Φάμελλος: Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση – «Το έγκλημα των Τεμπών θα αποκαλυφθεί και θα αποδοθεί δικαιοσύνη»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας.

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε ακόμα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων

«Το έγκλημα των Τεμπών θα αποκαλυφθεί και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα επανέρχεται «γιατί δεν έχει ακόμα λάμψει η αλήθεια, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και -αντίθετα- έχει αποκαλυφθεί ένα οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης που ξεκινά και αναφέρεται στο Μαξίμου, στις επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού».

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των οικογενειών των θυμάτων και με επιζήσαντες «για τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια». Επισήμανε ότι η κοινωνία δεν θέλει να ξεχαστεί «το έγκλημα των Τεμπών και δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για Μιχαηλίδου: Υμνεί την εργασία των υπερήλικων

Ο Μητσοτάκης κάλυψε τον Καραμανλή

Αναφορικά με τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε μια ευκαιρία και την κλώτσησε, καθώς «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αναγνωρίσει ένα ψήγμα ευθύνης στον κ. Καραμανλή, τον κάλυψε και κατηγόρησε εμάς ότι εκμεταλλευόμαστε την τραγωδία των Τεμπών». Πρόσθεσε ότι την επόμενη ημέρα «ο κ. Καραμανλής διατύπωσε την προκλητική δικαιολογία ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση ότι δεν θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα». Επεσήμανε ότι όμως υπήρχε έγγραφο του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Τσαλίδη «που προειδοποιούσε για ορατό κίνδυνο συμβάντος μεγίστης σοβαρότητας». «Τι άλλο ήθελε ο κ. Καραμανλής; Γραπτώς τον είχαν ενημερώσει» τόνισε. Σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ότι λέει την αλήθεια, ότι δεν δόθηκε εντολή για συγκάλυψη, ρώτησε γιατί αποκλείστηκαν από την εξεταστική μάρτυρες ουσιώδεις και τι πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνηση για να βρει ποιος πήρε τα αρχεία μετά το δυστύχημα, τα παραποίησε και τα διοχέτευσε σε ΜΜΕ. Ανάμεσα στα ερωτήματα που, όπως είπε, παραμένουν αναπάντητα, είναι και οι λόγοι παραίτησης των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, σχολιάζοντας ότι πολύ συχνά «θυσιάζονται άνθρωποι» που είναι κοντά του, ώστε να μην πληγεί η εικόνα του.

Υπεύθυνος για όλες τις παραβιάσεις ο Πρωθυπουργός

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι «για εμάς δεν υπάρχει ένα παράκεντρο εξουσίας, υπάρχει ένα κέντρο εξουσίας ισχυρότατο και αυτό αναφέρεται στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις παραβιάσεις». «Το ερώτημα δεν είναι ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Αλλά το πώς κυβερνάται αυτός ο τόπος» σχολίασε. Είπε ότι πρέπει να δώσει τις απαντήσεις η δικαιοσύνη και ζήτησε να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και παραπομπή στη Δικαιοσύνη του κ. Καραμανλή.

«Για να μη μας λέτε ότι δεν έχουμε περιγράψει τα αδικήματα, εμείς σας φέραμε ένα κείμενο που περιγράφει δέκα τουλάχιστον περιστατικά συγκεκριμένων παραβιάσεων» είπε προς την κυβέρνηση, ρωτώντας αν θα δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε «να ανοίξει η πόρτα της Δικαιοσύνης».

Η κυβέρνηση υποτιμά το μείζον θέμα των γυναικοκτονιών

Μιλώντας για τη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους έκανε λόγο για πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναγνώριση και θεσμοθέτηση, θεσμική και νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας, που συνδέει τη βίαιη αφαίρεση της ζωής με την έμφυλη βία. Σχολίασε ότι η κυβέρνηση υποτιμά το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Άτολμες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία

Όσον αφορά στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, είπε ότι δεν χρειάζονται έπαινοι μιας και πρόκειται για μια «καθυστερημένη ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας» και έκανε λόγο για «άτολμη παρέμβαση» για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών. Σχολίασε ότι το ποσοστό φορολόγησης του 15% αποτελεί μικρή, άτολμη προσπάθεια και του ΟΟΣΑ. Τόνισε ότι χρειαζόταν περισσότερη τόλμη και από τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί εγχώριος κανόνας για συμπληρωματικό φόρο, με την επιλογή μεγαλύτερου κλιμακωτού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα-κέρδη, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι άτολμο και πως τα 80.000 ευρώ φόρος για τόσο μεγάλους ομίλους είναι «πασατέμπο». Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, επιτρέπεται και ο πληθωρισμός απληστίας, κάτι που δεν αποτελεί εξωγενές φαινόμενο όπως ανέφερε, παραπέμποντας στα στοιχεία του ΔΝΤ ότι περίπου το 50% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2022 οφειλόταν στα κέρδη των επιχειρήσεων. Παρέπεμψε και στην έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ ότι «οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίσουν, όπου είναι εφικτό, το περιθώριο κέρδους τους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του “πληθωρισμού κερδών”».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η Ελλάδα έχει συνεχιζόμενες αρνητικές πρωτιές: «Πρώτοι στον πληθωρισμό τροφίμων, τον Οκτώβριο. Δεύτεροι, τον Νοέμβριο. Δεύτεροι, τον Δεκέμβριο. Πρώτοι σε αυξήσεις τιμών τροφίμων, τον Ιανουάριο. Δεύτεροι, στις ανατιμήσεις και τον Φεβρουάριο». «Κατά τα άλλα πηγαίνει ο πρωθυπουργός με τον κ. Σκρέκα στα σούπερ μάρκετ με τις κάμερες, δεν πάει όμως στο ταμείο να πληρώσει» σχολίασε. Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε ότι πανηγυρίζει η κυβέρνηση για μια αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης των 39 ευρώ. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ευρωπαϊκές τιμές αλλά βαλκανική αγοραστική δύναμη» είπε.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέπει την κατάσταση να βελτιώνεται, ρωτώντας αν έχει δίκιο εκείνη ή η κοινωνία για την ακρίβεια, για να σχολιάσει ότι η κατάσταση είναι ρόδινη, αλλά για διυλιστήρια, εταιρείες ενέργειας, τράπεζες, σουπερμάρκετ. Ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά σε φορολόγηση τους, για να προσθέσει πως «έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών είναι το ιερό σας δισκοπότηρο». Μίλησε για «απίστευτη κωλυσιεργία στη φορολόγηση των υπερκερδών της λιανικής του ρεύματος για την περίοδο Αύγουστος 2022-Δεκέμβριος 2023» και για «αδιανόητες» δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ως προς το γιατί δεν προχωρά η δυνατότητα έκτακτης φορολόγησης για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023 βάσει του κανονισμού της Ευρώπης.

Σχολίασε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα για την ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης τον κατηγορεί για πλειοδοσία και μαγικές γομολάστιχες, όμως «εμείς απολογούμαστε μόνο στην κοινωνία». Επανέλαβε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων: Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους στη λιανική ανά MWh. Ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από την διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στο μέσο όρο του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ. Για τα τρόφιμα και τα αγαθά ευρείας χρήσης, επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσωρινό μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών. Μείωση κόστους της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα μεταφοράς. Μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόστους σε εφόδια και ζωοτροφές, αλλά και του ενεργειακού κόστους.

Αναφερθείς στα κέρδη των τραπεζών, είπε ότι η Ελλάδα, όπως πρόσφατα διαπίστωσε και ο Διοικητής της ΤτΕ, έχει ολιγοπωλιακή δομή στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και στις τράπεζες. Πρόσθεσε ότι τα κέρδη των τραπεζών έχουν επίσης ενισχυθεί σημαντικά και πως τα επιτοκιακά έσοδα ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ. «Και τι κάνετε εσείς για αυτά; Παρακάλια της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για να μειωθεί το κόστος των καρτών και οι προμήθειες» είπε. Συμπλήρωσε ότι και «το αλαλούμ με τα POS και τις ταμειακές μηχανές οφείλεται στη δική σας ανεπάρκειά σας να εφαρμόσετε το μέτρο σύνδεσης τους».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα εφαρμογής του νόμου για τους servicers και συγκεκριμένα σε μια υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ στις 9 Φεβρουαρίου 2024, «όπου αφαιρείται το ποσό, και στον “τρόπο υπολογισμού” παραπέμπει σε μια μικρή υποσημείωση, με ψιλά γράμματα, που γράφει: “Ως προς τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής του διαχειριστή, αρκεί η παραπομπή στους σχετικούς συμβατικούς όρους της σύμβασης διαχείρισης”. Η οποία δεν υπάρχει». Υποστήριξε ότι έτσι επιτρέπεται η απόκρυψη του ποσού και του τρόπου υπολογισμού και ζήτησε να το αλλάξει άμεσα.

Για την Golden Visa είπε ότι υπάρχει θέμα με τη χωρική κατανομή των ωφελειών, «υπάρχουν νησιά και περιοχές που είναι υπερκορεσμένες». «Δεν πρέπει να δούμε και χωροταξικά και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά πώς θα ενισχύουμε την περιφέρεια της χώρας;». Πρόσθεσε ότι τα χρονικά παράθυρα που έχουν αφεθεί «μήπως είναι μεγάλα για να παιχτούν ενδιαμέσως παιχνίδια και να φουσκώσει η αγορά στέγης και γης;». «Μας οδηγείτε σε μια φούσκα, δεν είναι πραγματική ανάπτυξη αυτή» είπε.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων, κάνοντας λόγο για «παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων μέσα στα γραφεία της ΝΔ για επτά μήνες».

Τόνισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα, της ακρίβειας και του κράτους δικαίου, «δεν απαντώνται από την κυβέρνηση, έχουμε τη μία αντίφαση μετά την άλλη». Υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και πως γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πολιτικό ζήτημα. «Τα προβλήματα δεν μπορούν να βρουν απαντήσεις από αυτή την κυβέρνηση. Έχετε ήδη απονομιμοποιηθεί» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ