Επίτιμος δημότης Σπάρτης ανακηρύχτηκε ο Παυλόπουλος – ΦΩΤΟ

Ως εντολή εκπλήρωσης εθνικής αποστολής, για διαφύλαξη και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων της χώρας και την αδιατάρακτη πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σπαρτιατών, κατά την ομιλία του στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγο, στο αμφιθέατρο του πνευματικού κέντρου του δήμου Σπάρτης, στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης.

Ο κ. Παυλόπουλος, σημείωσε πως η Σπάρτη έδωσε για τον ελληνισμό δύο φορές δείγματα αυτοθυσίας και υψηλών ιδανικών. Την πρώτη φορά, με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους στις Θερμοπύλες, απέναντι στους Πέρσες και τη δεύτερη φορά, με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο απέναντι στον Μωάμεθ. Επισημαίνοντας, πως και στις δύο περιπτώσεις οιονεί ρίζα της αυτοθυσίας, είναι η εντολή της Σπαρτιάτισσας μάνας στον στρατιώτη γιό της, παραδίδοντάς του την ασπίδα, «Ή ταν ή επί τας».

Υπογράμμισε δε, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως εντολή κατά τις επιταγές του Συντάγματος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, «σύμφωνα με την οποία έχω ιερό χρέος να υπερασπισθώ, δίχως παρεκκλίσεις κι εκπτώσεις, πρώτον, τα εθνικά μας θέματα και τα συνακόλουθα εθνικά μας δίκαια, όπως αυτά καθορίζονται με βάση το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο του ελληνισμού. Και, δεύτερον, την αδιατάρακτη πορεία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πορεία, η οποία συνδέεται αναποσπάστως και με τον συνεχή αγώνα όλων εκείνων που σέβονται την ευρωπαϊκή προοπτική για την τελική θεσμική, πολιτική και οικονομική της ενοποίηση, πάνω στους τρεις πυλώνες τους οποίους σμίλεψαν οι ιδρυτές της. Ήτοι τους πυλώνες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης».

Ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο στην πόλη των Δωριέων την ιστορική Σπάρτη, υπογράμμισε πως την ιστορική αλήθεια σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είμαστε υποχρεωμένοι να διδάξουμε στα παιδιά μας, γιατί αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά, να αποκτήσουν οι γενιές που έρχονται πολύ πιο ώριμους από εμάς πολίτες. Προσθέτοντας, πως «η σημερινή παρουσία σας επιβεβαιώνει με το πιο καθαρό τρόπο ότι ο ελληνικός λαός οφείλει να μελετά την ιστορία του και να διατηρεί ζωντανή την ιστορική του μνήμη», ενώ τόνισε πως το έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο των επιστημών είναι σπουδαίο, όπως και η συμβολή του στην Αυτοδιοίκηση και εν γένει στο δημόσιο βίο της χώρας.

Στην τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Σπάρτης, έδωσαν το παρών, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη τη Λακωνία και πλήθος πολιτών.

Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σπάρτης, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, όπου ξεναγήθηκε στο τμήμα που βρίσκεται το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου με προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Λάκωνα ποιητή.

Πηγή φωτο: notospress.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ

Παυλόπουλος: Ανόητοι όσοι αμφιβάλλουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.