Έγγραφο της ΕΥΠ σε υπουργούς: Προσοχή, οι συνομιλίες μέσω γνωστών εφαρμογών δεν είναι ασφαλείς

Έγγραφο σε υπουργούς της κυβέρνησης έστειλε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας τους να σταματήσουν να συνομιλούν μέσω γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας, καθώς δεν είναι ασφαλείς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν τις μυστικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αυτή την προειδοποίηση, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ανησυχία και συναγερμό.

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς», ήταν η συγκεκριμένη προειδοποίηση που απηύθυνε η ΕΥΠ σε κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Πηγή που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι στη σχετική επιστολή η ΕΥΠ προειδοποιεί τους υπουργούς ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους καθώς και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες. Τους ζητάει να μη χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές για ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κυβερνητικού έργου, προτρέποντάς τους να τις υποκαταστήσουν με άλλη, λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει σε Γαλλία και Βρετανία.

Την εφαρμογή που η ΕΥΠ υποδεικνύει στους Ελληνες υπουργούς ως ασφαλή χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. Στις αρχές του έτους, μάλιστα, εκπρόσωπος του στρατεύματος είχε σε δημόσια δήλωσή του συσχετίσει την πρωτοβουλία για απαγόρευση χρήσης όλων των υπόλοιπων εφαρμογών με θέματα ασφάλειας δεδομένων. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ