Έτοιμο το PSIM για τη φρεγάτα FDI Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ» – Δείτε εικόνες

Η ναυπήγηση των φρεγατών FDI Belharra για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού προχωρά με ταχείς ρυθμούς στο ναυπηγείο της Λοριάν, στην Γαλλία. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την ολοκλήρωση του PSIM, που είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί στην ΝΕΑΡΧΟΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FDI – Belharra προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με την πρώτη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ να βρίσκεται ήδη στο νερό και να μετρά αντίστροφα μέχρι την έναρξη των εν όρμω δοκιμών.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Νο2 φρεγάτα FDI – Belharra ΝΕΑΡΧΟΣ έβαλε πλώρη στο dry dock του ναυπηγείου και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καθέλκυσή της.

Η κατασκευάστρια εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το PSIM της ΝΕΑΡΧΟΣ που πλέον βρίσκεται στον ντόκο του ναυπηγείου.

Το PSIM είναι το ακρωνύμιο του Panoramic Sensors and Intelligence Module και πρόκειται για την ανεξάρτητη μονάδα που περιλαμβάνει τους αισθητήρες και τα κέντρα επιχειρήσεων της φρεγάτας.

Είναι ο εγκέφαλος του πλοίου, ενσωματώνοντας όλους τους αισθητήρες, όπως μεταξύ άλλων το IFF – που αναγνωρίζει αν πρόκειται για φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις, τα συστήματα πλοήγησης και τις κεραίες επικοινωνίας.

Στο πρωτοποριακό σύστημα – που τις προσδίδει και το προσωνύμιο της ψηφιακής φρεγάτας – ενσωματώνονται τα Sea Fire Radars, τέσσερα νέας γενιάς σταθερά πάνελ τεχνολογίας AESA – πολλαπλών λειτουργιών και εξ ολοκλήρου ψηφιακών καθώς και το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης, που λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου όπλων, αισθητήρων αλλά και συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Το χρονοδιάγραμμα για τις φρεγάτες

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η καθέλκυση της ΝΕΑΡΧΟΣ τοποθετείται χρονικά στο τέλος αυτής της χρονιάς. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η έξοδός της στη θάλασσα για να αρχίσει τις δοκιμές. Η παράδοσή της αναμένεται στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φρεγάτα, F-601 ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό αναμένεται να ξεκινήσει τις εν όρμω δοκιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, που θα διορθώσουν και τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο. Αν και είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εάν όλες οι δοκιμές πάνε καλά ίσως να παραδοθεί στο τέλος του έτους. Ήδη, ολοκληρώνεται η επιλογή των πρώτων 100 στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μεταβούν το προσεχές χρονικό διάστημα στην Γαλλία για εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φρεγάτα της κλάσης, F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ, αναμένεται να μπει το πρώτο μπλοκ στο Dry Dock το τέλος του 2024, με την παράδοσή της να έχει προγραμματιστεί για το 2026.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ