Εκλογές 2023: Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες» που μπαίνουν στη Βουλή – Ο επικεφαλής Βασίλης Στίγκας και η στήριξη Κασιδιάρη

Στη ελληνική Βουλή μπαίνουν οι «Σπαρτιάτες», σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Το κόμμα δεν είχε λάβει συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο «κατέβηκε» σε αυτές, έχοντας και την υποστήριξη του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Η πρώτη εκτίμηση από την Singular Logic – 8 κόμματα στη Βουλή

Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες»

Το εθνικιστικό, ακροδεξιό, ρατσιστικό και ομοφοβικό κόμμα «Σπαρτιάτες» ιδρύθηκε επίσημα το 2017, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου φορέα. Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει κανείς πως το ακροδεξιό αφήγημα, η εθνικιστική ρητορική και ο ρατσιστικός λόγος ακολουθούν τα βήματα του Ηλία Κασιδιάρης.

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους (η οποία τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί) οι «Σπαρτιάτες εκφράζουν σε πραγματικό και απόλυτο βαθμό την λαϊκή πατριωτική Δεξιά, το τρίπτυχο
“πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, αυτοαποκαλούνται ως “θεματοφύλακες των πατροπαράδοτων αρχών και αξιών του Ελληνισμού” και τιμούν “τις παραδόσεις μας που σήμερα εκλείπουν από την δημόσια ζωή της χώρας”».

Πηγές ΚΚΕ για exit poll: Δείχνουν δυναμική ανόδου

«Είμαστε ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων όχι μέσα από λόγια αλλά με έργα που εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν όλους τους Ελληνόψυχους. Πάντα ταγμένοι να φυλάμε Θερμοπύλες ξεκινάμε και όσοι πιστοί προσέλθετε…» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Εκλογές 2023 – Exit poll: Πώς κατανέμονται οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή
@vasilisstigkas♬ πρωτότυπος ήχος – vasilis stigkas

Επικεφαλής του κόμματος είναι ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος αυτοαποκαλείται διοικητής των Σπαρτιατών.

Σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις καλούσε τους ψηφοφόρους «να υπερασπιστούν την δημοκρατία μας, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας», ενώ σε άλλη τοποθέτηση που έκανε στο facebook, είχε προαναγγείλει την κάθοδο στις εκλογές δείχνοντας πως ήταν έτοιμος να πει το «ναι» στο κάλεσμα Κασιδιάρη και πως είχε προηγηθεί συνεννόηση εδώ και καιρό.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε επιτεθεί και στον θεολόγο πρόεδρο του κόμματος, Νίκη, Δημήτρη Νατσιό, χαρακτηρίζοντας τον ως «επικίνδυνο». «Πολλά λέγονται αυτές τις ημέρες για το κόμμα – κομήτη του δασκαλάκου Νατσιού που θέλει να μπει στην βουλή. Εγώ αυτό που ξέρω από προσωπική εμπειρία, ο Νάτσιος την περίοδο 2015 συμμετείχε στο κόμμα “Ρίζες” με επικεφαλής τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο, και παρόλο που ήταν στην διοικούσα επιτροπή κυριολεκτικά ήταν άφαντος. Ούτε μια εμφάνιση, ούτε μια παρουσία ούτε μια ομιλία με πολιτική θέση και άποψη. Μόνο γύρναγε στις εκκλησίες και ακολουθούσε κατά πόδας… Μητροπολίτες με αστραφτερές Μερσεντές βγάζοντας χριστιανικούς λόγους. Το 2018 όταν τον συνάντησα στο Κιλκίς με συνεργάτιδα μου, του κάναμε πρόταση να συμμετάσχει στο πολιτικό φορέα “Σπαρτιάτες”. Επί έξι μήνες κρυβόταν σαν λαγός και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει αντρίκια εάν δέχεται η όχι. Η εντύπωση που αποκόμισα από αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, είναι κρυψίνους, και άσχετος με την πολιτική κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εν ολίγοις πιστεύω ότι είναι βαλτός και επικίνδυνος».

Η σχέση του επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, με την Χρυσή Αυγή είναι γνωστή από το παρελθόν, με τον καταδικασμένο, σε πρώτο βαθμό, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Γιάννη Λαγό ήταν πολύ συχνά καλεσμένος στην εκπομπή του.

Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ο Βασίλης Στίγκας υπήρξε στο παρελθόν μέλος της «Πολιτικής Άνοιξης» του Αντώνη Σαμάρα. Αποχώρησε αυτό εκεί και πήγε στον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό» (ΛΑΟΣ). Στην συνέχεια ίδρυσε ένα κοινωνικό δίκτυο, το οποίο ονόμασε «Σπαρτιάτες». Ένα δίκτυο αλληλεγγύης με δράσεις στην Καλλιθέα, την Μάνδρα και άλλες περιοχές. Είχαν νομικό συμπαραστάτη τον γνωστό δικηγόρο, Βασίλειο Καπερνάρο.

Αργότερα ο κ. Στίγκας προσχώρησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο κόμμα «Ρίζες», που είχε κάνει ο κ. Καπερνάρος. Το 2017 πήρε έγκριση ως κόμμα από τον Άρειο Πάγο αλλά δεν κατέβηκε στις εκλογές. Δεν ενημέρωσε ποτέ για την ενέργειά του αυτή τους συνιδρυτές του στο κοινωνικό δίκτυο «Σπαρτιάτες».

Το 2019 εμφανίστηκε ως πρόεδρος κόμματος στην «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη και ζήτησε συνεργασία. Κατέβηκε ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές όχι ως συνεργαζόμενο κόμμα αλλά ως μεμονωμένος υποψήφιος. Από τότε προσπαθεί να κάνει διάφορες συνεργασίες με μικρά κόμμα ως αρχηγός κόμματος, το οποίο υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Στη συνέχεια προσέγγισε άλλα πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου, έκανε διαδικτυακή εκπομπή. Εκεί προσκάλεσε τον Μίχο και τον Μπούκουρα της Χρυσής Αυγής και άλλα τέτοια πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Στίγκας στη συνέχεια προσχώρησε στο κόμμα «Τράγκα», και μετά τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα, αποχώρησε από το κόμμα. Μετά τη διάλυση της Χρυσής Αυγής άρχισε επαφές με την «ΕΛΑΣΥΝ» του Γιάννη Λαγού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του γνώρισε τον Ηλία Κασιδιάρη.

Τον Ιανουάριο του 2023 εμφανίστηκε, σύμφωνα με κύκλους του κόμματός του, στους «Έλληνες» του Κασιδιάρη και ζήτησε συνεργασία. Με το που κόβεται το κόμμα Κασιδιάρη ξεκίνησαν εν κρυπτό συζητήσεις και αμφότεροι κατάλαβαν ότι το όνομα «Σπαρτιάτες» μπορεί να εκφράσει τον Κασιδιάρη και τον χώρο.

Η στήριξη Κασιδιάρη

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξω συνειδητά τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης σε δήλωσή του μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στην πρόθεσή του να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος σε συνασπισμό υποψηφίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο στα διόδια μοίραζαν φυλλάδια για τους «Σπαρτιάτες» και μαζί έδιναν και ένα επιπλέον χαρτί που έγραφε «Ο Ηλίας Κασιδιάρης στηρίζει το κόμμα “Σπαρτιάτες”».

Σπαρτιάτες Κασιδιάρης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ