Ελικόπτερα Romeo: Οι φονιάδες των υποβρυχίων εντάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό (εικόνες – βίντεο)

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα ελικόπτερα Romeo ή φονιάδες των υποβρυχίων όπως είναι το παρατσούκλι τους, εντάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό σε ειδική τελετή στην βάση του Κοτρωνίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά από 4 χρόνια προσμονής το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε κι ενέταξε στο δυναμικό του τους πρώτους 3 «Ρομέους». Τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα MH-60R ή Romeo με ειδικές ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Πρόκειται για το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας ενώ μπορεί να εκτελέσει και επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης κ.α.

Στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων στην βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι, όλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα πρώτα 3 από τα συνολικά 7 ελικόπτερα του τύπου που θα προμηθευτεί η Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα 4 ελικόπτερα αναμένεται να ενταχθούν εντός του 2025, με το κόστος να αγγίζει τα 550 εκατ. μαζί με ανταλλακτικά και την υποστήριξή τους για 5 χρόνια.

«Παρά την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής για να συμπληρώσει: «Το Ναυτικό μας, μετά από τα ελικόπτερα Romeo, περιμένει τις τρεις φρεγάτες Belharra και επιτέλους, μετά από αρκετά χρόνια, τις τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας. Και η Αεροπορία μας έχει ήδη υποδεχθεί σχεδόν όλα τα 24 μαχητικά Rafale, προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 Viper και βρίσκεται φυσικά και στο δρόμο για την απόκτηση των F-35».
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια του υπουργικού ως την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση από σύσταση του ελληνικού κράτους».


«Υλοποιείται ακόμη ένας στόχος για την εκ θεμελίων αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε από τη μεριά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης.

Περιχαρής ο Αρχηγός ΓΕΝ, Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας που βλέπει επί των ημερών του να εντάσσονται οι «φονιάδες των υποβρυχίων» σε υπηρεσία, ευχήθηκε στην ομιλία του προς τα πληρώματα των ελικοπτέρων «καλό κυνήγι, καλές απογειώσεις και καλές προσνηώσεις».

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Αμερικανού Αντιπροέδρου της κατασκευάστριας εταιρείας Χαμίντ Σαλίμ (Hamid Salim – Vice Pr;esident for Maritime Systems – Sikorsky) ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ιδιότητες του ελικοπτέρου, το οποίο χαρακτήρισε ως «σημείο αναφοράς» στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τον πόλεμο επιφανείας, που όμοιό του δεν υπάρχει παγκοσμίως.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων, ο υφυπ. Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γγ του υπ. Εθνικής άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ιωάννη Δρυμούσης, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, οι Βουλευτές Διονύσιος Χατζηδάκης και Στέφανος Γκίκας, ο Βουλευτής, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ Αθανάσιος Ντόκος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Στην τελετή επίσης παρέστη επίσης και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης, επίτιμοι Αρχηγοί Στόλου, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου κι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ