«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών, είναι νωρίς ακόμα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τα όσα δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει».
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε πως έγιναν σε καλό κλίμα. «Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο», τόνισε χαρακτηριστικά και όπως ανέφερε, έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. «Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές», είπε ακόμη.
«Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση, με το “καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι”», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», είπε.
Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, για την τελωνειακή ένωση, που η Τουρκία επιθυμεί, ο απαράβατος όρος είναι να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτή προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για Σύρους πρόσφυγες δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν Σύρους, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι» σημειώνοντας ότι η συζήτηση για την Τουρκία δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.
Σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της ‘Αγκυρας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως “η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού”.
Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ έγιναν και διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων. «Έγινε συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις που είχε δώσει το υπουργείο Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου και έγινε μια τεχνική διευθέτηση από αιγυπτιακής πλευράς η οποία μας ικανοποίησε», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο κ. Σούκρι ήταν ξεκάθαρος πως η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή δε συζητάει οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία και μάλιστα το διέψευσε κατηγορηματικά.
Ο κ. Δένδιας είχε στη συνέχεια συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατα επίσκεψη του κ. Δένδια στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις.
«Την προηγούμενη μέρα η Βουλή είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Βεβαίως από ελληνικής πλευράς εκφράσαμε τη στήριξή μας προς το μεταβατικό σχήμα, καθώς και την ετοιμότητα να συνεισφέρουμε τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα, όσο και εφόσον μας ζητηθεί στη διοργάνωση εκλογών το Δεκέμβριο, ενδεχομένως και με αποστολή παρατηρητών», σημείωσε.
Τονίστηκε ακόμη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, που αποτελεί άμεση γειτονία της Ελλάδας, ενώ ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων. Συζητήθηκε τέλος η συνεισφορά της Ελλάδος στην επιχείρηση “Ειρήνη” της ΕΕ για την τήρηση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε ακόμη με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς, με την Ελλάδα να επαναλαμβάνει τη στήριξη στο αίτημα της Κροατίας να ενταχθεί στο χώρο του Σένγκεν, στη ζώνη του ευρώ και στον ΟΟΣΑ. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και αμφότεροι οι υπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στα πλαίσια της αιρεσιμότητας. Εξετάσθηκε τέλος πώς θα μπορούσαν μετά το τέλος της πανδημίας να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Τέλος, την Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Δένδια βρέθηκαν πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Ελλάδα επανέλαβε πάγια θέση όσον αφορά το ζήτημα της επίλυσης στη βάση δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με το Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ