Εκλογές 2023: Ανεβαίνουν οι τόνοι λίγα 24ωρα πριν από debate – «Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και τη Ροδόπη

Κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα στον δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ενόψει του debate της Πέμπτης 15 Ιουνίου. Στο κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, εκτός από την υγεία και την οικονομία, έχει προστεθεί ακόμη ένα θέμα. Αυτό της Ροδόπης και του ρόλου του τουρκικού προξενείου στις εκλογές.

Στα «μαχαίρια» Μητσοτάκης – Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο επιμένει στις κατηγορίες ότι οι δύο μουσουλμάνοι υποψήφιοι βουλευτές Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ, έκαναν προεκλογική εκστρατεία με τις πλάτες του τουρκικού προξενείου, αλλά όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό Προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το μήνυμα ήταν σαφές: «αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της μειονότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ, μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια», αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς  περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι δύο βουλευτές για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος δεν έχουν πει μια κουβέντα; Εγώ τους ζητώ σήμερα, το ελάχιστο το οποίο μπορούν να κάνουν είναι μια δήλωση και να πουν ότι «εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο το οποίο έχει δώσει τα «ρέστα» του για να τους στηρίξει» τόνισε.

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο -και αυτό θα είναι και ένα μήνυμα το οποίο θα περάσω στον κ. Erdoğan την επόμενη μέρα- εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας.

Η μειονότητα, η μουσουλμανική, είναι απολύτως προστατευμένη. Και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης για να εκλεγούν φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία και στο τουρκικό Προξενείο, που ουσιαστικά πρεσβεύουν τις θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, πρέπει να τελειώσουν. Αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία όλων των κομμάτων. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν την είχαμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε δημοσιεύματα για αποστολή μαζικών SMS στη Ροδόπη υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, τη μοναδική περιφερειακή ενότητα στον εκλογικό χάρτη που δεν έγινε «γαλάζια». Μάλιστα, τα μηνύματα αυτά φέρονται να έγραφαν «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο…».

Για «φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ και του καταλόγισε επιπλέον ότι «επιστρατεύει αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ».

«Δεν μας κάνει εντύπωση. Ήταν ο πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα; Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός. Όποιος τον επιλέγει, αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξακολουθεί και φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο. Ως συνήθως. Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψηφίζεται στη Ροδόπη. Αρκεί να μην εκπροσωπεί την “τουρκική” μειονότητα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες που επίσημα του μεταφέρθηκαν ΠΡΙΝ τις εκλογές και συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά. Ανακατεύοντας και δυσφημώντας από την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και την ΕΥΠ που έχει κρίσιμο και διαχρονικό ρόλο στα μειονοτικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος και συμπλήρωσε: «Αντί να πετάει, λοιπόν, την μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της “τουρκικής” μειονότητας; Θέλουμε μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση από τους δύο υποψήφιους.»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κυπατζίδικες και εθνικά επικίνδυνες πρακτικές της ΝΔ.

«Για 10.000 ψήφους στη Ροδόπη, δημιουργεί ένα ζήτημα διχασμού στην τοπική κοινωνία και θυμίζει παλαιότερες εποχές, που έθεταν τη μουσουλμανική μειονότητα σε πολιορκητικό κλοιό. Ολοι γνωρίζουμε ότι εδώ και 45 χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα στη Θράκη από την πλευρά του τουρκικού προξενείου. Κανένα κόμμα δεν κατηγόρησε ποτέ κάποιο άλλο επειδή εξέλεξε ένα μουσουλμάνο βουλευτή.

Είναι γνωστό ότι στη Θράκη δεν εκλέγονται μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκλέγονται και βουλευτές άλλων κομμάτων. Είναι γνωστό ότι εκτός από βουλευτές εκλέγονται και περιφερειάρχες, δήμαρχοι, είναι γνωστό, και μάλιστα δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες τις προηγούμενες ημέρες του περιφερειάρχη της Ν.Δ., της υποψήφιας μουσουλμάνας βουλευτού της Ν.Δ. σε γεύματα προεκλογικά με τον Τούρκο πρόξενο και με τους ψευτομουφτήδες. Το 2020 δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, η οποία κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής. Αντί να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, θα ανοίξουμε τώρα αυτή την αντιπαράθεση και με αυτούς τους όρους; Για εμάς η γραμμή είναι ξεκάθαρη: με την πατρίδα δεν παίζουμε. Ελπίζω να το πιστεύουν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Αυτές οι κυπατζίδικες λογικές με βρίσκουν αντίθετο και επαναλαμβάνω ότι είναι επικίνδυνες, γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις, δεν θα τελειώσουμε εδώ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που επιχειρείται και χωρίς λόγο. Ο μόνος λόγος είναι η αλαζονεία και η έπαρση να μην υπάρχει κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη την επόμενη ημέρα. Και δείχνει πολλά αυτό κατά την άποψή μου. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης, και η Ν.Δ. Δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές. Θέλει παντοδυναμία»  τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνάντηση Σαρμά με Τσίπρα για τη Ροδόπη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί τη, Δευτέρα, στις 09.30 π.μ., τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση αφορά στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην περιφέρεια της Ροδόπης.

Σφοδρά πυρά όμως εξαπολύονται και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το βίντεο από την επίσκεψή της σε χωριό της Ροδόπης.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αθλιότητα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλιTRT.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κα Μπακογιάννη λέγοντας ότι πήγε στη Ροδόπη και απείλησε τη μειονότητα. «Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας. Λυπάμαι γι’ αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ’ όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10-15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

«Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν; Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος; Ντροπή!», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επικαλέστηκε τη μακροχρόνια σχέση με τη μειονότητα και αρνήθηκε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί εκβιασμού των μουσουλμάνων ψηφοφόρων.

«Έχετε ακούσει ποτέ κανέναν εκβιασμό να γίνεται μπροστά σε 15 τηλεοπτικά κανάλια; Οι εκβιασμοί δεν γίνονται έτσι», είπε στον ΑΝΤ1 η Ντόρα Μπακογιάννη.

Και συνέχισε: «Εγώ έχω μία μακροχρόνια σχέση με την μειονότητα πάνω από 30 χρόνια. Ανεβαίνω και κατεβαίνω τα βουνά της Ροδόπης και της Ξάνθης. Τους ξέρω παρά πολύ καλά και τους αγαπώ παρά πολύ. Και αυτό που πήγα και τους είπα είναι ότι χρειάζεται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με την ΝΔ να αποδειχθεί και στην κάλπη».

«Με πολύ μεγάλη λύπη είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώνει 30 χρόνια μειονοτικής πολιτικής με τις τελευταίες του επιλογές. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαιρετικούς βουλευτές στην μειονότητα. Είχε τον Μουσταφά Μουσταφά έναν διακεκριμένο Έλληνα βουλευτή. Η Αριστερά είχε τις απόψεις της επί παρά πολλά χρόνια. Αυτό που συνέβη τώρα ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Πρωτοφανές κατά τη γνώμη μου», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «του κακοφάνηκε του ΣΥΡΙΖΑ και καλά έκανε και του κακοφάνηκε γιατί φαίνεται ότι το μήνυμα περνάει στην μειονότητα».

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπαράθεση για την Υγεία. Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΝΔ σε αυτόν τον τομέα είναι:

  • 10.000 προσλήψεις υγειονομικών (σε βάθος 4ετίας)
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Αναμόρφωση όλων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα Νοσοκομεία όλης της χώρας (Ταμείο Ανάκαμψης)
  • 6 βάσεις ελικοπτέρων για διακομιδή ασθενών & τραυματιών προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

«Πριν προκύψουν τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, με καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ, ήδη από πριν στο πρόγραμμά μας είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη να μειώσουμε τους χρόνους ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για τα περιστατικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ.

«Είναι κάτι το οποίο το έχουμε μελετήσει, μπορούμε να το εφαρμόσουμε, όχι μόνο με πρόσθετες προσλήψεις αλλά και με καλύτερη συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, όπως η Πυροσβεστική, όπως ενδεχομένως στα νησιά μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Θα δείτε πολύ σύντομα πραγματικά αποτελέσματα στο κομμάτι αυτό, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε κιόλας ότι αυτή είναι μία παρέμβαση η οποία είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή. Και ναι, καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι του κόστους, γι’ αυτό και αντέδρασα με τόσο απόλυτο τρόπο σε κάποιες πολύ άστοχες δηλώσεις ενός σοβαρού επιστήμονα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δίνει πρόσβαση στα πιο σύγχρονα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. «Άπαξ και ο γιατρός -γιατί αυτός κρίνει τελικά, έτσι δεν είναι;- ζητήσει να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο, τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται και έχουμε εγκρίνει πολλά περισσότερα ακριβά φάρμακα…»

«Και για το τελικό στάδιο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, ότι πρέπει να δούμε -γιατί εμείς ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε- φωνάξτε τον κ. Πλεύρη να σας τα πει αυτά, γιατί πράγματι υπάρχει ζήτημα, το πώς υποστηρίζουμε τους ασθενείς τελικού σταδίου και τις οικογένειές τους. Αλλά αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με το κόστος, τίποτα να κάνει με το κόστος».

«Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα κοπεί. Ήδη εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, για μια νέα υποστηρικτική μονάδα για αεροδιακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θυμάστε μια τραγωδία που είχε γίνει με έναν νέο ορειβάτη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του, ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, σε ένα βουνό και δεν μπόρεσε ποτέ να πάει το ΕΚΑΒ και άργησε πάρα πολύ να πάει το ελικόπτερο. Εμείς, λοιπόν, θα μισθώσουμε υπηρεσίες από το εξωτερικό. Θα έχουμε έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα. Μικρά ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κάνουν διακομιδές με ταχύτητα και ασφάλεια, όχι μόνο για διασώσεις στο βουνό. Πείτε ότι γίνεται κάτι σε ένα χωριό. Μέχρι που να πάει το ασθενοφόρο μπορεί να θέλει μια ώρα και δίπλα και κοντά να είναι το ασθενοφόρο.

Θα έχουμε έξι τέτοιες βάσεις με έξι ελικόπτερα αλλά με κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο. Ελικόπτερα τα οποία θα πετούν και το βράδυ. Θέλω να τονίσω -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι αυτές τις υπηρεσίες θα τις μισθώσουμε από το εξωτερικό, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τις παρέχουμε εμείς, όπως κάνουν πάρα πολλές άλλες χώρες. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω, υπηρεσίες ελικοπτέρων μισθώνουμε κάθε χρόνο και για τη δασοπυρόσβεση, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο, εντός έξι μηνών -τώρα καταλήγουμε στην τελική  υπουργική απόφαση, έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος, όλα αυτά έχουν γίνει, δεν είναι καινούργια- θα μας δώσει μια πρόσθετη δύναμη πέρα από τα ασθενοφόρα μας, για να μπορούμε να κάνουμε γρήγορες διακομιδές από αέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Για τα νησιά μας ήδη έχουμε στη διάθεσή μας δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ και με τα ασθενοφόρα μας, έχει κάνει δωρεά 150 ασθενοφόρα. Δεν έχουμε τόσο ζήτημα ασθενοφόρων αυτή τη στιγμή. Θα κόψουμε το γόρδιο δεσμό του προσωπικού, θα συνεργαστούμε και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν…» κατέληξε.

Η αντίδραση από την Κουμουνδούρου ήρθε με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία και τις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις για το νέο ΕΣΥ.

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση κ.λπ.)

2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.)

3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων

4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα

5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Δικτύωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα και τη στροφή στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας.

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).

7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή κ.λπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων κράτους και κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.

8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας

9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας – Υγειονομικό Ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες- νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές

10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητα τους

11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία

12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης.]

O Αλέξης Τσίπρας παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ότι «σκοπίμως άφησε το ΕΣΥ να διαλύεται προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά υποστηρίζοντας ότι «οι τρεις θάνατοι συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν το ΕΚΑΒ λειτουργούσε αποτελεσματικά και κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ. Το γεγονός δηλαδή ότι η ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει. Και αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή. Η ΝΔ αποφάσισε να μην αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για το ΕΣΥ. Αυτό οφείλεται στο σχέδιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. Ένα σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του την προηγούμενη τετραετία, γιατί η πανδημία ανέστειλε την υλοποίησή του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 25ης του Ιούνη».

Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού που φανέρωσε, όπως είπε, «άθελά του μέρος του σχεδίου: Τη μετατροπή των νοσοκομείων της χώρας σε ΝΠΙΔ. Το κλείσιμο δημόσιων δομών. Την περεταίρω μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Ακόμη και τη διαλογή ασθενών. Ανατριχιάσαμε μια και καλή με τις δηλώσεις Πνευματικού. Που μίλησε για ανάλυση κόστους – οφέλους σε ό,τι αφορά τις ιατρικές πράξεις που επιχειρούμε. Από την οποία θα προκύπτει πότε τραβάμε την κόκκινη γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Αυτό είναι το ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για την υγεία.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της πανδημίας, «άφησε να μετατραπεί το ΕΣΥ σε σύστημα της μίας νόσου, χωρίς μάλιστα επαρκή στήριξη σε προσωπικό και υποδομές, με προφανή στόχο να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και ιδιαίτερα κάποια μεγάλα συμφέροντα της ιατρικής – νοσοκομειακής αγοράς».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ