Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου για τις εκλογές – Όλο το παρασκήνιο

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου 2023, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το επικρατέστερο σενάριο τις τελευταίες μέρες ήταν η διεξαγωγή τους στις 28 Μαΐου αλλά τελικά έγινε η ανατροπή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην απόφασή του για την ημερομηνία “βάρυνε” ότι στο τέλος του Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, οπότε δεν πρέπει να διαταραχθεί η λειτουργία των εξεταστικών κέντρων αλλά και ο προγραμματισμός των υποψηφίων.

Όπως σημειώνεται στις αρχές Ιουλίου υπάρχουν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Στις 9 Ιουλίου είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και εκεί πρέπει να δώσει το “παρών” ο Πρωθυπουργός της χώρας και όχι κάποιος υπηρεσιακός. Άρα αρχές Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκλογικές διαδικασίες.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός, με το αγωνιστικό πρόσωπο που έχει δείξει έως τώρα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στο Βελιγράδι το τριήμερο 19-21 Μαΐου για το Final 4. Αρκετοί σχολίαζαν πριν από τις ανακοινώσεις ότι ίσως δεν θα έπρεπε η εκλογική βραδιά να συμπέσει με τον τελικό της διοργάνωσης και συνεπώς η Κυριακή 28 Μαΐου είναι πιο κατάλληλη για τις κάλπες. Ωστόσο φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεώρησε το Final Four ως ανασταλτικό παράγοντα.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Κι αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για έναν προγραμματισμό, απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα συνυπολογίζει μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Διάλυση της Βουλής την Μεγάλη Τετάρτη

Ο Πρωθυπουργός έδωσε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε από νωρίς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Βουλή κλείνει την Μεγάλη Τετάρτη, και μετά την διάλυση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην κ. Σακελλαροπούλου, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ