Ελλάδα – Ινδία με βήμα ταχύ για Στρατιωτική Συνεργασία

Η Ινδία δεν είναι μία τυχαία χώρα. Αποτελεί την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη με 1,393 δισεκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται μία ανάσα από την Κίνα, με 1,411 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη στην Ελλάδα. Αυτή του υπουργού εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar), ο οποίος συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

Επρόκειτο για την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και 18 χρόνια, κάτι που «διανοίγει νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος» όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Ινδό ομόλογό του έθεσε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και τις προοπτικές των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στο στρατηγικό κι αμυντικό πεδίο.

Κοινά συμφέροντα με την Ινδία

Ελλάδα και Ινδία έχουν εμμέσως πολλά κοινά συμφέροντα. Ή για την ακρίβεια, έχουν πολλά που τις ενώνουν και μία Τουρκία που τις φέρνει πιο κοντά.

Γεωστρατηγικά, η Ινδία έχει προβλήματα με το Πακιστάν. Μία διαμάχη που κρατά από τον Αύγουστο του 1947 κι έχει να κάνει με τα εδάφη του Κασμίρ. Το μεγαλύτερο τμήμα, μετά από αιματηρές μάχες πέρασε στον έλεγχο της Ινδίας ενώ ένα μικρό τμήμα της κοιλάδας βρίσκεται υπό την κατοχή του Πακιστάν. Εδώ και 70 χρόνια η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς να ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Το όραμα για την ενωμένη Ινδία ήταν του μεγάλου ηγέτη και μεταρρυθμιστή της χώρας, που εδραίωσε την δημοκρατία, Μαχάτμα Γκάντι. Ένα όραμα που υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε.

Στην επίσκεψη του Ινδού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα το καλοκαίρι, εκτός του ότι έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε και άλλη μία υψηλού συμβολισμού κίνηση από την ελληνική πλευρά. Αποκαλύφθηκε ο ανδριάντας του Μαχάτμα Γκάντι, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας.

Στρατιωτική Συνεργασία

Ο δραστήριος Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, τον περασμένο Μάιο είχε μία πολύ σημαντική συνάντηση, με τον Ακόλουθο Άμυνας της Ινδίας Συνταγματάρχη Ανουπάμ Ασίς (Anupam Ashish), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Αθήνας και του Ν. Δελχί.

Στην ουσία έστρωσε το χαλί ενόψει της επίσκεψης του Ινδού υπουργού Εξωτερικών, που ακολούθησε τον Ιούνιο.

Τώρα, μία νέα τηλεδιάσκεψη του Δρ. Μπαλωμένου, με τον ομόλογό του ανοίγει τον δρόμο διάπλατα ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει την Πύλη που θα ενώσει την Ανατολή με την Δύση.

Την Παρασκευή, ο κος Μπαλωμένος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του κ. Somnath Ghosh (Joint Secretary of International Affairs/Ministry of Defence, India) στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ινδίας.

Κατά τη συνάντηση, oι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν τρόπους διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μέσω διακλαδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διακλαδικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς επίσης και ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, η ινδική πλευρά παρουσίασε συνοπτικά της δυνατότητες της χώρας τους στην αμυντική βιομηχανία και στον αμυντικοτεχνικό τομέα.

Ο Δρ. Μπαλωμένος Κωνσταντίνος αναφέρθηκε συνοπτικά στην τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις προκλήσεις και τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή της MENA, ενώ επισήμανε τις πρωτοβουλίες Αμυντικής Διπλωματίας που προωθεί η Ελλάδα μέσω των διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών. Επιπλέον, τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου, η εποικοδομητική στάση και συνεργασία μεταξύ των κρατών, ως μέσα επίλυσης των διαφορών τους στο πλαίσιο των Διεθνών Σχέσεων.

Από πλευράς του Ινδού ομολόγου, αναγνωρίστηκε ο σπουδαίος ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επισημάνθηκε ότι η Ινδία προσδοκά η χώρα μας να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχό της στο πλαίσιο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία περαιτέρω εμβάθυνσης όλου του φάσματος των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ