Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Β

Το enikos.gr παρουσιάζει αρχής γενομένης από σήμερα, σε τέσσερα μέρη αναλυτικό απολογισμό για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το 2021, την στρατιωτική διπλωματία, τις ασκήσεις και τους εξοπλισμούς. Σήμερα το δεύτερο μέρος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Γεγονός ξεχωριστής σημασίας και ένδειξη γενικότερης «εξωστρέφειας» και ενδιαφέροντος για το περιφερειακό «γίγνεσθαι», εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας κατά το 2021, αποτέλεσε η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Στον τομέα των συνεκπαιδεύσεων και συνεργασιών υπήρξε πραγματικός οργασμός με πολυπληθείς, εντατικές και εξαιρετικά απαιτητικές δραστηριότητες, με δεκάδες διμερείς και πολυμερείς συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ κατά το 2021. Σταχυολογώντας τις κυριότερες, υπενθυμίζουμε την διακλαδική άσκηση ΣΚΥΡΟΣ με τη συμμετοχή της Γαλλίας, τις διμερείς ασκήσεις THRACIAN COOPERATION-21 και ALEXANDER THE GREAT-21 μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον Έβρο και στην Μαγνησία αντίστοιχα, την πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ORION 21 με τη συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, τις διμερείς συνεκπαιδεύσεις FALCON EYE 1 και 2 με τη Σαουδική Αραβία (για πρώτη φορά Σαουδαραβικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα και Ελληνικές στη Σαουδική Αραβία) την πασίγνωστη πολυεθνική (και διακλαδική πλέον) άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-21, την εθνική διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, την εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ, την ετήσια διμερή άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ με την Αίγυπτο και τη συμμετοχή των ΗΑΕ και της Κύπρου, καθώς και την τετραμερή πρωτοβουλία ΕΥΝΟΜΙΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή δυνάμεων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου.

Στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας, στην οποία, όπως έχει γίνει παραπάνω από εμφανές το 2020 και 2021 η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δίνει τεράστια σημασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σχεδιάστηκε, προγραμματίσθηκε και υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων, συνεργασιών, συνεργειών και επαφών σε υψηλό επίπεδο. Ξεχώρισαν η άψογη διοργάνωση και διεξαγωγή της ετήσιας Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το περασμένο Σεπτέμβριο (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), οι επίσημες επισκέψεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο δύο φορές (μία στο Κάιρο-Αλεξάνδρεια και μία στη Ναυτική Βάση «3η Ιουλίου» στο Gargoub για τα εγκαίνιά της), στη Σαουδική Αραβία, στη Γαλλία, στην Ιορδανία, όπου ο Βασιλιάς της χώρας Abdullah II bin Al Hussein παραχώρησε εκτάκτως εξαιρετικά τιμητική ακρόαση στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στη Ρουμανία και στη Σερβία, καθώς και η επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, της Ρουάντα, της Αιγύπτου δύο φορές, του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, καθώς και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας με την ευκαιρία της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «Falcon Eye-1». Μάλιστα, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας βρέθηκε και δεύτερη φορά στη Χώρα μας το 2021 για την Διεθνή Έκθεση DEFEA 2021, όπου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Υψηλού συμβολισμού συναντήσεις όμως έλαβαν χώρα και με τον Σύμβουλο Στρατηγικών και Διεθνών Υποθέσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Stephen Convington, όπως και δύο φορές με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Jewish Institute for National Security (JINSA) Michael Makovksy, όπου στη δεύτερη εξ’ αυτών συμμετείχε και αντιπροσωπεία μελών του Ινστιτούτου. Επίσης δύο φορές εντός του 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Ομογενή Γερουσιαστή της πολιτείας του Rhode Island κ. Leonidas Raptakis, ενώ στη μία εξ’ αυτών παρευρέθησαν οι Ομογενείς Γερουσιαστές των πολιτειών του Wyoming και της California κ. Stephen Pappas και κ. Andreas Borgeas αντίστοιχα, καθώς και με τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) κ. Νick Larigakis.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν η ίδρυση με ρυθμούς fast truck εντός ουσιαστικά 1,5 χρόνου και τα εγκαίνια του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Κρήτη και η διαπίστευσή του ως του 27ου Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ, του δεύτερου Νατοϊκού Κέντρου που φιλοξενείται στην ελληνική επικράτεια μετά το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) πριν από 14 χρόνια, η διοργάνωση της 7ης εξειδικευμένης εκπαιδευτικής ενότητας τυποποίησης ΝΑΤΟ στο ΚΕΝΑΠ, καθώς και η πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021 στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo στα Σπάτα.

Κυρίως όμως ξεχώρισε η αναβάθμιση όλων των τομέων της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας μετά και την υπογραφή τόσο της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ (MDCA), όσο και της Εφαρμοστικής Διευθέτησης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Pyatt, που έλαβε χώρα στο ΓΕΕΘΑ. Η αναβάθμιση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ έγινε επίσης αισθητή εντός του 2021, μέσω της εκτέλεσης πολυάριθμων συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, της χρήσης από τις ΗΠΑ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη, καθώς και της φιλοξενίας αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προκειμένου εν συνεχεία να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών στρατιωτικών σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ εντάσσονται άλλωστε και οι συναντήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, με τον Χερσαίο Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής General Christopher G. Cavoli καθώς επίσης και με τον αντίστοιχο Αεροπορικό Διοικητή General Jeffrey L. Harrigian.

Επιπλέον και μετά το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2021, όπου συμφώνησαν με τον ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard να προωθήσουν ταχύτατα τη συνεργασία τους, τον Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο Κλάδων Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ και του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της Συμφωνίας των δύο Χωρών για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, θέτοντας τις βάσεις για την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, εντός του 2022.

**Αύριο το τρίτο μέρος του απολογισμού του Έργου των Ενόπλων Δυνάμεων με την ίδρυση της ΔΕΠ, τη σύσταση νέας Διεύθυνσης Διαστήματος στο ΓΕΕΘΑ και τα εξοπλιστικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Α

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ