• Μητσοτάκης για δήλωση Ερντογάν: "Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής" - Τι είπε για τις διερευνητικές

  9:50 μμ, Τετάρτη 10 Φεβ 2021 9:50 μμ, Τετάρτη 10 Φεβ 2021

  «Είδα τις δηλώσεις Ερντογάν μεταφρασμένες, η εμπειρία μου, μου λέει αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όταν δέχθηκε ερώτηση περί της δήλωσης Ερντογάν πως δεν θέλει να συναντηθεί μαζί του.

  «Για το κυπριακό υπάρχει πλαίσιο, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όταν θα συγκληθεί η πενταμερής από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σ' αυτό θα κινηθούν», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στα διμερή μας κρατώ το γεγονός - δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση, τέτοιες εξάρσεις μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους - ότι ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους Τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και τους περιμένουμε έχοντας προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε απαντήσεις. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο».

  «Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, έχει καλούς συμμάχους, είναι μέλος της Ευρώπης. Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας. Υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορα μας είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός».

  «Δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης ούτε γκρίζων ζωνών», επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η ουσία του θέματος είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη. Η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα. Συνέτεινε και η τακτική των ΗΠΑ. Και η Ευρώπη έχει βάλει τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τουρκική οικονομία δεν είναι σε λαμπρή κατάσταση που να μπορεί να αντέχει ένα τέτοιο πλέγμα», υπογράμμισε.

  «Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες. Νομίζω πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και το 2021 να επενδύσουμε σε μια πιο θετική ατζέντα. Όταν πάει κανείς σε διεθνές δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο όμως το λέμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο. Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω. Αν το κλίμα και από την άλλη πλευρά δυναμιτίζεται, τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν. Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που αυτό συνέβαινε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να υπάρχει καλή διάθεση», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα