Ευρωεκλογές με ατζέντα εθνικών και σκληρό ροκ

H τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή σήμανε την άτυπη έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, στην οποία θα κυριαρχήσουν η ακραία πόλωση και η τοξικότητα. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μονόδρομο. Τα κομματικά επιτελεία κρίνουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συσπειρώσουν το κοινό τους. Ετσι εξηγείται και το κλίμα στη Βουλή, με τις ακραίες εκφράσεις, τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τους υψηλούς τόνους και τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις. Ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές είναι δεδομένο ότι θα γίνει με ατζέντα και κλίμα εθνικών εκλογών. Και προφανώς το αποτέλεσμα θα προκαλέσει τις ίδιες ακριβώς αναταράξεις που θα προκαλούσε το αποτέλεσμα εθνικής κάλπης.

Των ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ, Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης, η οποία θα κυριαρχήσει μέχρι τις εκλογές, είναι και η διάθεση τμήματος της αντιπολίτευσης να ναρκοθετήσει τον δρόμο προς αυτές, αμφισβητώντας ίσως το μεγαλύτερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το ελεύθερον της εκλογικής διαδικασίας, με ευθεία εκ των προτέρων αμφισβήτηση της εγκυρότητας του αποτελέσματος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο της Δικαιοσύνης όσο και της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι, διά των δικαστικών αντιπροσώπων, εγγυώνται τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτόησε τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν λάβει την απόφαση να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο. Την επομένη της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας όλα τα κομματικά επιτελεία δήλωναν κερδισμένα. Στην πραγματικότητα μετρούσαν κέρδη και απώλειες. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τον «τραυματισμό» εξαιτίας της παραίτησης των δύο μελών της κυβέρνησης, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου, το ισοζύγιο θεωρείται ότι είναι θετικό, κυρίως λόγω της εμφάνισης του ίδιου του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης. Συνεργάτες του έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον καλόπιστο ακροατή, διέλυσε κάθε αμφιβολία ή σύγχυση, που δικαιολογημένα μπορεί να υπήρχε γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Οι ίδιες πηγές, όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχονταν ότι η κυβέρνηση άργησε να μιλήσει με αυτόν τον τρόπο όχι απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως στην κοινωνία και στους ίδιους τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να ανακόψει τη δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών, τόσο εκτός Βουλής όσο και εντός με τα όσα έγιναν στην εξεταστική επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και από την ομιλία του πρωθυπουργού φάνηκε ότι στην παρούσα φάση το σενάριο μιας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Κώστα Καραμανλή συγκεντρώνει εξαιρετικά λίγες πιθανότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε εξ ολοκλήρου τον πρώην υπουργό του, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει συνάφεια ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση μιας σύμβασης και σε ένα δυστύχημα. Από εκεί και πέρα, στη Νέα Δημοκρατία στάθηκαν στις συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στα οικονομικά συμφέροντα. Με κάποιους παλαιότερους να παρομοιάζουν την ομιλία Μητσοτάκη με αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όταν στη Βουλή συζητείτο το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο. Η εκτίμηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι σε επίπεδο κοινής γνώμης θα πιστωθούν στον πρωθυπουργό η ξεκάθαρη στάση του, αλλά και οι σκληροί τόνοι τους οποίους επέλεξε για να στείλει τα σχετικά μηνύματα.

Πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν πως το μεγαλύτερο κέρδος για την κυβέρνηση ήταν το κείμενο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά της Βουλής με την απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η ανάγνωση του κυβερνητικού κειμένου είναι ικανή να κόψει μαχαίρι την περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος.

Ακόμα όμως και σε αριθμητικό επίπεδο, η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, καθώς προσέθεσε στους 158 «γαλάζιους» βουλευτές και την ψήφο του ανεξάρτητου, προερχομένου από τους «Σπαρτιάτες», Χάρη Κατσιβαρδά. Προφανώς και θέμα προσχώρησης του Χ. Κατσιβαρδά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. δεν τίθεται, ωστόσο δεν γίνεται να μην καταγραφεί ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε στηρίξει και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Με δεδομένο ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν ψηφοφορίες στις οποίες θα απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία, με χαρακτηριστικότερη αυτή στην προτείνουσα Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η στάση του Χ. Κατσιβαρδά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Περίσσεψαν τα χαμόγελα

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης -και ειδικά στα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας- τα χαμόγελα περίσσεψαν. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έπεσε, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η αντιπολίτευση όχι απλώς κατάφερε να στρέψει για τρεις ημέρες το ενδιαφέρον στη Βουλή, αλλά, αν όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, πέτυχε μεσούσης της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης να προκαλέσει την απομάκρυνση όχι μόνο δύο κορυφαίων υπουργών, αλλά δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού. Αυτό, πάντως, που μένει ως πολιτικό ερώτημα είναι αν η σύμπραξη των τεσσάρων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) στην πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να αποτελέσει το προανάκρουσμα μελλοντικών συνεργασιών. Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η εικόνα των εδράνων τους κατά την τριήμερη διαδικασία παρέπεμπε σε ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν θερμά τις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Παναγιώτη Δουδωνή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκρότησαν τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέρμη των χειροκροτημάτων φαίνεται πως έλιωσε τον «πάγο» που πήγε να δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες μετά τις αναφορές του Νίκου Παππά του ΣΥΡΙΖΑ περί προσυνεννόησης, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαψεύσει.

Ανεξαρτήτως αν κάποια στιγμή στο μέλλον η σύμπραξη στην πρόταση δυσπιστίας εξελιχθεί σε ευρύτερη πολιτική συνεργασία στη Βουλή -καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών- το έδαφος για περαιτέρω συνεργασία είναι πρόσφορο. Το ζήτημα των Τεμπών είναι ακόμη ανοιχτό, ενώ σε επίπεδο ελέγχου παραμένει ανοιχτό και το θέμα της διαρροής των διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εκλογέων. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει αίτημα για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να προκαλέσει τη συζήτηση. Κοινοβουλευτικές πηγές και των δύο κομμάτων δεν απέκλεισαν νέα σύμπραξη ώστε να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών των 2/5 των μελών της επιτροπής ώστε να «επιβληθεί» στην πλειοψηφία η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τόσο για τα συγκεκριμένα όσο και για άλλα ζητήματα.

Οσον αφορά τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, η μεγαλύτερη ικανοποίηση καταγράφηκε στο στρατόπεδο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Ακόμα και η προσωπική επίθεση του πρωθυπουργού στον Κ. Βελόπουλο ερμηνεύτηκε ως η απόδειξη πως η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την Ελληνική Λύση ως βασικό αντίπαλο στις ευρωεκλογές, κάτι που επιβεβαιώνει την κυριαρχία του Κ. Βελόπουλου στα δεξιά της κυβέρνησης.

Οι καυτοί διάλογοι

Το κλίμα στη Βουλή ήταν εκρηκτικό από την πρώτη κιόλας ημέρα. Η κυβέρνηση έδειξε διάθεση να υψώσει τους τόνους και να αντεπιτεθεί. Η κατάσταση έφτασε αρκετές φορές στο όριο, με συνέπεια να υπάρξουν καυτοί διάλογοι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφηκαν καν από τα μικρόφωνα. Παρατίθενται ενδεικτικά μερικοί από αυτούς:

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ολο αυτό το οποίο βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός μόνο στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Οπως πάτε, στο Μαξίμου θα μείνει μόνο ο Πίνατ.

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Παρακαλώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν συνηθίζετε να εκνευρίζεστε, κύριε Ανδρουλάκη. Κρατήστε την ψυχραιμία σας λίγο.

——————-

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ακούμε τώρα, όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και προηγούμενες ημέρες «πού κρύβεται ο Καραμανλής». Ο Καραμανλής, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυς στην εξεταστική επιτροπή επί οκτώμισι ώρες.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αθώος.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα, με εσάς, οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον συναντούσατε, θα τον βλέπατε και «ένοχος, κρίμα που δεν υπάρχει θανατική ποινή, άντε τα ισόβια επιεικώς».

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αθώος.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Εξήγησε απολύτως τα ζητήματα τα οποία του έχετε προσάψει.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αξιος! Διασκεδάζετε, βλέπω.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Τον γέλωτα μου τον προξενείτε εσείς, κανένας άλλος. Εσείς είστε υπεύθυνη. Είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας.

——————–

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακούστε, κύριε Ανδρουλάκη, γιατί σας αφορά. Σας αφορά το κείμενο του Νίκου Αλιβιζάτου.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μιλάτε εσείς σε μένα για το κράτος δικαίου!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, επειδή το έχετε διαβάσει, γι’ αυτό έχετε κοκκινίσει.

———————

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτέλους, ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ορκίζεται αύριο, απ’ ό,τι καταλαβαίνω…

(Θόρυβος στην αίθουσα)

Από τα έδρανα της Ν.Δ.: Απολύεται κιόλας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απολύεται; Ηταν κουραστική η θητεία, ναι.

Οικονομία, ασφάλεια και σταθερότητα

Φυγή προς τα εμπρός επιδιώκει η κυβέρνηση, με βασικό ορόσημο την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου

Eπαναφορά στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις για την κυβέρνηση μετά την κοινοβουλευτική δοκιμασία της πρότασης δυσπιστίας, η οποία δεν επεφύλασσε απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία (τουναντίον, καθώς στα 158 «γαλάζια» ναι προσετέθη και αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά). Υποχρέωσε, όμως, το κυβερνών κόμμα να μεταβάλει -έστω και πρόσκαιρα- τις προτεραιότητές του, καθώς ήρθε αντιμέτωπο εκ νέου με τα πολιτικά απόνερα της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και με την ενδοκυβερνητική αναστάτωση που προκλήθηκε από τις παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

Με βασικό ορόσημο την κρίσιμη εκλογική μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, το σύνθημα πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «φυγή προς τα εμπρός», με το πολιτικό διακύβευμα να είναι διττό. Αφενός επιβεβαίωση της πολιτικής ηγεμονίας της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Εξάλλου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προχθές, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη διπλή πολιτική βαρύτητα των επικείμενων ευρωεκλογών, προετοιμάζοντας το «γαλάζιο» πολιτικό προσωπικό για κλίμα τοξικότητας από την πλευρά των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι το «γαλάζιο» επετειακό Συνέδριο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. το επόμενο τριήμερο στο Ζάππειο Μέγαρο και εν προκειμένω η «δίδυμη» παρέμβαση του πρωθυπουργού θα αποτελέσουν εκ των πραγμάτων την ιδανική ευκαιρία για το πολιτικό restart που αναζητούσε εδώ και εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λειτουργεί και ως το επίσημο «kick off» της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος. Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και η διατήρηση των κεκτημένων, σε μια περίοδο, μάλιστα, επανάκαμψης λαϊκιστικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραμένουν για την κυβέρνηση το κυρίαρχο πολιτικό δίλημμα.

Ο κατώτατος μισθός

Η προγραμματισμένη εδώ και αρκετούς μήνες ενεργοποίηση της νέας -τέταρτης τα τελευταία πέντε χρόνια- αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα φτάσει πλέον τα 830 ευρώ, αποτελεί, όπως επιμένουν στην κυβέρνηση, την καλύτερη υπόμνηση για τον στρατηγικό στόχο της τρέχουσας τετραετίας, που δεν είναι άλλος από τη σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «μελετημένη κίνηση» και για «απόφαση, που στηρίζει το εισόδημα και δεν θίγει τις αντοχές της οικονομίας», με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στη μάχη της καθημερινότητας. «Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις» και «στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, δίνοντας έμφαση κυρίως στους πιο αδύναμους». Πολλώ δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών έρχεται αντιμέτωπη με την επίμονη ακρίβεια, παρά τις διαδοχικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, ταυτόχρονα με τους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταλήξει σε τσουχτερά πρόστιμα. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν με νόημα πως το φαινόμενο της ακρίβειας είναι δυναμικό και δεν αποκλείουν νέα οικονομικά μέτρα στήριξης υπέρ των πλέον ευάλωτων προσεχώς, όσο μάλιστα θα επαληθεύονται οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, παρά το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί το έκτακτο επίδομα Πάσχα.

Περιοδείες

Η χθεσινή… εντός έδρας περιοδεία του πρωθυπουργού στο Μοσχάτο ανοίγει τον κύκλο των πρωθυπουργικών εξορμήσεων εντός και εκτός Λεκανοπεδίου. Αφ’ ης στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσδώσει εγκαίρως στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει οσονούπω σε… εκλογικό mode, στοχεύοντας να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση έως τις 9 Ιουνίου. Μολονότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο οργανωτικός σχεδιασμός, κάτι που θα «κλειδώσει» αμέσως μετά το επόμενο -εορταστικό για τη Ν.Δ.- τριήμερο, πρόθεση της Πειραιώς είναι να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλες τις πρωτεύουσες των 13 περιφερειών της χώρας.

Οι διαρροές προς τα δεξιά

Θετικό εκλογικό αποτέλεσμα προϋποθέτει τον περιορισμό των διαρροών που εμφανίζει δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία προς κόμματα και σχηματισμούς στα δεξιά της, ιδίως μετά τη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο, όπως παραδέχονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εξ ου και τις επόμενες εβδομάδες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναμένεται να ανακοινώσει ένα συνεκτικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας με επιμέρους ρυθμίσεις για τη φθηνή στέγη, αλλά και οικονομικά μέτρα υπέρ των νέων γονέων. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου θα φέρει σε πρώτο πλάνο την ατζέντα της ασφάλειας, επιχειρώντας να καταδείξει πως δεν υπάρχουν άβατα ανομίας και κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις… απεγκλωβισμού των ελληνικών πανεπιστημίων από τη βία νοσηρών μειοψηφιών, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν υποψηφίους με ικανότητα σοβαρής διείσδυσης στα πιο συντηρητικά κοινά, ιδίως μετά την απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφια η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η υποψηφιότητα του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη «έπαιζε» δυνατά για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Μένει, πάντως, να φανεί κατά πόσον αδυνατίζει ως σενάριο μετά την παραίτηση του Στ. Παπασταύρου, με τον οποίο ο ομογενής διατηρεί στενή σχέση.

Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και οι ζυμώσεις για τους αντικαταστάτες

Το πρωί της Πέμπτης εκλήθησαν διαδοχικά και κατά μόνας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά τον πρωινό καφέ, οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

Σε πολιτικό restart προχωρά εκ των πραγμάτων το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της προηγούμενης Πέμπτης με τις αιφνίδιες εν πολλοίς παραιτήσεις δύο εκ των μέχρι πρότινος στενότερων συνεργατών και κορυφαίων υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, έπειτα από την αποκάλυψη για την παρουσία τους σε κοινωνική εκδήλωση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι «η παρουσία των δύο σε αυτήν εξέπεμπε το λάθος μήνυμα», ενώ, ταυτόχρονα, το timing αυτής της συνάθροισης -με την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα- κινδύνευε να ακυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων ημερών, που συνοψίστηκε στην πρωθυπουργική φράση κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το κλίμα για τα δύο πρώην πλέον προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη είχε ήδη βαρύνει από το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τη διαρροή της είδησης για την παρουσία τους στην περιβόητη σύναξη. Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης εκλήθησαν διαδοχικά και κατά μόνας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά τον πρωινό καφέ, λίγες μόνο ώρες προτού ανακοινωθεί η παραίτησή τους το ίδιο βράδυ.

Η νέα κυβερνητική πραγματικότητα που διαγράφεται πλέον δεν αποκλείεται να κρύβει μεσοπρόθεσμα και οφέλη για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι σαφές ότι η εκκίνηση της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού έχει σημαδευτεί από αρρυθμίες και επιμέρους αστοχίες, οι οποίες αποτυπώνονται τόσο στις καρατομήσεις υπουργών όσο και στον μίνι ανασχηματισμό τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους. Μάλιστα, στελέχη που γνωρίζουν εις βάθος το κυβερνητικό παρασκήνιο δεν αποκλείουν οι αλλαγές που επέρχονται στην ανθρωπογεωγραφία του Μεγάρου Μαξίμου να είναι μόνο ο πρόλογος ενός ευρύτερου και σε κάθε περίπτωση δομικού ανασχηματισμού σε μεταγενέστερο χρόνο και πιθανώς μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, καθώς αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν μια τέτοια εξέλιξη για τώρα. Κυβερνητικές πηγές πιθανολογούσαν ότι οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου ενδέχεται να σηματοδοτήσουν αλλαγή και στο μοντέλο λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου, ιδίως στην περίπτωση που οι διάδοχοι έχουν ουσιωδώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προκατόχους τους.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως ο πρωθυπουργός θα αξιοποιούσε το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αξιολογήσει με νηφαλιότητα και με σχετική απόσταση από τις ραγδαίες εξελίξεις των προηγούμενων ημερών όλα τα δεδομένα και να καθορίσει τις συντεταγμένες και τις νέες ισορροπίες -τόσο σε πρόσωπα όσο και σε αρμοδιότητες- στην πρωθυπουργική έδρα. Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες της «R» επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης διαδοχικά ραντεβού με έμπιστους συνεργάτες του ώστε να καταλήξει στην αντικατάσταση των παραιτηθέντων υπουργών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται το νωρίτερο στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Σενάρια

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τις αρμοδιότητες που αφήνει… ορφανές ο πρώην υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, εκ των πραγμάτων, αναβαθμίζεται και χωροταξικά, καθώς από το κτίριο της Ζαλοκώστα μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, καταλαμβάνοντας το γραφείο του Στ. Παπασταύρου. Τον Μ. Βορίδη, του οποίου ο ρόλος κατά το τριήμερο της πρότασης δυσπιστίας εκτιμήθηκε δεόντως στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεπικουρεί ο έμπειρος σε ζητήματα νομοθετικού έργου νυν γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Ιούλιο του 2019.

Πιο συγκεχυμένα μοιάζουν τα δεδομένα για τον διάδοχο του Γ. Μπρατάκου. Οι επίσημες κυβερνητικές διαρροές ότι η αναπλήρωση θα γίνει από εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και η πληροφορία που ακούστηκε έντονα το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης ότι ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης οδεύει προς το Μέγαρο Μαξίμου έστρεψαν -κατά πολλούς- τους προβολείς του ενδιαφέροντος στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος επίσης ανήκει στο pool των διαχρονικά έμπιστων συνεργατών του πρωθυπουργού.

Νεότερες πληροφορίες έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει και άλλες εναλλακτικές, ήτοι πρόσωπα εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, όπως επιμένουν ορισμένες πηγές, και εκτός της πολιτικής σκηνής με περισσότερο διοικητικά χαρακτηριστικά, για τη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης, ιδίως στην περίπτωση που αναλάβουν την υψηλή πολιτική εποπτεία της συγκεκριμένης θέσης οι Μυλωνάκης – Μπεκίρης, χωρίς να εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο. Κατ’ άλλους, ακόμη ένας εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που γνωρίζει σαν την… παλάμη του τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία και βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του πρωθυπουργού, ο Θανάσης Νέζης, θα μπορούσε να αναλάβει έναν ειδικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απομάκρυνση του Γ. Μπρατάκου. Για τη θέση του Γ. Μπρατάκου ακούγεται και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση. Αυτό, πάντως, που μένει να αποσαφηνιστεί είναι κατά πόσον οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα ενόψει του πιθανού πλέον ανασχηματισμού τους επόμενους μήνες.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ