Εκλογές 2023: Οι 3+1 παγίδες της δεύτερης κάλπης για τη ΝΔ – Η στρατηγική και ο φόβος των διαρροών

Μπορεί τα χαμόγελα να περισσεύουν στη ΝΔ μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου όμως, στην Πειραιώς η εντολή είναι να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι προκειμένου να αποφευχθούν οι παγίδες στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί – Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες μέχρι τις δεύτερες κάλπες

Στη ΝΔ γνωρίζουν καλά ότι ναι μεν το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ δίνει ένα αίσθημα σιγουριάς όμως δεν είναι και «δεμένο», καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί, με μεγαλύτερο εκείνον του «συνδρόμου του καναπέ» και της χαλαρής ψήφου.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι εκείνος της αποσυσπείρωσης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο «καθαρό» που υπάρχει ο… φόβος μια μερίδα πολιτών να θεωρήσει ότι «το παιχνίδι τελείωσε» και μπορεί να κινηθεί στις δεύτερες εκλογές, σε κάποιο άλλο κόμμα ή στην αποχή. Το γεγονός δε, ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα έχει σταυροδοσία και ως εκ τούτου οι βουλευτές δεν θα κυνηγούν τον σταυρό, αποτελεί ακόμη έναν λόγο για να χτυπήσει «καμπανάκι» καθώς είναι βέβαιο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απαιτεί την επανασυσπείρωση όσων πήγαν στις κάλπες την Κυριακή.

Η δεύτερη ανησυχία για τη ΝΔ είναι μην τυχόν υπάρξουν διαρροές προς το Κέντρο. Πολλοί που ψήφισαν ΝΔ και είναι παραδοσιακοί Κεντρώοι μπορεί να σκεφτούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που χρειάζεται βοήθεια και έτσι να σπεύσουν να το στηρίξουν. Επίσης μπορεί η συζήτηση να μεταφερθεί στο δεύτερο κόμμα και στην κυοφορούμενη μάχη στην Κεντροαριστερά και να φύγει από την πρώτη γραμμή το διακύβευμα της αυτοδυναμίας και των όσων λέει η ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό στην Πειραιώς ετοιμάζονται ήδη για ένα επικοινωνιακό μπαράζ που θα μιλάει «ακόμη πιο καθαρά» για την επόμενη ημέρα και το τι σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός για την επόμενη 4ετία.

Τρίτον, υπάρχει ο κίνδυνος των μικρών κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και οι ισορροπίες που μπορεί να διαμορφωθούν.  Με ένα ή δύο κόμματα να περνούν το όριο του 3% στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – ήδη σε αυτό το όριο είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας και η υπερσυντηρητική Νίκη – τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να πλησιάσει το 39%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ενεργοποιηθούν οι δύο πρώτοι κίνδυνοι και η ΝΔ χάσει μέρος της δύναμής της που κέρδισε στις 21 Μαΐου, τότε η αυτοδυναμία δεν θα είναι… περίπατος αλλά θα παιχτεί στο όριο.

Τέταρτον στην Πειραιώς ανησυχούν για φαινόμενα αλαζονείας μετά το συντριπτικό ποσοστό της Κυριακής. Η εντολή που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό είναι να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά και ο αγώνας και να μην υπάρξουν εκφάνσεις έπαρσης καθώς ο ίδιος θα είναι πολύ αυστηρός. Από τη ΝΔ λένε ότι «η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια, χωρίς το 40% και όλα αρχίζουν ξανά από το μηδέν.

Η στρατηγική

Στην Πειραιώς ανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους ενόψει του δεύτερου γύρου. Τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει τις περιοδείες του ακόμη και πριν από τη διάλυση της Βουλής. Πρώτος σταθμός θα είναι η Κρήτη, όπου στόχος είναι να παραμείνει γαλάζια και δεύτερος η Βόρεια Ελλάδα, όπου ναι μεν κυριαρχεί η ΝΔ αλλά υπάρχουν περιοχές με μεγάλη πτώση των ποσοστών.

Στόχος της ΝΔ είναι να παραμείνει «γαλάζιος» ολόκληρος ο χάρτης της Ελλάδας. Γι’ αυτό και θα βγουν και όλα τα στελέχη στην Περιφέρεια για να περιφρουρήσουν το αποτέλεσμα αλλά και να δώσουν «μάχη» για να αυξήσουν τα ποσοστά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει debate πολιτικών αρχηγών καθώς πλέον κανείς δεν θεωρεί ότι έχει κάποιος να κερδίσει κάτι παραπάνω.

Στη Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτηθεί μια ομάδα κρούσης η οποία αφενός αποκρυπτογραφεί το εκλογικό αποτέλεσμα αφετέρου εφοδιάζει την ομάδα στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίμου με τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπόνηση της στρατηγικής, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο υφυπουργός Επικρατείας Γιάννης Μπρατάκος. Στην ομάδα συμμετέχουν ο Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο παλαιός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο βασικός εκλογολόγος της ΝΔ Θοδωρής Λιβάνιος, ο campaign manager του κόμματος Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης .

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ