Εύα Καϊλή: Αυτοί είναι οι περιοριστικοί όροι

Γνωστές έγιναν οι λεπτομέρειες της απόφασης για την Εύα Καϊλή. Μεταξύ άλλων η απόφαση του ανακριτή-δικαστή Μισέλ Κλεζ προβλέπει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρακολούθηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Qatar Gate: Χωρίς ηλεκτρονικό βραχιολάκι αλλά υπό επιτήρηση η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με τη διαταγή της 25ης Μαΐου του δικαστή Μισέλ Κλεζ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της Εύας Καϊλή –η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος– είναι οι εξής:

  • να επιστραφεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική επιτήρηση·
  • να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί την κατοικία χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει τον ανακριτή·
  • να μην εγκαταλείψει την εθνική επικράτεια του Βελγίου χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του ανακριτή·
  • να μην έρθει σε επαφή με κανένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον φάκελο υπό έρευνα, μεταξύ άλλων μέσω του Τύπου·
  • να απαντά σε όλες τις κλήσεις των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων που αποστέλλονται από εμπειρογνώμονες που έχουν ορίσει
  • να είναι στη διάθεση για παρακολούθηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Οι όροι αυτοί τέθηκαν σε ισχύ την 25η Μαΐου και θα λήξουν την 25η Αυγούστου, εκτός εάν αποφασιστεί παράταση ή τροποποίησή τους.

Politico: Η Εύα Καϊλή θέλει να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με τη διαταγή του ανακριτή Κλεζ, οι όροι αυτοί είναι επιβεβλημένοι για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή. «Δεδομένων των συνθηκών της υπόθεσης, υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας ότι εάν η κατηγορούμενη αφηνόταν ελεύθερη χωρίς τις αρμόζουσες προϋποθέσεις, θα επαναλάμβανε την εγκληματική της συμπεριφορά», αναφέρει η απόφασή του.

Qatar Gate: Η Εύα Καϊλή θα ζητήσει να βγάλει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι – «Θέλει να επανέλθει στα καθήκοντά της στο ευρωκοινοβούλιο»

Η σύλληψη της Καϊλή και όσα είπε όταν τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό

Τον Δεκέμβριο η Εύα Καϊλή είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες και αποφυλακίστηκε στις 14 Απριλίου 2023, αλλά τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Αυτό το μέτρο δεν είναι πλέον απαραίτητο για την υπόλοιπη έρευνα και είναι πλέον ελεύθερη υπό δικαστική επιτήρηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Eric Van Duyse.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει η ευρωβουλευτής μετά την αποφυλάκισή της και φτάνοντας στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, είχε επισημάνει ότι χαίρεται πολύ που θα δει την κόρη της κι ότι «συνεχίζεται ο αγώνας με αποφασιστικότητα από τους δικηγόρους» της.

Οι συνήγοροί της είχαν δηλώσει στο POLITICO, στις αρχές Μαΐου ότι η Εύα Καϊλή θα επιχειρήσει σύντομα να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό της, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, ως ευρωβουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι χωρίς βραχιολάκι. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους από τον ανακριτή της έρευνας, Μισέλ Κλεζ, όπως ανακοινώθηκε στις 9 Μαΐου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ