Εύα Καϊλή: Σφραγισμένο το γραφείο της στις Βρυξέλλες – Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Saint Jilles, στις Βρυξέλλες, πέρασε τη νύχτα η Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά στο πλαίσιο του Qatar Gate, που έχει προκαλέσει «θύελλα».

Φον Ντερ Λάιεν για Καϊλή: Οι καταγγελίες για διαφθορά είναι άκρως ανησυχητικές

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Το γραφείο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες έχει σφραγιστεί και απαγορεύεται η πρόσβαση.

Qatar Gate-Εύα Καϊλή: Η «ενέδρα» στο γκαράζ, το κινητό και οι έρευνες – Νέα στοιχεία για το πώς στήθηκε η επιχείρηση

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έχουν ανασταλεί όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή υπό την ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εύα Καϊλή: Δήλωσε «ξαφνιασμένη» και «έριξε» ευθύνες στον σύντροφό της – Τι κατέθεσε στις αρχές

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media:

 

Τρίτη και 13 η ψηφοφορία για την καθαίρεσή της από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Το αργότερο την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προταθεί στην Ολομέλεια του Σώματος η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της Αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τους Προέδρους των επτά πολιτικών ομάδων και  νωρίς το πρωί της Τρίτης θα γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί, κατόπιν ψηφοφορίας, η παραπομπή της πρότασης πρόωρης λήξης της θητείας της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν».

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι, εφόσον υπάρχει απαρτία στη Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει η πρόταση να περάσει με 5 ψήφους, από τους 9 συμμετέχοντες, καθώς ψηφίζουν μόνον οι 8 εξ αυτών. Δηλαδή η Πρόεδρος του Σώματος και οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων. Ο/η εκπρόσωπος των Μη Εγγεγραμένων μετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ακολούθως θα οριστεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια, πιθανόν για το απόγευμα της Τρίτης 13/12. Η πρόταση “πρόωρης λήξης της θητείας” της στη θέση αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 επί των ψηφισάντων, με ελάχιστη παρουσία στην αίθουσα της ολομέλειας 353 ευρωβουλευτών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ