Εκλογές 2023: Το χρονικό της αποπομπής Κατρούγκαλου και οι αντιδράσεις

Μία «ανάσα» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τέθηκε εκτός της εκλογικής κούρσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή του σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες για ενδεχόμενο επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Τουρκικές εκλογές – Κιλιτσντάρογλου: Θα διώξω όλους τους πρόσφυγες όταν γίνω Πρόεδρος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε σε συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημα. «Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Ένταση μεταξύ Μικρούτσικου και Καινούργιου – «Με έχεις χαμηλής νοημοσύνης και δεν καταλαβαίνω πότε κάνεις πλάκα;»

Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση έφερε σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για νέα φοροεπιδρομή.

«Το μόνο που έχουν να προτείνουν ο μεν κ. Τσίπρας είναι ένα φαραωνικό πρόγραμμα 83 δισ. ευρώ που αν εφαρμοστεί θα μας ρίξει αμέσως στα βράχια και θα φέρει νέα μνημόνια. Ακούμε από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη κάποιες σοσιαλίζουσες αοριστίες που δεν μπορούν καν να κοστολογηθούν, ο κ. Βαρουφάκης κομίζει το σχέδιο «Δημητρα» και ονειρεύεται να ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα στον αέρα , ενώ ο κ. Βελοπουλος θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και συμφωνεί με τα τοπικά νομίσματα του κ. Τσακαλώτου και με τη νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών με επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για 31χρονη έγκυο – Κατήγγειλε για βιασμό τον σύντροφό της

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή «λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». «Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει, κ. Μητσοτάκη», τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Βολές» από επιστήμονες, εμπόρους, γιατρούς

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

Η πρώτη ανάρτηση Κατρούγκαλου: Εξέφρασα προσωπικές απόψεις

Ο πρώην υπουργός Εργασίας προσπάθησε σήμερα να δικαιολογήσει τα όσα είπε και εξήγησε ότι εξέφρασε μία προσωπική απόψη αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας», σημείωσε στο twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Και συνέχισε: «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».

Τσίπρας: Fake News η αύξηση εισφορών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στα σενάρια της αύξησης των εισφορών καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο πρόγραμμα του κόμματος. «Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό. Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσακαλώτος: Κανένας νέος φόρος καμία νέα ασφαλιστική εισφορά στην μεσαία τάξη

Την επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μία νέα ασφαλιστική εισφορά στην μεσαία τάξη.

«H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στο ‘Συμβόλαιο Αλλαγής’ και στοχεύει στην σταθερή ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και συνέχισε: «Αυτό είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. Κανένας νέος φόρος και καμία νέα ασφαλιστική εισφορά στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους».

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η ανακοίνωση ότι αποσύρεται από τις εκλογές 

Λίγη ώρα αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του θέτει εκτός εκλογικής μάχης στελέχη που αποκλίνουν από το Συμβόλαιο Αλλαγής, στοχεύοντας τον Γιώργο Κατρούγκαλο μετά τη δήλωσή του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου μέσω των social media που δήλωνε την ανάληψη της ευθύνης για τη δήλωσή του και την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη.

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέρτσος για παραίτηση Κατρούγκαλου: Έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης»

Ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, σχολίασε ο Άκης Σκέρτος μετά την ανακοίνωση ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας δεν θα κατέβει στην εκλογική μάχη. «Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

Και συνέχισε: «Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…».

Τσαπανίδου σε Σκέρτσο: Λογικό η ΝΔ να μη γνωρίζει τη λέξη ευθιξία

«Η Νέα Δημοκρατία που κρατάει ακόμα στα ψηφοδέλτιά της τον πολιτικό υπεύθυνο του εγκλήματος των Τεμπών είναι λογικό να μη γνωρίζει τη λέξη ευθιξία» αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στην δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Άκη Σκέρτσου, για την αποχώρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η Κυριακή είναι κοντά και η κρίση των πολιτών θα είναι αμείλικτη» καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μάντζος για παραίτηση Κατρούγκαλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του

«Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά ο νόμος του μένει» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, για την απόφαση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί από τις εκλογές, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την δήλωσή του σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Και ας ξέρουν οι πολίτες, πως αυτό συμβαίνει, γιατί το επέλεξε η Νέα Δημοκρατία διατηρώντας τις αδικίες του» προσθέτει ο κ. Μάντζος.

«Από τις πολιτικές τους παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, ειδικού σκοπού έως τις ασυνάρτητες προτάσεις τους για τα προβλήματα των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του, που τον καθιστά χρυσό χορηγό της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Το παρασκήνιο της αποπομπής του και το τηλεφώνημα Τσίπρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, η Πόπη Τσαπανίδου του τηλεφώνησε και του ζήτησε να ανασκευάσει. Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Εργασίας προέβη σε διευκρινιστική δήλωση και επιχείρησε να «μαζέψει» τα όσα υποστήριξε. Ανέφερε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις και όχι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική, όμως, συνέχιζε να λαμβάνει διαστάσεις με αποτέλεσμα να ενημερωθεί σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην υπουργό Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο το μεσημέρι και του ζήτησε εξηγήσεις. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να παραδέχθηκε ότι ήταν άστοχη η δήλωσή του και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας του ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική μάχη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου φέρονται να έχουν εκνευρίσει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να απαντάει στην ΝΔ για ένα ζήτημα που είναι ξεκάθαρο στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την αποπομπή Κατρούγκαλου

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον «μαρτυριάρη» Κατρούγκαλο επειδή είπε την αλήθεια

Από την προεκλογική ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ότι η Κουμουνδούρου διέγραψε τον Γιώργο Κατρούγκαλο επειδή είπε την αλήθεια.

«Και μετά ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, να το ομολογεί χθες ο κύριος Κατρούγκαλος. Τι μας είπε; ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει το νόμο του για το ασφαλιστικό με πρώτο βήμα την αύξηση στο 20% των κρατήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και έσπευσαν να το διαγράψουνε επειδή ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε την αλήθεια. Τον Παππά και τον Πολάκη τους κρατάνε όμως ακόμα. Διέγραψαν αυτόν που αποκάλυψε το σχέδιο και κρατάνε τους υπόλοιπους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: Κανείς δεν θα παρεκκλίνει από το συμβόλαιο αλλαγής

Έμμεση αναφορά στο θέμα Κατρούγκαλου έκανε από το βήμα της προεκλογικής ομιλίας του στο Σύνταγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρεκκλίνει από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να μας κρίνουν αλλά και να εγκρίνουν με την ψήφο τους το συμβόλαιο αλλαγής που προτείνουμε, τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης μας που δίνει την δύναμη του ρεαλισμού στο όραμα της δικαιοσύνης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Και θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές το συμβόλαιο αλλαγής που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμια να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το συμβόλαιο, που καλούμε τον λαό να επικυρώσει. Κανείς δεν θα παρεκκλίνει είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα».

Κουτσούμπας: Κατρούγκαλος και ΣΥΡΙΖΑ «γονάτισαν» τους αυτοαπασχολούμενους

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «προοδευτική κυβέρνηση-μούφα» του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε ως παράδειγμα το θέμα Κατρούγκαλου. «Μόνο το σημερινό γεγονός ενδεικτικό. Ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισαν την μικρή επιχείρηση, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Γονάτισαν τους συνταξιούχους με έναν νόμο αντιδραστικό που ξεκίνησε και ανέβασε παραπέρα τα όρια συνταξιοδότησης, μείωσε τις συντάξεις, χώρισε την σύνταξη σε γενική και ανταποδοτική», είπε στον ΣΚΑΪ ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Ανδρουλάκης: Δώρο στη ΝΔ ο Κατρούγκαλος

«Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο λαός έχει απέναντί του μία κυβέρνηση παρακμής, με ζητήματα που αφορούν την πολιτική, με απίστευτες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για Τέμπη και άλλα θέματα. Και από την άλλη, έχει τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Είναι χορηγοί του Μητσοτάκη! Γι’ αυτό, λέω ελάτε την Κυριακή να σπάσουμε την ομηρεία μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων και ζητώ ισχυρή ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος, όμως. Να θυμίσω τις «Πρέσπες του Αιγαίου» – όλα αυτά είναι δώρα στον Μητσοτάκη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και διερωτήθηκε: «Θα τα έλεγε αυτά ο Ανδρέας Παπανδρέου;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρόσθεσε: «Τι είπε για τον φράχτη ο κ. Τσίπρας; Αντί να τον πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, να τον πληρώσει ο Έλληνας, και τα άλλαξε όλα στο debate. Γιατί πριν από τον Κατρούγκαλο, δεν έβγαλε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον πρώην υπουργό Οικονομικών του (σ.σ. Τσακαλώτο), που μίλησε για τοπικά νομίσματα;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ