Dynamic Manta: Οι «Σκιές του Αιγαίου» σε μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Αδριατική – Δείτε εικόνες

Πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – μελών της Συμμαχίας συγκεντρώθηκαν στην Μεσόγειο Θάλασσα για μια μεγάλη άσκηση υποβρύχιου και ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ. Οι «Σκιές του Αιγαίου» εντυπωσίασαν τους συμμάχους, με τους Τούρκους να τρίβουν τα μάτια τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Άσκηση Dynamic Manta προετοιμάζει τα πληρώματα υποβρυχίων του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε είδους απειλή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη άσκηση υποβρυχίων στην Μεσόγειο, η οποία εκπαιδεύει, επιδεικνύει και βελτιώνει τις δυνατότητες των Συμμάχων σε αυτό το συγκεκριμένο είδος πολέμου.

Ως η πιο προηγμένη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου – Anti-Submarine Warfare (ASW) του ΝΑΤΟ, η Dynamic Manta ’24 δίνει έμφαση στην καρδιά των ναυτικών επιχειρήσεων, όπου συγκλίνουν υπερσύγχρονα υποβρύχια και τεχνολογίες αιχμής. Αυτή η απαιτητική άσκηση λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ, την Steadfast Defender, καταδεικνύοντας την ικανότητα της Συμμαχίας να διεξάγει ταυτόχρονες ασκήσεις και αποστολές σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή.

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι μία ομαδική δουλειά, με κάθε πλατφόρμα να προσφέρει τη μοναδική της ικανότητα και πολύτιμη συνεισφορά. Και αυτές οι ασκήσεις επιτρέπουν στους Συμμάχους και τις συμμετέχουσες ομάδες να ακονίσουν τις δεξιότητές τους καθώς και να εργαστούν σε νέες τακτικές ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και την ομαδική εργασία.

Ο στόχος της Dynamic Manta είναι να παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες σύνθετη και προκλητική εκπαίδευση πολέμου για να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα και την επάρκεια στις δεξιότητες ανθυποβρυχιακού και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Κάθε μονάδα που συμμετέχει έχει την ευκαιρία να διεξάγει διάφορες επιχειρήσεις υποβρυχιακού πολέμου.

Τα υποβρύχια θα κυνηγούν και θα κυνηγιούνται εκ περιτροπής, συντονίζοντας στενά τις προσπάθειές τους με τους συμμετέχοντες στον αέρα και στην επιφάνεια.

Μόνο για δεύτερη φορά από την έναρξη της άσκησης το 2013, υποβρύχια μέσα θα συνεργαστούν επίσης με τις Συμμαχικές Ναυτικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα. Η ικανότητα των συμμαχικών ομάδων SOF να συνεργάζονται με συμμαχικά υποβρύχια από διαφορετικά έθνη αντιπροσωπεύει έναν πολλαπλασιαστή δύναμης για το ΝΑΤΟ. Για αυτή την επανάληψη του DYMA, μια ελληνική ομάδα SOF πραγματοποίησε προσθαλάσσωση από ιταλικό υποβρύχιο για να εκτελέσει την αποστολή της.

Πρόκειται για τους επίλεκτους των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, οι ικανότητες των οποίων εντυπωσίασαν όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Κατά τη διάρκειά της διεξήχθησαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Διαδικασίες άφεσης και περισυλλογής προσωπικού επί λέμβου, από Υποβρύχιο (Υ/Β).
  • Εκτέλεση διείσδυσης σε εχθρική ακτή με λέμβο.
  • Εκτέλεση αποστολής Ειδικής Επιτήρησης – Αναγνώρισης (Special Reconnaissance).
  • Διαδικασίας επικοινωνίας με Υ/Β και αποστολή πληροφοριών στόχου.
  • Περισυλλογή προσωπικού από Υ/Β κατόπιν ολοκλήρωσης αποστολής κατά εικονικού παράκτιου στόχου.

Σχεδιασμένη από τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), η άσκηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιείται στα ανοικτά των ανατολικών και νότιων ακτών της Σικελίας.

Συνολικά 6 υποβρύχια θα κυνηγήσουν και θα κυνηγηθούν με τη σειρά τους, σε στενό συντονισμό με εναέρια και επιφανειακά μέσα. Τα υποβρύχια ανήκουν στα πολεμικά ναυτικά της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, με τη Διοίκηση Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) να ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο σε πολλά, όπως απαιτείται από το σενάριο της άσκησης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με τη φρεγάτα Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) και το υποβρύχιο – φάντασμα Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122), κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Συμμετέχουν επίσης Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας Maritime Patrol Aircraft (MPA) από τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελλάδα (ένα Π-3 Orion), την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Maritime Patrol Helicopters (MPH) από την Ιταλία, με την υποστήριξη των πλοίων επιφανείας της Standing NATO Maritime Group Two (SNMG2). , που διοικείται από τον υποναύαρχο του ιταλικού ναυτικού Pasquale Esposito.

Ως χώρα υποδοχής, η Ιταλία παρέχει υποστήριξη στα λιμάνια της Κατάνια και της Augusta, στη βάση ναυτικών ελικοπτέρων στην Κατάνια, στον Ναυτικό Αεροσταθμό Sigonella, καθώς και υποστήριξη από τη Ναυτική Βάση Augusta.

Μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου, μονάδες του Συμμαχικού Ναυτικού από 9 έθνη πραγματοποιούν την απαιτητική εκπαίδευση με την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον υποβρύχιο και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Η Dynamic Manta είναι μία από τις σχεδόν 12 θαλάσσιες ασκήσεις υπό την ηγεσία της MARCOM που διεξάγονται κάθε χρόνο επιπλέον των πολυάριθμων εθνικών ασκήσεων, οι οποίες αυξάνουν την ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Συμμαχίας.

Η αδελφή της άσκηση, Dynamic Mongoose, λαμβάνει χώρα στα κρύα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης και συνεργασίας στον υποβρύχιο πόλεμο που περιλαμβάνει τα υψηλής τεχνολογίας υποβρύχια των Συμμάχων και της Σουηδίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ