Γιάννης Φέρτης: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον μεγάλο θεατράνθρωπο

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Φέρτη σε ηλικία 85 ετών. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετά τον μεγάλο θεατράνθρωπο.

Γιάννης Φέρτης: Η κινηματογραφική ζωή του μεγάλου θεατράνθρωπου

ΝΔ: «Αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του»

“Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη, που μας άφησε σήμερα, γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού.

“Μαθητής του Κάρολου Κουν, ο Γιάννης Φέρτης αναμετρήθηκε με επιτυχία με τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, αλλά και του αρχαίου δράματος, χαρίζοντας μας μοναδικές ερμηνείες που θα εξακολουθούν να μνημονεύονται, στην ιστορία του θεάτρου, ως υποδειγματικές. Γιατί υπήρξε ένας ερμηνευτής που αξιοποίησε στο έπακρο τις στέρεες σπουδές του, τη συνεργασία του με κορυφαίους θεατρανθρώπους και, πρωτίστως, τα μοναδικά εκφραστικά του μέσα για να αναδειχθεί δίκαια, σε έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του“, σημείωσε.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι “η σκηνική του παρουσία, σεμνή και συνάμα επιβλητική, έθετε πάντοτε μέτρα σύγκρισης. Ποιος, από όσους είχαν την τύχη να τον δουν στο σανίδι, μπορεί πράγματι να ξεχάσει πώς συνδύαζε την υποβλητική φωνή του με την κίνηση και την έκφραση, προσεγγίζοντας, πάντοτε με δέος, το κείμενο; Τα επιλεκτικά του περάσματα από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, αλλά και από την αφήγηση, συμπληρώνουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου ερμηνευτή, που ευτύχησε να κερδίσει πανάξια, χάρη στην πορεία του, την προσωπικότητά του αλλά και την άφατη προσήλωσή του, χωρίς εκπτώσεις, στην Τέχνη, τον σεβασμό των ομοτέχνων του, τον θαυμασμό και την αγάπη του κοινού”.

“Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας προσέφερε. Στη σύζυγό του Μαρίνα Ψάλτη, με την οποία συμπορεύθηκαν στη ζωή και την Τέχνη, την οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”, κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Φέρτης αφήνει το αποτύπωμα του στο θεατρικό σανίδι

Σε δήλωσή της η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κ. Μάλαμα, αναφέρει: «Η απώλεια του μεγάλου ηθοποιού Γιάννη Φερτή γεμίζει με θλίψη τον κόσμο του πολιτισμού. Ο Γιάννης Φέρτης υπηρέτησε με συνέπεια την υποκριτική τέχνη, άφησε το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο και στην τέχνη συνολικότερα. Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε μεγάλος ηθοποιός, θιασάρχης, δημοφιλής σε πλατιά κοινά και συνεπής υπηρέτης του ελληνικού πολιτισμού για δεκαετίες. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΠΑΣΟΚ: Θα μείνει αξέχαστος

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και η υπεύθυνη Κ.Τ. Ε. Πολιτισμού – Βουλευτής Λακωνίας Νάγια Γρηγοράκου αποχαιρετούν «με απέραντη θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη. Ο Γιαννης Φέρτης αποφοίτησε το 1958 απο τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και η καριέρα του διήρκησε 65 χρόνια. Στα χρόνια αυτά ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Διακρίθηκε από νωρίς για το υποκριτικό του ταλέντο και σε ηλικία 21 ετών συμπρωταγωνίστησε με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη στο “Γλυκό πουλί της νιότης”. Οι ερμηνείες του θα μείνουν αξέχαστες στο κοινό, το οποίο τον τίμησε το 2007 και το 2018 με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού. Ο ίδιος θα μείνει αξέχαστος στους συναδέλφους του για το ήθος , την αξιοπρέπεια , τη σεμνότητα και το χιούμορ του. «Μέχρι και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κάτι καταπληκτικό». Αυτός ήταν ο Γιαννης Φέρτης , ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας μοναδικός ηθοποιός. Η ζεστή χαρακτηριστική φωνή του θα μείνει στην αιωνιότητα για να μας θυμίζει οτι η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει τις ψυχές μας μέσα από τα σπουδαία έργα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγο του Μαρίνα και στους οικείους του».

ΚΚΕ: Aποχαιρετά με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Το ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη, κορυφαίο πρωταγωνιστή, για πάνω από 60 χρόνια, σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα. Ερμήνευσε, επίσης, αξέχαστους ρόλους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο ηθοποιός με τη σεμνή παρουσία, τη σκληρή δημιουργική δουλειά και την τόσο αναγνωρίσιμη φωνή που δεν έπαψε ποτέ να “καθηλώνει” τον ακροατή του, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό θέατρο. Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ