Politico: Η Εύα Καϊλή θέλει να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι επόμενες κινήσεις

Η Εύα Καϊλή,  βασική ύποπτη για το σκάνδαλο Qatar gate, θα επιχειρήσει σύντομα να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό της, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, ως ευρωβουλευτής, δήλωσαν οι δικηγόροι της στο POLITICO.

Οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο – ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο – θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ήδη από την Τρίτη, ο Ταραμπέλα δεν χρειάζεται να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του, ακολουθώντας πάντα τους όρους που του έχουν επιβληθεί.

Και οι τρεις εξακολουθούν να κατηγορούνται για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της έρευνας  για το λεγόμενο Qatar gate. Όμως, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου, «παραμένουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με όλα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους». Αυτό σημαίνει ότι όλοι τους πληρώνονται με μισθό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ – και εξακολουθούν να μπορούν να ψηφίζουν.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος διαφθοράς – ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι – έπαψε να είναι ευρωβουλευτής το 2019, μετά από 15 χρόνια άσκησης του αξιώματός του. Δεδομένου ότι τα μέτρα για την εξ αποστάσεως εργασία που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν λήξει, οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν πλέον να ψηφίζουν εξ αποστάσεως,  αν δηλαδή βρίσκονται το σπίτι τους ή εκτός Βελγίου – πράγμα που σημαίνει ότι οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους μόνο εάν αίρονταν οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού και μπορούν να πηγαίνουν, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανεξάρτητα από αυτό, η επιστροφή των πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, γιατί  θα πρέπει να πείσουν τις Αρχές ότι δεν πρέπει πλέον να υπόκεινται σε κατ’ οίκον κράτηση.

Πηγή: Politico

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ