Έλενα Κουντουρά στο ΕΚ: Το Συμβούλιο να ποινικοποιήσει άμεσα στην ΕΕ τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζήτησε επιτακτικά από το Συμβούλιο της ΕΕ να προχωρήσει άμεσα στην ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους, σε ομιλία- παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απουσία της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου στην εξαιρετικά κρίσιμη συζήτηση στο Στρασβούργο για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς ψήφιση, που ασκεί πίεση στο Συμβούλιο να εντάξει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους στα ποινικά αδικήματα της ΕΕ, όπως έχει προτείνει η Επιτροπή εδώ και δύο χρόνια.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής έχει κολλήσει μέσα στο Συμβούλιο λόγω της προκλητικής στάσης ορισμένων κρατών μελών που επιμένουν να μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Έλενα Κουντουρά έχει παρέμβει καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτής της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη των εγκλημάτων μίσους στη λίστα εγκλημάτων Eurocrimes, με την έκθεσή που κατάρτισε ως εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας στην έκθεση για την «αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο» και με σειρά άλλων παρεμβάσεων προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά:

“Θέλω να απευθυνθώ στην Προεδρία του Συμβουλίου που δυστυχώς δεν βρίσκεται εδώ σήμερα και είναι απαράδεκτο.

Τα τελευταία χρόνια η ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται ανησυχητικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλώντας ευάλωτες ομάδες, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μειονότητες και ιδιαίτερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Από το 2022, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Συμβούλιο την άμεση επέκταση της λίστας των «εγκλημάτων της ΕΕ», ώστε να συμπεριλάβει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους. Να θεσπίσει ελάχιστους κανόνες για τον ορισμό αυτών των ποινικών αδικημάτων και των αναγκαίων κυρώσεων, όπως έχει προτείνει εδώ και δύο χρόνια και η Επιτροπή.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι το μίσος ποινικοποιείται με τον ίδιο τρόπο παντού στην Ευρώπη.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε το Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ