφορές στις δημόσιες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών.

Το αποτύπωμα των πυρκαγιών φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον δυο πολύ σημαντικών προκλήσεων που συνιστούν ταυτοχρόνως και ισάριθμα προσωπικά στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας όπως επίσης και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών αλλά και του Τατοΐου. Δυο σχέδια για τα οποία περνάει από εξετάσεις η κυβερνητική αξιοπιστία και ταχύτητα. Όμως στον πολιτικό ορίζοντα του φθινοπώρου διανοίγεται ένα πακέτο στόχων που αφορούν στα πρώτα προγράμματα για:

  • την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών
  • του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι’ αυτό και η πρώτη φάση των αλλαγών στην κυβέρνηση αρχίζει με την ενίσχυση του σχήματος στο Μέγαρο Μαξίμου με δυο υπουργούς και δυο υφυπουργούς επικρατείας.

Με αυτήν αποκαθίσταται η έκτακτη σύνθεση με την οποία λειτούργησε στο τελευταίο οκτάμηνο η κυβέρνηση έχοντας και την εμπειρία των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη δεύτερη φάση των αλλαγών, δηλαδή στον ανασχηματισμό, ο οποίος είναι προφανές ότι θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ