Εξάρχεια: Έτσι έγινε η επίθεση σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη – «Του την είχαν στήσει, γι’ αυτό τον βιντεοσκοπούσαν» λένε από το ΜέΡΑ25

Θύμα επίθεσης έξω από το εστιατόριο «Γιάντες» στα Εξάρχεια, έπεσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαρτίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν στο εστιατόριο μαζί με την σύζυγό του Δανάη Στράτου και στελέχη του πανευρωπαϊκού κινήματος DIEM25, που βρίσκονται στην Ελλάδα για τριήμερες εκδηλώσεις, με αφορμή και την προβολή του ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης και η παρέα του πήγαν από το ξενοδοχείο Τιτάνια μέχρι τα Εξάρχεια για να δειπνήσουν στο εστιατόριο «Γιάντες» στην οδό Βαλτετσίου 44, ένα μαγαζί το οποίο ο κ. Βαρουφάκης επισκέπτεται πολύ συχνά. Μία ολιγομελής ομάδα – 4-5 ατόμων κατά πληροφορίες – τον πλησίασε και άρχισε να του φωνάζει «έλα έξω κάθαρμα, αλήτη, που υπέγραψες μνημόνια» και «έλα έξω για να μάθεις να υπογράφεις μνημόνια».

Όταν ο γραμματέας του Μέρα25 βγήκε έξω, του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον -κυρίως στο πρόσωπο – και κλωτσώντας τον. Συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη με τους οποίους συνομίλησε το enikos.gr, κάνουν λόγο για «στημένη επίθεση». «Πηγαίνει συνέχεια στο συγκεκριμένο μαγαζί χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Το γεγονός ότι ήταν στημένο σκηνικό αποδεικνύεται και από το ότι βιντεοσκοπούσαν τη στιγμή της επίθεσης», λένε στελέχη του ΜέΡΑ25.

Δεν είχε μαζί του αστυνομική συνοδεία

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έχει συνοδεία πέντε αστυνομικών, και παρόλα αυτά επέλεξε να βγει για φαγητό στα Εξάρχεια χωρίς αστυνομική συνοδεία, αν και το 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πέσει θύμα επίθεσης, όταν είχε βρεθεί ξανά στο ίδιο εστιατόριο με την σύζυγό του, Δανάη Στράτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  διαγνώστηκε με κάταγμα ρινικής χώρας και φέρει εκδορές στο πρόσωπο. Υποβλήθηκε σε προληπτικές εξετάσεις, από τις οποίες δεν εντοπίστηκε κάτι το ανησυχητικό και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι καλά και ότι είχε ήδη φύγει, βγαίνοντας από το νοσοκομείο.

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας μετέβησαν άμεσα στο Νοσοκομείο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

H ανακοίνωση του Μέρα25 για την επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη

«Πριν από λίγο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έγινε θύμα θρασύδειλης φασιστικής επίθεσης από προβοκάτορες τραμπούκους. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέτρωγε στο εστιατόριο Γιάντες, (ένα μέρος που επισκέπτεται συχνά) με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη, όταν ολιγομελής ομάδα τραμπούκων μπήκε στο εστιατόριο με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας “έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σηκώθηκε για να τους μιλήσει. Οι τραμπούκοι απάντησαν αμέσως με βία, ξυλοκοπώντας άγρια το Γραμματέα του ΜέΡΑ25. Ας προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί τραμπούκοι. Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε.

Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ» αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

«Αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, βραδινές ώρες σήμερα στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ανακοινώνεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε άμεσα μαζί του, του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, το επίμαχο χρονικό διάστημα ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 με δική του πρωτοβουλία δεν συνοδευόταν από την προσωπική του αστυνομική φρουρά.

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας μετέβησαν άμεσα στο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταβεί ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Eίχε δεχθεί επίθεση και το 2015

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δεχθεί επίθεση και το 2015 στο ίδιο εστιατόριο όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του. Όπως είχε διηγηθεί ο ίδιος στην αυλή του εστιατορίου εισέβαλε ομάδα αντιεξουσιαστών με απειλητικές διαθέσεις. Οι νεαροί είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, κινήθηκαν προς το μέρος του, έριξαν γυάλινα αντικείμενα -χωρίς να χτυπήσουν τον ίδιο ή την παρέα του και απαιτούσαν την απομάκρυνσή του από “τον χώρο τους”.

“Στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα”, είχε δηλώσει. Sτη συνέχεια οι κουκουλοφόροι είχαν αποχωρήσει από το εστιατόριο και η δεύτερη πράξη του επεισοδίου είχε λάβει χώρα στον δρόμο, όταν ο κ. Βαρουφάκης πήγαινε με τη συζυγό του να φύγει με τη μοτοσικλέτα του.

“Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε χωρίς καμία απειλή”, είχε αφηγηθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ