Ελληνοτουρκικά: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της πρόσκλησης Δένδια στην Άγκυρα

Την πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μία συνάντηση στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου αποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας. Μια συνάντηση που θα ακολουθήσει τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ, με φυσική παρουσία και τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα έχει στην ατζέντα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα προηγηθεί της πενταμερούς για το Κυπριακό.

Στόχος της Τουρκίας είναι σαφώς και μια συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτημα που ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι θα θέσει στον Δένδια και για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες να πιέζει, μέσω και των διαδρόμων της Ε.Ε. Με την Τουρκία να βλέπει το τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα και ως το μέσο να ξεπεράσει τον σκόπελο ενδεχόμενων αναφορών σε μια επιλογή κυρώσεων από την Ε.Ε., σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης και να το διαφημίζει ως την έμπρακτη απόδειξη της καλής θέλησής της. Έστω και αν παράλληλα το υπονομεύει επιδιώκοντας να είναι η Αθήνα αυτή που θα αποχωρήσει, σε ενδεχόμενο ναυάγιο.

Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών άρχισε την Τρίτη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, δεδομένων και όσων είχαν προηγηθεί, σε επίπεδο δηλώσεων και διπλωματικών κινήσεων από την τουρκική πλευρά, με τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη και την ομάδα του να διατηρούν τις δύσκολες ισορροπίες και να βγαίνουν από τη συνάντηση, έχοντας σύμφωνα με πληροφορίες εξασφαλίσει δέσμευση από τους συνομιλητές τους για έναν 63ο γύρο διερευνητικών στην Τουρκία τον Μάιο. Οι θέσεις δεν άλλαξαν, υποχωρήσεις δεν έγιναν, αλλά η διαδικασία παρέμεινε ζωντανή και το κλίμα μεταξύ των συνομιλητών “καλό”.

Στις πολιτικές διαβουλεύσεις, που πιθανότατα θα γίνουν ξανά τακτικές, η Τουρκία επεδίωξε συζήτηση “εφ’ όλης της ύλης” όπως αναμενόταν σε αυτά που χαρακτηρίζει διμερή θέματα. Τις δικές της θέσεις αντέταξε η ελληνική πλευρά. Οι συνομιλίες που έγιναν στο ΥΠΕΞ διήρκεσαν δυόμισι ώρες και ολοκληρώθηκαν με το γεύμα εργασίας που ακολούθησε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ενεργοί, είναι σημαντικό. Αυτό αποδεικνύει και η αποδοχή της πρόσκλησης Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια ακόμη και υπό την αίρεση ότι το ταξίδι θα γίνει εφόσον επικρατούν οι “κατάλληλες συνθήκες”. Συνθήκες που μπορούν να ερμηνευθούν τόσο στο πλαίσιο της πανδημίας, όσο και στο πλαίσιο της αποφυγής προκλήσεων επί του πεδίου αλλά και ακραίων δηλώσεων από την τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση για την Αθήνα η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Άγκυρας που έχει τον χρόνο να αποδείξει αν παραμένει δεσμευμένη σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, αλλά και οικοδόμησης της εμπιστοσύνης ή αν μετά τη Σύνοδο της Κορυφής και ίσως και την πενταμερή για το Κυπριακό, επανέλθει στην πολιτική των προκλήσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ