Γεωργιάδης στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα από άλλες χώρες

Για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα και την ακρίβεια στο ράφι μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλλα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκανε ένα σκεπτικό ο κ. Χαρίτσης ότι η Ελλάδα δήθεν έχει 70% αύξηση στο ρεύμα ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν 25%. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στη χώρα μας η μέση τιμή ρεύματος είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Καταγράφηκε μείωση κατά 11% τον προηγούμενο μήνα λόγω των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση στα 55-60 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό για τον μήνα Απρίλιο. Στην 1η θέση με το ακριβότερο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Μ. Βρετανία και ακολουθούν η Δανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Κύπρος και μετά η Ελλάδα. Όλο το επιχείρημα του κ. Χαρίτση είναι στο φαντασιακό υποσυνείδητό του. Όχι ότι δεν έχουμε αύξηση στο ρεύμα, έχουμε τεράστια αύξηση, αλλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη αύξηση από τους άλλους».

Αναφερόμενος στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «είπε ακόμη ο κ. Χαρίτσης ότι έκανε ο Μητσοτάκης μεγάλη κωλοτούμπα στο θέμα του λιγνίτη. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, ήξερε κανείς στον πλανήτη ότι θα έρθει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία; Όχι. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τίμερμανς είπε ότι δίνουμε άδεια στις χώρες της Ευρώπης να κάψουν ό,τι έχουν γιατί είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Τίμερμανς έλεγε να κλείσουν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια στην Ευρώπη και μάλιστα να επιταχυνθεί το πρόγραμμα της πράσινης ενέργειας ει δυνατόν κατά 10 χρόνια ταχύτερα. Άρα ο θεσμικός παράγοντας στην Ευρώπη άλλαξε μετά λόγω της συγκυρίας την επίσημη θέση της Ευρώπης ως προς τη θέση του λιγνίτη».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «τρίτον, επηρέασε η απόφαση για απολιγνιτοποίηση την τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα; Όχι. Η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση έλεγε ότι θα κλείναμε τα λιγνιτικά εργοστάσια το 2023 και το τελευταίο το 2028. Βρισκόμαστε στο 2022 και δεν έχουμε κλείσει κάποιο εργοστάσιο λιγνίτη. Καταναλώνουμε λιγότερο λιγνίτη γιατί έχει μειωθεί η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη κατά 50,6% επί ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μειώθηκε τόσο; Γιατί δεν συνέφερε ο λιγνίτης. Σήμερα καταναλώνουμε περισσότερο λιγνίτη γιατί η τιμή του φυσικού αερίου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε η τιμή του λιγνίτη να είναι συμφέρουσα για τη ΔΕΗ».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ο κ. Χαρίτσης είπε ότι αρνείται ο Μητσοτάκης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Όταν μιλάμε για λεφτά και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και την προϊστορία με τις αυταπάτες και επειδή τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα τις πληρώσαμε πολύ ακριβά την περασμένη φορά, καλό είναι αυτή τη φορά να είναι πιο μελετηροί και να αφήσουν τη δικαιολογία για αυταπάτες. Όταν λες 1,4 δισ. ευρώ υπερκέρδη, να μας φέρεις και να μας πεις ανά ευρώ και ανά εταιρεία ποια είναι τα κέρδη. Επειδή το θέμα του ρεύματος καίει όλους τους συμπολίτες μας και δεν αξίζει σε κάτι που πονάει όλον τον κόσμο να κάνουμε ασκήσεις λαϊκισμού προκαλώ τον κ. Χαρίτση να βγει να μου πει τα κέρδη. Η κουβέντα στην Ελλάδα θα γίνει σοβαρά γιατί το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και σοβαρό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση έδρασε στην τιμή του ρεύματος. Πάντα από τη στιγμή που αυξήθηκε η τιμή ρεύματος, στο τέλος κάποιος θα τα πληρώσει. Θα φορολογηθούν τα κέρδη, αν προκύψουν αυτά. Τα 1,4 δισ. ευρώ που λένε ως καραμέλα είναι ένα νούμερο που γέννησαν από το κεφάλι τους»

Για την κριτική ότι θα έπρεπε να έχουν λάβει μέτρα νωρίτερα και ότι δεν πρέπει αυτά να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «πρώτα απ’ όλα θα ακούσετε το βράδυ τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Όταν τις ακούσουμε όλοι τότε θα μπορούμε να κρίνουμε. Και ως προς τον χρόνο θα υπάρξει απάντηση».

Τι είπε ο Γεωργιάδης για την ακρίβεια στα ράφια και τους ελέγχους στην αγορά

Σχετικά με την ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστήριξε ότι «το θέμα του ΦΠΑ είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Ρωτήστε τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Σκυλακάκη που κάνουν την άσκηση. Ως προς τον έλεγχο της αγοράς που είναι δική μου αρμοδιότητα, έχουμε πλήρη δράση της ΔΙΜΕΑ και έχουμε και την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά την ανακοίνωση της επωνυμίας των εταιρειών, στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν έχει υπάρξει μέρα που να σταματήσουμε να κάνουμε ελέγχους. Ως προς τον έλεγχο της αγοράς, υπάρχει αποτέλεσμα γιατί οι τιμές έχουν συγκρατηθεί σε σχέση με αυτό που γίνεται παγκόσμια. Ο πλανήτης Γη περνά τη μεγαλύτερη πληθωριστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναγκαστικά κάποιον πληθωρισμό θα τον έχει και η Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Τα αγαθά που έχουμε, είναι εισαγόμενα, οι χώρες από όπου εισάγουμε έχουν αυξήσει πάρα πολύ τις τιμές άρα και οι εγχώριοι έμποροι σε κάποιον βαθμό θα αυξήσουν τις τιμές».

Σχετικά με την τιμή του ψωμιού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχουμε κάνει έλεγχο σε μεγάλες αποθήκες σιτηρών τις περασμένες δύο εβδομάδες και έχουν μπει και σχετικά πρόστιμα. Και έχουμε φτιάξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου καταγράφονται όλα τα αποθέματα και έχουμε κάνει επισταμένο έλεγχο στην τιμή πώλησης και εισαγωγής προϊόντων για να ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους, αν το έχουν αυξήσει σε σχέση με το παρελθόν. Μην κοροϊδευόμαστε. Ουκρανία και Ρωσία είναι οι βασικοί σιτοβολώνες της Ευρώπης. Όταν έχει διαταραχθεί λοιπόν η αγορά στους δύο βασικούς σιτοβολώνες, είναι δυνατόν κάποιος να πιστέψει ότι δεν θα ανέβει η τιμή του σιταριού;».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ