Ερυθρά Θάλασσα: Επείγον σήμα από το Λιμενικό για τα ελληνικά πλοία – Ποιοι είναι οι Χούθι και γιατί απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε σήμερα (19/12) ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συμμαχίας στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούτι

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Για την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δεν είναι στην πρώτη φάση, αλλά είναι έτοιμη στο να συμμετάσχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια χώρα στη ναυτιλία.

Επείγον σήμα στα ελληνικά πλοία που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα

Επείγον σήμα εξέδωσε το περασμένο Σάββατο η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στην νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, η επείγουσα ειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια της κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή. Η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Χούθι: «Κάθε χώρα που θα ενεργήσει κατά των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα θα δει τα πλοία της να στοχοθετούνται»

Υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών Χούθι δήλωσε σήμερα ότι “οποιαδήποτε χώρα” ενεργήσει εναντίον τους θα δει τα πλοία της να στοχοθετούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, την επομένη της συγκρότησης από την Ουάσινγκτον πολυεθνικής δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας.

“Κάθε χώρα που δρα εναντίον μας θα δει τα πλοία της να στοχοθετούνται στην Ερυθρά Θάλασσα”, δήλωσε ο Μοχάμεντ ‘Αλι αλ-Χούθι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο αλ-‘Αλαμ, το αραβόφωνο δίκτυο της επίσημης τηλεόρασης στο Ιράν.

Σε κατάσταση συναγερμού το παγκόσμιο εμπόριο λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο καθώς, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων που χρησιμοποιούν τη ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα μοιάζει με θρίλερ. Και αυτό γιατί πολλά πλοία που βρίσκονται μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν δέσει σε λιμάνια είτε του Σουδάν είτε της Σαουδικής Αραβίας, περιμένοντας τις εξελίξεις. Άλλα που τολμούν να κάνουν το ταξίδι τους καθώς πλησιάζουν προς την Υεμένη, κλείνουν τους πομπούς τους ελπίζοντας ότι δεν θα τους εντοπίσουν οι Χούθι. Πολλά από αυτά έχουν και ένοπλους φρουρούς, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύσουν
και βεβαίως είναι πολλά άλλα τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς διαδρομή.

Αναφερόμενος στο σημείο που γίνονται όλες οι επιθέσεις, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, είπε ότι είναι στο στενό Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, ακριβώς στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο ονομάζεται και «Πύλη των Δακρύων», λόγω των δυσκολιών στη ναυσιπλοΐα σε εκείνο το σημείο.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι Χούθι είναι μια φυλή που υπήρχε στα βόρεια της Υεμένης, η οποία ανήκει στο σιιτικό Ισλάμ και συγκεκριμένα στην σέκτα Ζάιντι. Επειδή είναι σιίτες, έχουν συμμάχους το Ιράν, το οποίο θέλει να έχει και επιρροή στην περιοχή απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είναι μια οργάνωση απόλυτα ελεγχόμενη από την Τεχεράνη, όπως η Χεζμπολάχ. Το 2014 ξεσηκώθηκαν κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Σαναά και έκτοτε έχουν κάνει πολλές επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας. Όσον αφορά τον οπλισμό τους, έχουν πάρα πολλά όπλα, τα οποία λένε ότι κατασκευάζουν μόνοι τους. Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι έχουν και τεχνογνωσία και πολλά εξαρτήματα από το Ιράν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι που μπορούν να φτάσουν μέχρι το Ισραήλ με βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα, αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, ντρόουν, πολλά ταχύπλοα και ελικόπτερα.

Χθες το βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια διεθνή δύναμη κρούσης για να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούθι στην Νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Δέκα κράτη θα συμμετέχουν σε αυτή. Όμως οι Χούθι απάντησαν ότι αν συγκροτηθεί αυτή η δύναμη, θα χτυπούν ένα πλοίο κάθε 12 ώρες. Αναλυτές λένε ότι δεν είναι επαρκής αυτή η δύναμη γιατί δεν είναι δυνατόν να αναχαιτίσουν όλους αυτούς τους πυραύλους και γι’ αυτό αναγκαστικά πολλές εταιρείες θα επιλέξουν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής.

Το βέβαιο είναι ότι από χθες ανέβηκε λίγο η τιμή του πετρελαίου. Αυτά που έχουν επίσης ανέβει είναι τα ασφάλιστρα, γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν περισσότερα για πλοία που πλησιάζουν στην επικίνδυνη περιοχή και βεβαίως καθώς πρέπει να κάνουν αυτό το ταξίδι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που κρατάει περίπου 10 ημέρες περισσότερο, ανεβαίνει και το κόστος του ταξιδιού λόγω των καυσίμων. Αυτά ενδεχομένως θα περάσουν μέσα στο επόμενο διάστημα στις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορούν να επηρεάσουν και τον πληθωρισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ