Εκλογές 2023: Τι δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις – Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για τις έδρες

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, στον δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις της Marc για τον ΑΝΤ1, της Metron Analysis για το MEGA και της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική.

Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ

Στην δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 20,3 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 18,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,8% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στις 18,2 μονάδες.

Στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 21 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39%, έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της έρευνας της Marc, οι έδρες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής:

  • 161 για τη ΝΔ
  • 54 για τον ΣΥΡΙΖΑ
  • 31 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • 20 για το ΚΚΕ
  • 14 για την Πλεύση Ελευθερίας
  • 11 έδρες για την Ελληνική Λύση
  • 9 έδρες για τη Νίκη

Σε ό,τι αφορά στις έδρες, με βάση το σενάριο της Pulse, αυτές κατανέμονται ως εξής:

  • 163 για τη ΝΔ
  • 52 για τον ΣΥΡΙΖΑ
  • 32 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • 19 για το ΚΚΕ
  • 12 για την Πλεύση Ελευθερίας
  • 11 έδρες για την Ελληνική Λύση
  • 11 έδρες για τη Νίκη

 

Στην έρευνα της Metron Analysis, με βάση την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες και από 9 έδρες ΜέΡΑ25 και ΝΙΚΗ.

Αναλυτικά τα ευρήματα των ερευνών

Η δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1

Η πρώτη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες; Ποια κόμματα ενισχύονται και ποια αποδυναμώνονται; Πόσα έχουν πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι της Βουλής; Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες σήμερα;

Στο στούντιο μαζί με την Ρίτσα Μπιζόγλη για την ανάλυση των στοιχείων βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 20,3 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 18,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,3%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 3,7%, η Νίκη με 3%, το ΜέΡΑ25 με 1,9% ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δημοσκόπηση το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 1,4%.

Δημοσκόπηση MARC: Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό από 43,4% έως 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 21,6% έως 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 12,8% έως 10%, το ΚΚΕ από 8,4% έως 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας από 6,4% έως 4,4%, η Ελληνική Λύση από 4,9% έως 3,1% και η Νίκη από 4% έως 2,4%.

Οι έδρες σε επτακομματική βουλή

Ποια κόμματα ενισχύονται και ποια αποδυναμώνονται;

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 43,8% των πολιτών επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 28% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων, το 9,2% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ το 19% δεν απαντά.

Η ταύτιση των πολιτών με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών

Το 39,4% των ερωτηθέντων απαντά ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 17,2% με τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα, το 8,9% με αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη, το 6,5% με του Δημήτρη Κουτσούμπα, το 5,3% με του Κυριάκου Βελόπουλου, το 3,5% με της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το 2,8% με του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ το 2,4% απαντά με του Δημήτρη Νατσιού.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με το αποτέλεσμα του Μαΐου

Το 49,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, ενώ το 49,8% ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

Τα συναισθήματα των πολιτών

Απογοήτευση, στεναχώρια, ανησυχία και θυμός ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης στο 48,1% των ερωτηθέντων, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία, χαρά, ικανοποίηση και ελπίδα είναι τα συναισθήματα που ένιωσε το 46,3% μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Το 91% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι ψήφισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα ψηφίσει ξανά στις κάλπες τις 25ης Ιουνίου. Το 6,6% απάντησε ότι ψήφισε στις πρώτες κάλπες, αλλά μάλλον δεν θα ψηφίσει στις δεύτερες, ενώ το 1,8% δήλωσε ότι δεν ψήφισε τον Μάιο αλλά θα ψηφίσει τον Ιούνιο.

Η ταυτότητα της έρευνας

 

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,8% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,6%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,7%, η Ελληνική Λύση με 4,4%, η Νίκη και το ΜέΡΑ25 λαμβάνουν 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,9%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,2%, το ΠΑΣΟΚ 11,1%, το ΚΚΕ 6,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,5%, η Ελληνική Λύση 5%, το ΜέΡΑ25 3,3% όσο και η Νίκη.

Η κατανομή των εδρών

Με βάση την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες και από 9 έδρες ΜέΡΑ25 και ΝΙΚΗ.

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η ΝΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92%, ενώ οι μετακινήσεις είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ, 1% σε ΣΥΡΙΖΑ και 1% σε Πλεύση Ελευθερίας.

Στο 86% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Έχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ25 με 3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα: «Προτίμηση Πρωθυπουργού Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 38%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 1%.

Αυτοδυναμία ή Κυβέρνηση συνεργασίας

Έξι στους 10 Έλληνες (59%) πιστεύουν ότι από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Αναφορικά με την πορεία της χώρας το 50% των ερωτηθέντων τονίζουν ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή.

Το 41% των πολιτών είναι «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου. Όμως, το 46% είναι «πολύ» ή «αρκετά» δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα.

Το 92% λέει ότι σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις το 7% ότι δεν θα πάει. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες κάλπες δηλώνει το 89% («πολύ» 58% και «αρκετά» το 31%).

Στο ερώτημα «πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε στην κάλπη», το 62% απαντάει «απόλυτα βέβαιοι», το 24% «μάλλον βέβαιοι», 9% «όχι και τόσο βέβαιοι» και το 7% «καθόλου βέβαιοι».

Η φορολογία

Στο ερώτημα «Tις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων από όσα έχετε ακούσει πιο κόμμα νομίζετε ότι έχει τις καλύτερες προτάσεις;», το 35% απαντάει η Νέα Δημοκρατία, το 11% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ, το 4% το ΚΚΕ , το 3% η Ελληνική Λύση, το 2% η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 και το 1% η Νίκη. Κανένα κόμμα απαντά το 24%.

 

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 21 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39%, έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και η Νίκη με 3,5%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 1,5%, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης και μένει εκτός Βουλής.

Αποφασισμένοι να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εμφανίζονται οι ψηφοφόροι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 82% δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει στις δεύτερες κάλπες και το 10% ότι μάλλον θα πάει να ψηφίσει.

Την ίδια ώρα, οι 9 στους 10 (91%) όσων ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο δηλώνουν ότι θα κάνουν την ίδια επιλογή και τώρα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψηφίσει και πάλι το 80% εκείνων που έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή στις πρώτες κάλπες. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσει το 77% των ψηφοφόρων του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου.

Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Pulse για την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 7%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,5% και από 4% η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Σε ό,τι αφορά στις έδρες, με βάση το σενάριο, αυτές κατανέμονται ως εξής:

  • 163 για τη ΝΔ
  • 52 για τον ΣΥΡΙΖΑ
  • 32 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • 19 για το ΚΚΕ
  • 12 για την Πλεύση Ελευθερίας .
  • 11 έδρες για την Ελληνική Λύση
  • 11 έδρες για τη Νίκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ