Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Δ

Το enikos.gr παρουσιάζει αρχής γενομένης από σήμερα, σε τέσσερα μέρη αναλυτικό απολογισμό για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το 2021, την στρατιωτική διπλωματία, τις ασκήσεις και τους εξοπλισμούς. Σήμερα το τέταρτο και τελευταίο μέρος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συνέδρια και συμπόσια

Στο ίδιο πλαίσιο και με την ευκαιρία της μεγαλειώδους Επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας το Διεθνές Συμπόσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού και το 46ο Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας, διεξήχθησαν Ημερίδες επ’ ευκαιρία της μεγάλης Επετείου, ενώ Αξιωματικοί του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων εκπόνησαν και παρουσίασαν σε Διεθνή Ημερίδα πρωτότυπο «Εγχειρίδιο Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων», καλύπτοντας ένα κενό στην υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία.

Τιμή στους Πεσόντες του Έπους του ‘40 και της Κύπρου

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και την ταφή των Ελλήνων πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου, οι διαδικασίες προχώρησαν το 2021 και έτσι τον Οκτώβριο του 2021 τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας η ταφή 32 Ελλήνων Πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η τελετή επαναπατρισμού των οστών του Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή καθώς και επτά ακόμη Πεσόντων Ελλαδιτών Αγωνιστών κατά την υπεράσπιση της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974, οι οποίοι επέστρεψαν μετά από σαράντα επτά έτη στις γενέτειρές τους, όπου τους αποδόθηκαν οι προσήκουσες τιμές και κηδεύτηκαν όπως ταιριάζει και αρμόζει σε ηρωικώς Πεσόντες πολεμικής περιόδου.

Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο

Εξάλλου, καίρια υπήρξε κατά το 2021 και θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να παραμένει η συνδρομή του Στρατεύματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης προσωπικού και τεχνογνωσίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την λειτουργία των Mega εμβολιαστικών κέντρων στο Μαρούσι, στη ΔΕΘ, στο Περιστέρι και στη Γλυφάδα, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων σε Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Χανιά, ενώ έχουν διαθέσει μεγάλο αριθμό προσωπικού στα σημεία διαχείρισης, αποθήκευσης και διακίνησης των εμβολίων και των τεστ, αναλαμβάνοντας πλήρως τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Παράλληλα, στελέχη του Υγειονομικού Σώματος έχουν διατεθεί για τον έλεγχο των εισερχομένων στις πύλες εισόδου της Χώρας, ενώ τα στρατιωτικά εργοστάσια έχουν παρασκευάσει μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα, το 251 ΓΝΑ εντάχθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, η Κινητή Υγειονομική Μονάδα Ειδικών Αποστολών αναπτύχθηκε στον προαύλιο χώρο του 424 ΓΣΝΕ για τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών, εγκαταστάθηκε νέο εργαστήριο μοριακού ελέγχου στο 401 ΓΣΝΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ και έχει διατεθεί επανειλημμένα αριθμός κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Γνωστή σε όλους είναι άλλωστε και η συνεισφορά του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ η κοινωνική συνδρομή επεκτάθηκε και εκτός Ελλάδος με την αποστολή τεράστιας ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου με το Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, όπως και με τη μεταφορά εμβολίων στην Γκαμπόν, στην Γκάνα, στην Λιβύη, στην Ρουάντα (2 φορές) και στην Τυνησία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός στην Ελασσόνα τον Μάρτιο του 2021, καθώς και η συνδρομή τους στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών. Μάλιστα, με τη συνδρομή της ΜΟΜΚΑ του ΓΕΕΘΑ σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα υποδομής ζωτικής σημασίας σε περιοχές όπως τα Αντικύθηρα, η Νίσυρος, η Κεφαλλονιά και άλλα ακριτικά μέρη, με τοποθετήσεις μεταλλικών γεφυρών τύπου BAILEY σε σημεία που οι προϋπάρχουσες γέφυρες κατέρρευσαν λόγω των καιρικών φαινομένων.

Εν κατακλείδι

Αυτά λοιπόν είναι τα διόλου ολίγα και ευκαταφρόνητα επιτεύγματα για το 2021, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πολύ καλή χρονιά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού υποδέχτηκαν νέο προσωπικό στις τάξεις τους, είδαν τα πρώτα Rafale να βάφονται στα ελληνικά χρώματα, άκουσαν με ευχαρίστηση για την απόκτηση των τριών συν μία Φρεγατών Belharra και την απόκτηση των πρώτων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R ROMEO στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, των οποίων η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη αναμένεται το 2023, ενώ ο Στρατός Ξηράς παρέλαβε ήδη τα πρώτα 44 αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα Μ1117 «GUARDIAN» από τα 1200 που θα αποκτήσει συνολικά.

Όσο για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι στο επίκεντρο της στοχοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρεθεί η συνέχιση της υλοποίησης του ήδη σχεδιασμένου και καταρτισμένου από το 2021 εξοπλιστικού προγράμματος, η πρόσληψη 1600 νέων ΕΠΟΠ και 1000 ΟΒΑ όπως και πέρυσι, η επανάληψη με τον ίδιο εντατικό ρυθμό των διμερών και πολυμερών συνεκπαιδεύσεων με συμμάχους, εταίρους και φίλους και η ενίσχυση των προσπαθειών στο μέτωπο της στρατιωτικής διπλωματίας για τη δημιουργία νέων στρατηγικών συμμαχιών και την ενδυνάμωση υφισταμένων.

Ανακεφαλαιώνοντας, το 2021 ήταν ακόμη μία πολύ καλή χρονιά μετά το ταραχώδες, αλλά καλό κι ωφέλιμο για όλους 2020. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους, όπως αυτές γνωρίζουν και πράττουν πάντα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς αναίτιες και ανούσιες κραυγές, χωρίς βερμπαλισμούς και φτηνούς παλικαρισμούς.
Με αποφασιστικότητα, σύνεση, τόλμη, πυγμή, προγραμματισμό, σχεδιασμό, συντονισμό, καινοτομία, φαντασία, επιμονή, υπομονή και πάνω απ’ όλα – όπως προτάσσει το σύνθημά τους – με «αδάμαστη Ελληνική ψυχή» ήταν οι Φρουροί- Φύλακες της Πατρίδας κι οι αγόγγυστοι αρωγοί της Κοινωνίας και των Ελλήνων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Άλλωστε για την Πατρίδα και τους Έλληνες υπάρχουν… Κι οι οιωνοί είναι εξίσου καλοί και για το 2022…

***Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ
***Διαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ
***Διαβάστε το τρίτο μέρος εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ