Εκλογές 2023-Αλιβιζάτος για Κασιδιάρη: Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων

Με μία λιτή δήλωσή του ο Νίκος Αλιβιζάτος αποδομεί την «επιχειρηματολογία» του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις επόμενες εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ηλίας Κασιδιάρης: Νέο τέχνασμα για να κατέβει στις εκλογές – Δηλώνει ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών

Ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενος «γνωμοδότηση» του Νίκου Αλιβιζάτου, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (25/5) ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι «δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα» γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για πολιτικό κόμμα και αναφερόμενος στην ανακοίνωση Κασιδιάρη, κάνει λόγο για μία πρωτοφανή προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου.

«Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου», δήλωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Με το τέχνασμα αυτό, ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης επιχείρησε μέσα από την φυλακή να ξεπεράσει το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στην κάθοδο του Εθνικού Κόμματος Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία (9-1).

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, με αυτή που ίσχυσε για την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Μετά τη διάλυση της Βουλής, αρχίζουν οι σχετικές προθεσμίες. Αρχικά, κόμματα και συνασπισμοί δηλώνουν συμμετοχή στις εκλογές, καταθέτοντας το όνομα και το έμβλημά τους στον Άρειο Πάγο. Οι αρεοπαγίτες εξετάζουν τις δηλώσεις συμμετοχής και τυχόν ενστάσεις που γίνουν επί των ονομάτων και  των συμβόλων, και μπορούν να «κόψουν» σε αυτή τη φάση κόμματα.

Ακολουθεί η προθεσμία για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ποιοι δηλαδή θα είναι υποψήφιοι σε κάθε κόμμα και συνδυασμό. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου σε δημόσια συνεδρίαση, προχωρά στην ανακήρυξη των κομμάτων, των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων που έχουν υποβάλει αίτηση για να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή, οι Αρεοπαγίτες θα κρίνουν ποια από τα κόμματα, που έχουν καταθέσει αιτήσεις, έχουν από την εκλογική νομοθεσία τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Aν οι εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα, τότε η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Ιουνίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ