Εκλογές 2023: Η στρατηγική Ανδρουλάκη και τα σενάρια συνεργασιών

Τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες, μετά και τη χθεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχολίασαν ο Αντώνης Δελλατόλας και η Κάτια Μακρή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Η Κάτια Μακρή ανέφερε ότι είναι η τρίτη αλλαγή πλεύσης του κ. Ανδρουλάκη, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς χθες ζήτησε ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε να έχει τη δύναμη, να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα όποιο κι αν είναι αυτό. Μάλιστα έθεσε και δέκα σημεία προγραμματικής συμφωνίας (από την υπογραφή συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, μέχρι την διενέργεια όλων των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ), σημεία που θεωρείται ότι εύκολα θα μπορούσαν να δεχτούν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όποιο κι αν είναι πρώτο κόμμα. Ζήτησε μεγάλο ποσοστό για να μπει σε συνεργασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κάτιας Μακρή, αυτή είναι η νέα γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, στην οποία δεν έχουν συμφωνήσει, όλοι όμως. Οι Παπανδρεϊκοί φέρονται να αντιδρούν από χθες, γιατί η γραμμή αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι με την μετατόπιση αυτή ο κ. Ανδρουλάκης «θέλει να ανακόψει την δημοσκοπική του πτώση και να αναλάβει ένα ρόλο ρυθμιστή από την πρώτη Κυριακή.»

Ανδρουλάκης: «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να μην μπει η χώρα σε αστάθεια» – Αυτοί είναι οι υποψήφιοι

Η εκτίμηση του Αντώνη Δελλατόλα είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε κάπως αργά την σκέψη αυτή, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαρροές και προς τα δύο κόμματα, θα φανεί στην κάλπη, αν αυτό ανακοπεί. Το παράθυρο που ανοίγει για συνεργασία, κυρίως με την Νέα Δημοκρατία, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να περάσει στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αντώνη Δελλατόλα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι τον έχουν παρακολουθήσει και είναι ένα ζήτημα αν αυτό μπορεί να περάσει στους ψηφοφόρους του, που είναι ένα κεντρώο κατά βάση κοινό.

«Αυτό δημιουργεί δύο παρενέργειες: μειώνει την δυνατότητα του διλήμματος που ήθελε να βάλει ο Μητσοτάκης για την δεύτερη Κυριακή και περιορίζει, είναι αλήθεια, μια πρόταση κυβερνησιμότητας του Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Εδώ ανοίγει ένα παράθυρο για συζήτηση του ενδεχόμενου να μην πάμε σε δεύτερη Κυριακή», είπε ο Αντώνης Δελλατόλας.

ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε το 82% των υποψηφιοτήτων από την Κεντρική Επιτροπή – Εκκρεμότητα σε 6 Περιφέρειες

Αναφορικά με το σενάριο να προτείνει ο Ανδρουλάκης κυβέρνηση τριών κομμάτων με ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, αν πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η Κάτια Μακρή επισήμανε ότι το έχει ήδη αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο μήνες, λέγοντας όμως ότι αυτό το σενάριο «ξέρει ότι δεν είναι ρεαλιστικό». Για το ίδιο σενάριο ο Αντώνης Δελλατόλας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα γίνει δεκτό από τα δύο άλλα κόμματα, ενώ σημείωσε ότι αύριο αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, οπότε και θα καταγραφεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινδυνεύει να πολώσει την σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη αν επιμείνει στην γραμμή συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, είπε. Με την τελευταία άποψη περί πόλωσης, συμφώνησε και η Κάτια Μακρή, επικαλούμενη τις πρωινές δηλώσεις της Πόπης Τσαπανίδου στον Σκάι και την σφοδρή αντίδραση του Δημήτρη Μάντζου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ