Έλληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες σε άσκηση απόβασης στην Σκύρο – ΦΩΤΟ

Ακόμη μία εντυπωσιακή συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών σε ελληνικό νησί, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που πλέον περιλαμβάνει την μακροπρόθεσμη παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στην χώρα μας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έλληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες, με αμερικανικά μαχητικά κι ελληνικά ελικόπτερα έφεραν σε πέρας ακόμη μία μεγάλη και ιδιαίτερα απαιτητική συνεργασία, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών με την 26th Marine Expeditionary Unit (MEU) των ΗΠΑ έλαβαν μέρος σε άσκηση τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), η οποία επικεντρώθηκε στην σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνέργειας, στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σενάριο περιλάμβανε την απόβαση στη Σκύρο, με αποβατικό του Πολεμικού Ναυτικού, τη στιγμή που ελικόπτερα AH-64 Apache και UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού παρείχαν μαζί αμερικανικά F-16 εγγύς υποστήριξη (Close Air Support – CAS) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC).

H άσκηση πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 1 έως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., υπό τον συντονισμό των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

H Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με φίλες και σύμμαχες χώρες και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση Ελλάδος και Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ