Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που έχουν «κλειδώσει» στα ψηφοδέλτια Επικρατείας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Οι σίγουροι και οι εκπλήξεις

Αύριο, Παρασκευή, 27 Απριλίου, αναμένεται να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών.

Πριν από την περιοδεία του στη Στερεά Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στις 10.30 π.μ. από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρόσωπα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι έξι εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να μοιραστούν μεταξύ τριών ανδρών και τριών γυναικών, αυξάνοντας τη γυναικεία εκπροσώπηση, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης.

Οι σίγουροι

Στα ονόματα που θεωρούνται σίγουρα για τις εκλόγιμες θέσεις, περιλαμβάνεται αυτό του Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Θεωρείται “γέφυρα” με το προηγούμενο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2019. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μια από τις τρεις πρώτες θέσεις αναμένεται να καταλάβει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς, μεταξύ άλλων, εκπροσωπεί τον απόδημο ελληνισμό.

Επίσης, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας. Πρόκειται για ένα πρόσωπο της απόλυτης επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκλόγιμη θέση θα είναι και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Και εκείνη συμβολίζει, όπως λένε από την Πειραιώς, την προτεραιότητα που δίνει η ΝΔ στον τομέα της υγείας..

Επτασφράγιστο μυστικό αποτελεί ο/η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, θα είναι γυναίκα, μια προσωπικότητα με ευρύτερη απήχηση πέρα των κομματικών τειχών της ΝΔ. Ακόμη μια γυναίκα θα βρεθεί στις πρώτες έξι εκλόγιμες θέσεις. Πρόκειται για πρόσωπο που θα συμβολίζει τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Επίσης, πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να βρίσκεται η Ματίνα Παγώνη.

Εκλογές Ψηφοδέλτια Επικρατείας

Οι μη εκλόγιμες θέσεις

Στην τελευταία τιμητική θέση θα βρεθεί ο Αντώνης Σγαρδέλης, πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Πορφυλένια Κανελλοπούλου, διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ, ο Σπύρος Καρανικόλας, η τελευταία μεταγραφή της ΝΔ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και η Μαρία Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της οργάνωσης της ΝΔ στο Παρίσι.

«Θα δείτε εκπλήξεις αλλά όχι στη λογική των celebrities, όπως συνηθίζεται να βλέπετε τα τελευταία χρόνια, αλλά και με κακά αποτελέσματα εξαιτίας αυτού του κριτηρίου. Είναι επιλογές που θα εκπλήξουν ευχάριστα, πρόσωπα χαμηλού προφίλ, με την έννοια ότι δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί, ωστόσο είναι επιλογές ουσίας. Με σημαντική παρουσία γυναικών και νέων. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι πρέπει, επιτέλους, να μπουν στην πολιτική περισσότερες γυναίκες από όλα τα επαγγελματικά πεδία», είχε δηλώσει κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σχετικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στους Δελφούς όπου στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ θα έχει μια συζήτηση με τον Διευθυντή ειδήσεων Βόρειας και Νότιας Αμερικής των «Financial Times» Πίτερ Σπίγκελ και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με ξένους ηγέτες.

Το Σάββατο ο  Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ελαιώνα Άμφισσας όπου υλοποιείται το φιλόδοξο έργο «ξαναφυτεύουμε τους δελφικούς ελαιώνες», το Ευπάλιο, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και  το Αγρίνιο.

Εκλογές 2023: Την Παρασκευή στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η απάντηση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρουσίασαν την Τετάρτη τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις θα δοθεί την Παρασκευή από τον Αλέξη Τσίπρα, με την γνωστοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει το «συμβόλαιο για την Αλλαγή» και το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών, σε περίπτωση που είναι κυβέρνηση, με τα νομοσχέδια και τις κινήσεις που θα κάνει για την οικονομία, την καταπολέμηση της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τέσσερις θα είναι οι βασικοί του άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη τετραετία

  • Μείωση των τιμών
  • Αύξηση των μισθών
  • Ρύθμιση χρεών
  • Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ζητά μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του κόμματός του χωρίς τους περιορισμούς των μνημονίων. Αυτό είπε χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Όταν αναφέρεται ο κ. Τσίπρας σε αύξηση μισθών, αυτό σημαίνει κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, ξεπάγωμα των τριετιών, ετήσια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο που παραμένουν παγωμένοι τα τελευταία 14 χρόνια, επαναφορά της 13ης σύνταξης και αποκατάσταση της προσωπικής διαφοράς. Διευκρινίζει ότι δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα διατροφής στο 6% και ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πού θα βρεθούν τα λεφτά για αυτά; «Στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας», είναι η απάντηση του κ. Τσίπρα.

Αύριο, Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει και τους εκλεκτούς του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ το Σάββατο τις θέσεις που έχουν μείνει κενές σε διάφορες περιφέρειες. Σήμερα έκλεισε μια από αυτές, καθώς υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας θα είναι η Αθηνά Λινού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook, «η Αθηνά Λινού έχει μακρά επιστημονική ιστορία» και υπογραμμίζει ότι «είναι τιμή μας που κοσμεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας».

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκλόγιμες θέσεις, αναμένεται να είναι η Πόπη Τσαπανίδου, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Έλενα Ακρίτα, ο Όθων Ηλιόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με το MEGA, στο ψηφοδέλτιο ενδέχεται να συμπεριληφθεί ο αντιπρόεδρος του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. Θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να έχουν η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και η Ζωρζέτα Λάλη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ