Βουλή: «Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης για τη νέα γυναικοκτονία – σοκ στους Αγίους Αναργύρους

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε στη Βουλή η νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. Εκεί όπου ο πρώην σύντροφος μιας 28χρονης την δολοφόνησε μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου το θύμα είχε πάει για να τον καταγγείλει.

Από την Αντιπολίτευση εξαπέλυσαν «πυρά» κατά της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών ενώ έθεσαν ερωτήματα για τις ευθύνες της Αστυνομίας στο εν λόγω ειδεχθές έγκλημα.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναγνώριση και θεσμοθέτηση, θεσμική και νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας, που συνδέει τη βίαιη αφαίρεση της ζωής με την έμφυλη βία. Σχολίασε ότι η κυβέρνηση υποτιμά το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε με τη σειρά του ότι «δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από το σοκαριστικό έγκλημα, μια γυναικοκτόνια», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει παταγώδης αποτυχία στο θέμα ασφάλειας των πολιτών με την κυβέρνηση να δείχνει ανεπάρκεια.

«Μια τραγική γυναικοκτονία. Μια νέα κοπέλα, η οποία είχε καταγγείλει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα τον δράστη, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα για να ζητήσει βοήθεια και δολοφονείται λίγα μέτρα έξω από αυτό. Αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς γεγονότων, που αποδεικνύουν ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Μια σειρά τραγικά γεγονότα δείχνουν την ανεπάρκειά σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια, ακόμη και σε περιπτώσεις ακραίες όπως είναι αυτή που συνέβη σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Περισσό «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον “Γολγοθά” που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες σε παρόμοια περιστατικά, από την αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία, ακόμη και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η συνοδεία ενός περιπολικού μέχρι τις χρονοβόρες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες».

Το ΚΚΕ εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί δε διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία».

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ τονίζει ότι «απαιτείται να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών».

«Μιλάμε για ζούγκλα. Καμία μέριμνα, καμία προστασία» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος  και πρόσθεσε:

«Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα; Είναι δυνατόν; Έτρεξε η κοπέλα στο αστυνομικό τμήμα για να σωθεί και αντί να σωθεί, την δολοφόνησε ο 39χρονος στα 5 μέτρα από την είσοδο. Η κοπέλα είχε καταγγείλει βιασμό και ξυλοδαρμό. Δεν έγινε τίποτα. Προχθές έκανε και νέα καταγγελία. Πάλι δεν έγινε τίποτα. Την άφησαν να φύγει και ο άλλος την έσφαξε στα 5 μέτρα από το τμήμα. Τι να πεις; Στην είσοδο; Στην είσοδο; Κύριοι είστε στην έξοδο από την διακυβέρνηση του τόπου, το έχετε καταλάβει; Πού είναι ο νόμος και η τάξη;».

«Κατέθεσα για 14η φορά Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τις Γυναικοκτονίες. Ζητώ να πληροφορηθώ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν πρόκειται έστω και τώρα η Κυβέρνηση να ποινικοποιήσει τη γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα και μάλιστα ως κακούργημα. Είναι επιβεβλημένο να προβεί σε τέτοια πρωτοβουλία μια Κυβέρνηση, αν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να προστατεύσει πραγματικά τα θύματα κακοποίησης και τελικά τα θύματα γυναικοκτονίας», αναφέρει σε ανάρτησή της στα social media η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως υπογραμμίζει, οι δηλώσεις αυτές έγιναν χθες, πριν από την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους.

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος υποστήριξε:

«Άλλη μία ημέρα ντροπής. Μία 28χρονη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μία γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια και προστασία και η απάντηση ήταν να καλέσει το “100” για να έρθει κάποιο περιπολικό. Η πολιτεία λέει στα θύματα ” βγάλτε τον σκασμό ή φύγετε από την χώρα”. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε δεν είχε την ελάχιστη αξιοπρέπεια να πει έστω μισή φράση. Η ανθρώπινη ζωή φαίνεται είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια.

Ως Νέα Αριστερά καταθέτουμε ξανά την τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”. Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Το ελάχιστο πρώτο βήμα, μαζί με την αναγκαία ενίσχυση των απαραίτητων δομών στήριξης, για να γίνει πράξη η απαίτηση της κοινωνίας ” ποτέ καμία μόνη απέναντι στην έμφυλη βία».

Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής την κατάθεση της τροπολογίας.

«Χθες βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία. Δεν της την έδωσαν. Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την ‘Αμεση Δράση. Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστέρας.

Σημείωσε ότι είναι η 5η γυναικοκτονία μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. «Ως εδώ. Δεν θα αφήσουμε γυναίκες να δολοφονούνται ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητών. Προχωράμε τώρα στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί». Ο κ. Χαρίτσης τόνισε επιπλέον ότι η Νέα Αριστερά απαιτεί να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. «Κανένα panic button δεν τις προστατεύει. Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη», είπε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ